Isnin, 29 Disember 2008

Awal Muharam dan rahsianya

Disember 29, 2008 0 Comments
Tahukah anda apakah rahsia di sebalik bulan Muharram?
Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

Peristiwa-peristiwa penting:
1. 1 Muharram - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram - Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.Pada 10 Muharram juga telah berlaku:1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
13. Hari pertama Allah menciptakan alam
14. Hari Pertama Alllah menurunkan rahmat
15. Hari pertama Allah menurnkan hujan
16. Allah menjadikan ‘Arasy
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz
18. Allah menjadikan alam
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril
20. Nabi Isa diangkat ke langit

Diantara amalan yang disunatkan dalam bulan Muharaam iaitu:
1. Berpuasa.Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulanMuharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalambulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allahtulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram )
1. Melapangkan masa / belanja anak isterifadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti
3. Menahan marahfadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha
4. Menunjukkan orang sesatfadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya
5. Menyapu / mengusap kepala anak yatimfadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagitiap-tiap rambut yang di sapunya.
6. Bersedekahfadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekorgagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberipahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan dirifadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunatfadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itulafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
9. Bercelakfadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu
10.Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kalifadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhiratnanti
11 Sembahyang sunat empat rakaatfadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutanselama 50 tahun melakukannya.lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaatkerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah dibaca Qulhuwallah sebelas kali.
12 Membaca“has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”fadhilat - Tidak mati pada tahun ini
13.Menjamu orang berbuka puasafadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14.PuasaNiat - Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribukali syahid dan diharamkannya daripada neraka.*Semoga bermanfaat.

Jawapan yang tegas...

Disember 29, 2008 0 Comments
Seorang teman saya ingin mengesyorkan ayah mertua saya mengambil satu produk baru dalam pasaran yang dikatakan bagus oleh ramai doktor. Saya meminta teman ini berbicara dengan ayah sendiri kerana ini lebih profesional. Selepas berbual melalui telefon pagi ini, ayah mertua saya mengulas apa yang telah dibualkan oleh mereka melalui telefon.

Ayah mertua saya menolak dengan cara lembut dan dengan alasan yang kukuh dan adakala saya sendiri tidak memikirkannya apabila ada teman yang mengesyorkan untuk mencuba sesuatu produk baru.

Antara sebab mengapa ayah mertua saya hanya percaya kepada Shaklee...

1. Produk Shaklee telah berada dalam pasaran selama lebih 50 tahun.

2. Produk Shaklee mempunyai klinikal report dan ini lebih meyakinkan dirinya untuk terus consume. Kebanyakan produk dalam pasaran hari ini hanya mempunyai literature report yang mana ia hanyalah bergantung kepada pendapat dan pandangan beberapa orang doktor dan pakar.

3. Badan manusia yang sihat sangat bergantung kepada asas pemakanan dan hanya perlu mengambil beberapa vitamin sampingan lain jika badan memerlukan.

Ayah mertua saya juga menegaskan bahawa beliau sesekali tidak akan menggadai harga kesihatannaya dengan mengambil pemakanan tambahan yang kurang dari 20 tahun dalam pasaran. Banyak yang saya belajar hari ini dari ayah... dan apa jua alasan yang diberinya pada teman saya memang cukup bermakna buat saya!

Buat mereka yang sangat suka mencuba produk baru dalam pasaran , renungkanlah.....kehebatan sesuatu produk itu tidak bergantung hanya dengan literature report!

Hadiah untuk ibu

Disember 29, 2008 0 Comments




Tahun ni saya ingin sekali menghadiahkan mak saya beberapa barang yang saya suka jika mak menggunakannya selain dari vitamin. Saya belikan mak Minerels foundation nude dan Minerels conceiler sekali memandangkan saya sendiri sangat berpuashati dengan produk ini.
Namun hujung minggu yang lalu saya berkesempatan menjenguk booth perfume Crabtree and Evelyn dekat MidValley , dan siapa sangka saya memborong sehingga beberapa kotak set mandian yang pada saya jika tak beli sekarang pasti rugi. So dapatlah saya belikan hadiah yang lebih proper untuk mak saya yang akan menyambut ulangtahun kelahirannya pada hujung bulan December ini. Alang2 saya juga membelikan set mandian untuk mak Mertua saya yang akan menyambut harijadinya pada hujung bulan January pula. Alhamdulillah saya dapat membeli satu set untuk diri saya sendiri. I love to reward myself.....






