Catatan

Tunjukkan catatan dari Disember, 2008

Awal Muharam dan rahsianya

Tahukah anda apakah rahsia di sebalik bulan Muharram?
Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

Peristiwa-peristiwa penting:
1. 1 Muharram - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram - Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.Pada 10…

Jawapan yang tegas...

Seorang teman saya ingin mengesyorkan ayah mertua saya mengambil satu produk baru dalam pasaran yang dikatakan bagus oleh ramai doktor. Saya meminta teman ini berbicara dengan ayah sendiri kerana ini lebih profesional. Selepas berbual melalui telefon pagi ini, ayah mertua saya mengulas apa yang telah dibualkan oleh mereka melalui telefon.

Ayah mertua saya menolak dengan cara lembut dan dengan alasan yang kukuh dan adakala saya sendiri tidak memikirkannya apabila ada teman yang mengesyorkan untuk mencuba sesuatu produk baru.

Antara sebab mengapa ayah mertua saya hanya percaya kepada Shaklee...

1. Produk Shaklee telah berada dalam pasaran selama lebih 50 tahun.

2. Produk Shaklee mempunyai klinikal report dan ini lebih meyakinkan dirinya untuk terus consume. Kebanyakan produk dalam pasaran hari ini hanya mempunyai literature report yang mana ia hanyalah bergantung kepada pendapat dan pandangan beberapa orang doktor dan pakar.

3. Badan manusia yang sihat sangat bergantung kepada asas pemakana…

Anak bujangku...

Imej
Latest picture dua hero ibu...


Walau beza umur mereka 4 tahun tapi nampak macam sama besar...


Pantang nampak camera...


Pandai amik gambar sendiri kan?


Dah tak tahu hala tuju, jadi beginilah...
...

Hadiah untuk ibu

Imej
Tahun ni saya ingin sekali menghadiahkan mak saya beberapa barang yang saya suka jika mak menggunakannya selain dari vitamin. Saya belikan mak Minerels foundation nude dan Minerels conceiler sekali memandangkan saya sendiri sangat berpuashati dengan produk ini. Namun hujung minggu yang lalu saya berkesempatan menjenguk booth perfume Crabtree and Evelyn dekat MidValley , dan siapa sangka saya memborong sehingga beberapa kotak set mandian yang pada saya jika tak beli sekarang pasti rugi. So dapatlah saya belikan hadiah yang lebih proper untuk mak saya yang akan menyambut ulangtahun kelahirannya pada hujung bulan December ini. Alang2 saya juga membelikan set mandian untuk mak Mertua saya yang akan menyambut harijadinya pada hujung bulan January pula. Alhamdulillah saya dapat membeli satu set untuk diri saya sendiri. I love to reward myself.....






Ini hadiah untuk mak saya yang telah dipos, so mak surprise !!!!
For my lovely mother, I love you so Much!


Ini pula untuk mak mertuaku... you are the…

Love Letter

Entah bila kali terakhir saya tulis surat utk abah Addinnasa ye??? Huhuhuhu sendiri pun dah lupa cuma kali terakhir adalah ulang tahun perkahwinan kami yang ke tujuh, itupun mesej ringkas yang penuh makna. Hehehe.
Hmmm, kali ni nak menjawab tag dari Arnie, yang dah tertangguh selama beberapa hari.

Dear Sitilina,

I don't really know how to tell you this, but our affair is over. I think I realized when you put cuffs on me at the mental hospital and I saw you ignore my penpal in Ghana. I'm sure you're cowardly enough to understand how awful I've felt. I'm returning your ring to you, but I'll keep your suicide note as a memory. You should also know that I hate your guts our friendship .

Go burn,
-Anne


So, my turn to passing this tag to:
Yana ( mama ain & Amsyar), Timmy (mama baby faiq), Ida (mama Nazhan), Mama Fawwaz, mama Farhah.



RULES:-Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged…

Membayar tag

Imej
Masih teringat -ingat saya hutang dengan kak Ina , selagi tak bayar rasa susah hati pun ada. Sebenarnya memang seronok jawab dan balas2 tag ni. Hmmm... ini dia;


Do you think you're hot?
Hmmm ...hot bila kat sekolah sebab nak minta anak murid behave.

Upload your favourite picture of you!