Ini hadiah untuk mak saya yang telah dipos, so mak surprise !!!!
For my lovely mother, I love you so Much!


Ini pula untuk mak mertuaku... you are the best mother in law in the world!

Dan sehingga hari ini saya rasa masih ingin membeli beberapa set lagi untuk dijadikan hadiah harijadi family members tapi rezeki tak mengizinkan. Mungkin next year la kalau ada rezeki yang jatuh dari langit, hehehehe.

Ahad, 28 Disember 2008

Love Letter

Disember 28, 2008 0 Comments
Entah bila kali terakhir saya tulis surat utk abah Addinnasa ye??? Huhuhuhu sendiri pun dah lupa cuma kali terakhir adalah ulang tahun perkahwinan kami yang ke tujuh, itupun mesej ringkas yang penuh makna. Hehehe.
Hmmm, kali ni nak menjawab tag dari Arnie, yang dah tertangguh selama beberapa hari.

Dear Sitilina,

I don't really know how to tell you this, but our affair is over. I think I realized when you put cuffs on me at the mental hospital and I saw you ignore my penpal in Ghana. I'm sure you're cowardly enough to understand how awful I've felt. I'm returning your ring to you, but I'll keep your suicide note as a memory. You should also know that I hate your guts our friendship .

Go burn,
-Anne


So, my turn to passing this tag to:
Yana ( mama ain & Amsyar), Timmy (mama baby faiq), Ida (mama Nazhan), Mama Fawwaz, mama Farhah.



RULES:-Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged. Then copy the "How-to" Letter Meme, and finish your Journal entry.-> How you do the Letter Meme:


Dear ________(the last person who left a comment on your blog/journal):I don't really know how to tell you this, but ___1___. I think I realized it ___2___ ___3___ and I saw you ___4___ ___5___. I'm sure you're ___6___ enough to understand ___7___. I'm returning ___8___ to you, but I'll keep ___9___ as a memory. You should also know that I ___10___ ___11___ .___12___,-Your name


-~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Just fill in the blanks on top based on the answers you are gonna choose below:1. What's the color of your shirt?
Blue - Our romance is over
Red - Our affair is over
White - I'll join the monastery
Black - I dislike you
Green - Our horoscope doesn't match
Grey - You're a pervertYellow - I'm selling myself
Pink - Your nostrils are insulting
Brown - The mafia wants you
No shirt - You're a loser
Other - I'm in love with your sister

2. Which is your birth month?
January - That night
February - Last year
March - When your dwarf bit me
April - When I tripped on sesame seeds
May - First of May
June - When you put cuffs on me
July - When I threw up
August - When I saw the shrunken head
September - When we skinny dipped
October - When I quoted Santa
November - When your dog ran amok
December - When I changed tennis shoes

3. Which food do you prefer?
Tacos - In your apartment
Pizza - In your camping car
Pasta - Outside of Chicago
Hamburgers - Under the bus
Salad - As you ate enchilada
Chicken - In your closet
Kebab - With Paris Hilton
Fish - In women's clothing
Sandwiches - At the Hare Krishna graduation
Lasagna - At the mental hospital
Hot dog - Under a state of trance
None of the above - With George Bush and his wife

4. What's the color of your socks?
Yellow - Hit on
Red - Insult
Black - Ignore
Blue - Knock out
Purple - Pour syrup on
White - Carve your initials into
Grey - Pull the clothes off
Brown - Put leeches on
Orange - Castrate
Pink - Pull the toupee off
Barefoot - Sit on
Other - Drive out

5. What's the color of your underwear?
Black - My best friend
White - My father
Grey - Bill Clinton
Brown - My fart balloon
Purple - My mustard soufflé
Red - Donald Duck
Blue - My avocado plant
Yellow - My penpal in Ghana
Orange - My Kid Rock-collection
Pink - Manchester United's goalkeeper
None - My John F. Kennedy-statue
Other - The crazy monk

6. What do you prefer to watch on TV?
Scrubs - Man
O.C. - Emotional
One Tree Hill - Open
Heroes - Frostbitten
Lost - HighHouse - Scared
Simpsons - Cowardly
The news - Mongolic
Idol - Masochistic
Family Guy - Senile
Top Model - Middle-class
None of the above - Ashamed

7. Your mood right now?
Happy - How awful I've felt
Sad - How boring you are
Bored - That Santa doesn't exist
Angry - That your pimples are at the last stage
Depressed - That we're cousins
Excited - That there is no solution to this
Nervous - The middle-east
Worried - That your Honda sucks
Apathetic - That I did a sex-change
Ashamed - That I'm allergic to your hamster
Cuddly - That I get turned on by garbage men
Overjoyous - That I'm open
Other - That Extreme Home Makeover sucks

8. What's the color of your walls in your bedroom?
White - Your ring
Yellow - Your love letters
Red - Your Darth Vader-poster
Black - Your tame stone
Blue - The couch cushions
Green - The pictures from LA
Orange - Your false teeth
Brown - Your contact book
Grey - Our matching snoopy-bibs
Purple - Your old lottery coupons
Pink - How awful I've felt
Other - Your memories from the military service

9. The first letter of your first name?
A/B - Your photo
C/D - The oil stocks
E/F - Your neighbour Martin
G/H - My virginity
I/J - The results of your blood-sample
K/L - Your left ear
M/N - Your suicide note
O/P - My common sense
Q/R - Your mom
S/T - Your collection of butterflies
U/V - Your criminal record
W/X - David's tricot outfits
Y/Z - Your grades from college

10. The last letter in your last name?
A/B - Hate your guts
C/D - Never will forget
E/F - Always wanted to break
G/H - Never openly mocked
I/J - Always have felt dirty before
K/L - Will tell the authorities about
M/N - Told in my confession today about
O/P - Was interviewed by the Times about
Q/R - Told my psychiatrist about
S/T - Get sick when I think of
U/V - Always will try to forget
W/X - Am better off without
Y/Z - Never liked

11. What do you prefer to drink?
Water- Our friendship
Beer - Senility
Soft drink - A new life as a clone
Soda - The incarnation as an eskimo
Milk - The apartment building
Wine - Cocaine abuse
Cider - A passionate interest for mice
Juice - Oprah Winfrey imitations
Mineral water - Embarrassing rash
Hot chocolate - Eggplant-fetishism
Whisky - To ruin the second world war
Other - To hate the Boston Celtics

12. To which country would you prefer to go on a vacation?
Thailand - Warm regards
USA - Best regards
England - Good luck on your short-term leave from jail
Spain - Go and drown yourself
China - Disgusting regards
Germany - With ease
Japan - Go burn
Greece - Your everlasting enemy
Australia - Greetings to your frog Leonard
Egypt - Fuck off now
France - In pain

Selasa, 23 Disember 2008

Membayar tag

Disember 23, 2008 4 Comments
Masih teringat -ingat saya hutang dengan kak Ina , selagi tak bayar rasa susah hati pun ada. Sebenarnya memang seronok jawab dan balas2 tag ni. Hmmm... ini dia;


Do you think you're hot?
Hmmm ...hot bila kat sekolah sebab nak minta anak murid behave.

Upload your favourite picture of you!




Why do you like that picture?
Gambar ni je yang ada dalam laptop buat masa ni.

When was the last time you ate pizza ?
Ya Allah, lama dah sampai tak ingat. Sebab dulu kat Miri tak banyak pilihan tapi dah dok KL macam-macam ada.


The last song you listen to?
Salam Sejahtera...dari kumpulan Samudera. Itupun sebab dengar channel sinar dalam kereta.