Why do you like that picture?
Gambar ni je yang ada dalam laptop buat masa ni.

When was the last time you ate pizza ?
Ya Allah, lama dah sampai tak ingat. Sebab dulu kat Miri tak banyak pilihan tapi dah dok KL macam-macam ada.


The last song you listen to?
Salam Sejahtera...dari kumpulan Samudera. Itupun sebab dengar channel sinar dalam kereta.


What are you doing right now besides this ?
Berbalas-balas mesej dengan Azi( ex-classmate kat maktab dulu)

What name would you prefer besides yours?
Tak de laaa

People to tag :
yus_azlan( mama azalea)
syida (mama nabil)
along (mama hafiy & fahry)
imsintan(mama aina&ainin)
Rozamimi( mama syaura & sufia)


Who is no.1
Kenalan dari susuibu.com

No.3 is having relationship wi…

Baby's birth tag

Imej
Ibu kena tag dengan auntie Arnie ibu harith and hannah. Hmmm, seronok jugak buat benda ni... dapat belajar benda baru.




Syukurlah ING yang cover untuk cost hospitality, mana taknya cost untuk deliver Addin almost 10k manakala Nasa lagi mahal sebab ibu kena admit almost 1 month before deliver Nasa, nak avoid history of premature baby macam kes abang Addin.

Dan sekarang... dengan bangganya saya nak tag iena (hehehe dulu panggil kak Iena tapi rupanya sebaya, buat malu jek) dan along. So, rajin2lah menyiapkan tag ni ye. Semoga berjaya!

Bila susu merundum...my checklist.

bohongla kalau ada ibu yang kata susunya sentiasa banyak tanpa terkurang sedikit pun.Sebagai wanita kita sensitif dengan perubahan sekeliling dan perubahan hormon badan kita. Adakala saya sendiri merasakan susu saya seakan merundum. Namun sebagai ibu kepada dua anak, saya jadikan pengalaman anak pertama sebagai lesson learn. Saya ada checklist saya sendiri untuk membetulkan keadaan yang teranjak. Checklist saya berbentuk berikut:

Saya akan pastikan saya bertindak mengikut aturan checklist saya demi memastikan production susu saya kembali normal.

1. Saya akan pastikan saya ambil sarapan pagi, beberapa keping roti dan telur atau dimakan bersama air milo sahaja.
2. Makan supplement asas
3. Minum air sebanyak 1.5 litre antara waktu lunch dan minum petang
4. Makan supplement seperti alfalfa-penggalak susu
5. Makan sedikit untuk minum petang walau sebuku roti cream
6. Minum air 1.5 litre antara tea time kepada dinner
7. Makan malam
8. Makan supplement asas
9. Minum air sebanyak 2.0 litre before tidu…

Saya pun baru tahu...

Imej
I have been driving for nearly 44 years... I would think I should have noticed the little secret on my dashboard that was staring me in the face the whole time...I didn't...and I bet you didn't either...

Have you ever rented or borrowed a car and when arriving at the gas station wondered...mmm, which side is the gas filler cap?
My normal s olution was to stick my hea d out the window, strain my neck and look, try to see in the side mirrors or even get out of the car!
Well ladies and gentlemen, I'm going to share with you my little secret so you will no longer look like Ace Ventura on your way to the gas station or pu t your neck at risk of discomfort or injury.

If you look at your gas gauge, you will see a small icon of a gas pump?
The handle of the gas pump will extend out on either the left or right side of the gas pump?
If your tank is on the left, the handle will be on the left? If your tank is on the right, the handle will be on the right (see photo). It is that simple!

Jerawat, Penyakit dan Detox

Imej
Hari ini saya menonton channel 502 yang bercerita tentang pemakanan homeopati. Dulu saya juga pernah mengambilnya sebelum saya mengenali Shaklee. Namun ada sesuatu yang menarik perhatian saya ialah tentang apa yang cuba disampaikan iaitu pentingnya detox atau pembuangan toksin dari badan untuk mengelakkan penyakit. Teringat saya dengan satu artikel yang pernah saya baca mengenai kepentingan membuang toksin ini. Antaranya ialah sekiranya seseorang itu sangat bermasalah untuk membuang toksin terutamanya dari usus atau buah pinggang kesannya sangat ketara ke atas kesihatan individu tersebut.