What are you doing right now besides this ?
Berbalas-balas mesej dengan Azi( ex-classmate kat maktab dulu)

What name would you prefer besides yours?
Tak de laaa

People to tag :
yus_azlan( mama azalea)
syida (mama nabil)
along (mama hafiy & fahry)
imsintan(mama aina&ainin)
Rozamimi( mama syaura & sufia)


Who is no.1
Kenalan dari susuibu.com

No.3 is having relationship with?
Zainul @ wak, her lovely hubby


Say something about no.5
Member blogger

How about no.4?
Same career as me, teacher

Who is no.2
Member forumer...SI

Jumaat, 19 Disember 2008

Baby's birth tag

Disember 19, 2008 2 Comments
Ibu kena tag dengan auntie Arnie ibu harith and hannah. Hmmm, seronok jugak buat benda ni... dapat belajar benda baru.




Syukurlah ING yang cover untuk cost hospitality, mana taknya cost untuk deliver Addin almost 10k manakala Nasa lagi mahal sebab ibu kena admit almost 1 month before deliver Nasa, nak avoid history of premature baby macam kes abang Addin.

Dan sekarang... dengan bangganya saya nak tag iena (hehehe dulu panggil kak Iena tapi rupanya sebaya, buat malu jek) dan along. So, rajin2lah menyiapkan tag ni ye. Semoga berjaya!

Rabu, 17 Disember 2008

Bila susu merundum...my checklist.

Disember 17, 2008 2 Comments
bohongla kalau ada ibu yang kata susunya sentiasa banyak tanpa terkurang sedikit pun.Sebagai wanita kita sensitif dengan perubahan sekeliling dan perubahan hormon badan kita. Adakala saya sendiri merasakan susu saya seakan merundum. Namun sebagai ibu kepada dua anak, saya jadikan pengalaman anak pertama sebagai lesson learn. Saya ada checklist saya sendiri untuk membetulkan keadaan yang teranjak. Checklist saya berbentuk berikut:

Saya akan pastikan saya bertindak mengikut aturan checklist saya demi memastikan production susu saya kembali normal.

1. Saya akan pastikan saya ambil sarapan pagi, beberapa keping roti dan telur atau dimakan bersama air milo sahaja.
2. Makan supplement asas
3. Minum air sebanyak 1.5 litre antara waktu lunch dan minum petang
4. Makan supplement seperti alfalfa-penggalak susu
5. Makan sedikit untuk minum petang walau sebuku roti cream
6. Minum air 1.5 litre antara tea time kepada dinner
7. Makan malam
8. Makan supplement asas
9. Minum air sebanyak 2.0 litre before tidur.

Jika saya mengikut sepenuhnya checklist ni saya pasti susu saya banyak semula sehingga mencurah di pipi Nasa. Selain dari checklist ini saya pastikan bekalan chocolate saya di rumah mencukupi. Apa yang saya pasti ia membantu menstabilkan hormon kasih sayang dan secara langsung susu pun dapat mengalir banyak. Wallahhualam.

Selasa, 16 Disember 2008

Saya pun baru tahu...

Disember 16, 2008 0 Comments

I have been driving for nearly 44 years... I would think I should have noticed the little secret on my dashboard that was staring me in the face the whole time...I didn't...and I bet you didn't either...

Have you ever rented or borrowed a car and when arriving at the gas station wondered...mmm, which side is the gas filler cap?
My normal s olution was to stick my hea d out the window, strain my neck and look, try to see in the side mirrors or even get out of the car!
Well ladies and gentlemen, I'm going to share with you my little secret so you will no longer look like Ace Ventura on your way to the gas station or pu t your neck at risk of discomfort or injury.

If you look at your gas gauge, you will see a small icon of a gas pump?
The handle of the gas pump will extend out on either the left or right side of the gas pump?
If your tank is on the left, the handle will be on the left? If your tank is on the right, the handle will be on the right (see photo). It is that simple!

Isnin, 8 Disember 2008

Jerawat, Penyakit dan Detox

Disember 08, 2008 0 Comments
Hari ini saya menonton channel 502 yang bercerita tentang pemakanan homeopati. Dulu saya juga pernah mengambilnya sebelum saya mengenali Shaklee. Namun ada sesuatu yang menarik perhatian saya ialah tentang apa yang cuba disampaikan iaitu pentingnya detox atau pembuangan toksin dari badan untuk mengelakkan penyakit. Teringat saya dengan satu artikel yang pernah saya baca mengenai kepentingan membuang toksin ini. Antaranya ialah sekiranya seseorang itu sangat bermasalah untuk membuang toksin terutamanya dari usus atau buah pinggang kesannya sangat ketara ke atas kesihatan individu tersebut.