Sebenarnya sebelum saya mengenali shaklee saya seorang yang sangat sukar untuk membuang air besar. Adakalanya dua tiga hari baru saya membuang. Kesannya muka saya berjerawat termasuklah jerawat batu yang sangat besar, berkudis, senang demam dan migrain yang teruk. Setelah mengenali Shaklee saya mengambil beberapa supplement untuk membuang toksin iaitu Herb-lax seminggu sekali untuk mencuci usus dan m…

Bagaimana nak dapat semua?

Ada teman bertanya ,"bagaimana nak beli semua vitamin macam you makan?" Sure beribu duit nak belanja kan? Saya pada mulanya ketawa sendiri namun kini baru tergerak hati nak berkongsi bagaimana nak dapat beli semua vitamin yang bagus seperti yang berlambak dirumah saya. Setiap bulan saya akan spend more than RM200 untuk beli vitamin namun ia mengikut kepentingan. Untuk saya contohnya yang paling utama ESP, vitalea, vitamin c, b complex,calcium, vitamin e,zinc, garlic dan omega tidak lupa alfalfa. Bagi suami yang utama, cinch satu canister sebulan (breakfast) dan lecitin serta fiber manakala vitamin lain share sahaja dengan saya. Bukan semua vitamin ini akan habis pada waktu yang serentak kerana kandungan tabs atau caps setiap vitamin adalah berbeda. Maka ianya akan mengambil masa juga untuk kita membuat repeat order. Namun yang penting bagi saya, saya akan pastikan semua vitamin habis tepat pada masanya untuk menandakan kami berdisiplin makan. Dah duduk KL ni dugaan terhadap…

Paling disukai.....

Ada teman bertanya, memandangkan banyak vitamin yang saya consume sehari, pasti ada vitamin favourite saya dan apakah ia? Jawapannya ialah vitamin e. Kerana selama saya makan vitamin E saya lihat kulit saya semakin halus dan tiada berjerawat. Kesan bintik-bintik hitam atau jeragat semakin menghilang. Luka dalam akibat dari beberapa pembedahan yang saya lalui juga mudah baik. Ianya juga membuatkan tubuh saya hangat yang bermaksud tidak mudah sejuk atau sengal walaupun tidur dalam aircond. Seandainya sekali sekala terasa sengal sengal gusi atau urat gusi bengkak, vitamin e adalah jawapan terbaik saya. Ianya juga bagus untuk jantung. Saya penggemar makanan laut yang mana berkolesterol tinggi maka vitamin e menjadi kemestian untuk diambil demi memastikan saya tidak diserang sakit jantung akibat kolesterol tinggi. Hihihihi. Saya juga pastikan suami saya juga makan vitamin e selain vitamin lain kerana saya tidak mahu beliau menerima nasib yang sama seperti beberapa teman seusia dengan belia…

Hajat di hati...

Hajat dihati sangatlah besar...ataupun mungkin satu impian... nak buka kedai online Addin&Nasa. Adakah ianya mustahil bagi ibu yang dah cukup sibuk mengejar Nasa yang dah pandai berjalan? Hmmm...

Berangannya begini, nak buka kedai online Addin&Nasa yang menjual produk Shaklee dengan harga ahli dan memberi servis delivery yang terbaik kepada pelanggan.Mempunyai rekod pelanggan dan memberi consultation percuma untuk semua masalah kesihatan yang ibu belajar sebelum ini. Namun dari sehari ke sehari ianya belum terlaksana memandangkan masa yang sangat cepat berlalu.

Semenjak Nasa dah pandai berjalan, seluruh rumah di tawafnya mengejar atau dikejar bersama abangnya, Addin. Jatuh dan lebam tak usah dicerita, sudah menjadi makanan hariannya. Namun alhamdulillah bersyukur pada Allah Nasa berjalan lebih awal dari umur abangnya mula berjalan. Jika dahulu Addin pandai berjalan tika umurnya sudah mencecah 18 bulan manakala Nasa seawal umurnya 15 bulan. Addin berjalan lewat kerana kelebihann…

Semuanya ada jawapan

Salah satu email yang menarik perhatian saya untuk dikongsi bersama
Kita bertanya, Al-Quran menjawab

JANGAN MENGELUH ............
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah') sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
'Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
'Allah …