Sebenarnya sebelum saya mengenali shaklee saya seorang yang sangat sukar untuk membuang air besar. Adakalanya dua tiga hari baru saya membuang. Kesannya muka saya berjerawat termasuklah jerawat batu yang sangat besar, berkudis, senang demam dan migrain yang teruk. Setelah mengenali Shaklee saya mengambil beberapa supplement untuk membuang toksin iaitu Herb-lax seminggu sekali untuk mencuci usus dan menyingkirkan semua toksin. Alhamdulillah memang berkesan.

Namun perlu kita tahu bahawa pentingnya pengambilan buah-buahan dalam diet sehari untuk melawaskan proses pembuangan. Kita juga boleh mengambil tablet fiber untuk membantu seandainya tiada diet fiber lain yang diambil dalam menu hari itu.


Dalam rancangan itu juga dinyatakan antara yang menyebabkan seseorang mudah sakit adalah bagi mereka yang menampal gigi berlubang dengan tampalan merkuri boleh menyebabkan individu itu mudah sakit seluruh badan. Pada ketika ini saya teringat kata doktor Firdaus, kanak-kanak yang minum susu formula tidak dapat lari dari dua perkara iaitu melamine dalam susu formula dan air yang diminum kerana di dalam air sendiri terdapat merkuri kecuali bagi mereka yang mempunyai penapisan yang baik untuk menyingkirkan segala kontaminan di dalam air. Saya bersukur sangat kerana sudah memiliki water filter kami sendiri dan alhamdulillah saya angat berpuashati dengannya. Terima kasih abah kerana mengizinkan ibu memiliki sebuah water filter yang comel dan mudah untuk dibawa ke mana-mana.

Bagaimana nak dapat semua?

Disember 08, 2008 0 Comments
Ada teman bertanya ,"bagaimana nak beli semua vitamin macam you makan?" Sure beribu duit nak belanja kan? Saya pada mulanya ketawa sendiri namun kini baru tergerak hati nak berkongsi bagaimana nak dapat beli semua vitamin yang bagus seperti yang berlambak dirumah saya. Setiap bulan saya akan spend more than RM200 untuk beli vitamin namun ia mengikut kepentingan. Untuk saya contohnya yang paling utama ESP, vitalea, vitamin c, b complex,calcium, vitamin e,zinc, garlic dan omega tidak lupa alfalfa. Bagi suami yang utama, cinch satu canister sebulan (breakfast) dan lecitin serta fiber manakala vitamin lain share sahaja dengan saya. Bukan semua vitamin ini akan habis pada waktu yang serentak kerana kandungan tabs atau caps setiap vitamin adalah berbeda. Maka ianya akan mengambil masa juga untuk kita membuat repeat order. Namun yang penting bagi saya, saya akan pastikan semua vitamin habis tepat pada masanya untuk menandakan kami berdisiplin makan. Dah duduk KL ni dugaan terhadap makanan banyak maklumlah KL ni boleh kata syurga makanan jadi kenalah ambil supplement untuk support imune system. Bak kata orang mencegah lebih baik dari merawat.

Ahad, 7 Disember 2008

Paling disukai.....

Disember 07, 2008 0 Comments
Ada teman bertanya, memandangkan banyak vitamin yang saya consume sehari, pasti ada vitamin favourite saya dan apakah ia? Jawapannya ialah vitamin e. Kerana selama saya makan vitamin E saya lihat kulit saya semakin halus dan tiada berjerawat. Kesan bintik-bintik hitam atau jeragat semakin menghilang. Luka dalam akibat dari beberapa pembedahan yang saya lalui juga mudah baik. Ianya juga membuatkan tubuh saya hangat yang bermaksud tidak mudah sejuk atau sengal walaupun tidur dalam aircond. Seandainya sekali sekala terasa sengal sengal gusi atau urat gusi bengkak, vitamin e adalah jawapan terbaik saya. Ianya juga bagus untuk jantung. Saya penggemar makanan laut yang mana berkolesterol tinggi maka vitamin e menjadi kemestian untuk diambil demi memastikan saya tidak diserang sakit jantung akibat kolesterol tinggi. Hihihihi. Saya juga pastikan suami saya juga makan vitamin e selain vitamin lain kerana saya tidak mahu beliau menerima nasib yang sama seperti beberapa teman seusia dengan beliau yang menghidap penyakit jantung. Nauzubillah!

Antara lain kelebihan vitamin e yang saya tahu adalah:

*MUKA - Dengan membaiki pembekalan oksigen dan asid Nukleik, Vitamin E menyembuhkan parut, tompok dan kesan pada kulit. Kulit muka boleh menjadi lebih baik dengan cepat dengan pengambilan Vitamin E setiap hari.

*ANTI-PENUAAN - Kesan antioksidan dan Vitamin E menghalang proses penuaan sel dan memperbaiki pembekalan oksigen, memberi anda lebih ketahanan.

*JANTUNG - Mengembangkan pembuluh darah dan mencegah pengerasan arteri, keadaan begini biasanya dikaitkan dengan umur tua dan kerosakan jantung. Menghalang pembentukan darah beku.

*Vitamin E adalah diperlukan dalam pembentukan nukleus, dinding sel, RNA dan DNA pada setiap sel di dalam tubuh. Ia bertindak dengan Vitamin C untuk kesihatan sel-sel tubuh.

*KELELAKIAN DAN KESUBURAN - Vitamin E meningkatkan kelakian dan kesuburan.

Vitamin E Shaklee mempunyai 400iu untuk sebiji capsule. Ianya membekalkan 120 capsule dalam sebotol yang mana dapat bertahan selama dua bulan untuk saya dan suami consume sebiji sehari. Kesihatan adalah sesuatu yang sangat mahal kepada saya yang sudah melalui banyak pembedahan.

Jumaat, 5 Disember 2008

Hajat di hati...

Disember 05, 2008 1 Comments
Hajat dihati sangatlah besar...ataupun mungkin satu impian... nak buka kedai online Addin&Nasa. Adakah ianya mustahil bagi ibu yang dah cukup sibuk mengejar Nasa yang dah pandai berjalan? Hmmm...

Berangannya begini, nak buka kedai online Addin&Nasa yang menjual produk Shaklee dengan harga ahli dan memberi servis delivery yang terbaik kepada pelanggan.Mempunyai rekod pelanggan dan memberi consultation percuma untuk semua masalah kesihatan yang ibu belajar sebelum ini. Namun dari sehari ke sehari ianya belum terlaksana memandangkan masa yang sangat cepat berlalu.

Semenjak Nasa dah pandai berjalan, seluruh rumah di tawafnya mengejar atau dikejar bersama abangnya, Addin. Jatuh dan lebam tak usah dicerita, sudah menjadi makanan hariannya. Namun alhamdulillah bersyukur pada Allah Nasa berjalan lebih awal dari umur abangnya mula berjalan. Jika dahulu Addin pandai berjalan tika umurnya sudah mencecah 18 bulan manakala Nasa seawal umurnya 15 bulan. Addin berjalan lewat kerana kelebihannya mengesot manakala Nasa kerana lebih selesa merangkak berbanding usahanya berjalan. Namun kini kedua-duanya dah berjalan maka ibulah yang perlu banyak masa untuk mengejar kalian.

Maka kini ibu tercari-cari masa nak menulis blog.... apatah lagi nak buka kedai online untuk kalian. Hmmm doakan usaha ibu berjaya sayang. Mudah2an rezeki kalian diberkati. Amin.

Rabu, 3 Disember 2008

Semuanya ada jawapan

Disember 03, 2008 0 Comments
Salah satu email yang menarik perhatian saya untuk dikongsi bersama
Kita bertanya, Al-Quran menjawab

JANGAN MENGELUH ............
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah') sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
'Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB
'Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.'
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
'Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).'

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
'Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk'
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB
'Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB
'Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.'
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB
'... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.'
- Surah Yusuf ayat 12


Peringatan ini saya terima dari sahabat yang prihatin pada saya. Saya sebarkan peringatan ini kepada sahabat2 tersayang untuk ingat mengingati kepada kebenaran

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia