Catatan

Tunjukkan catatan dari November, 2008

Omega guard....

Size: 30 capsules
Usage per day : 3 capsules

Ingredients: EPA 540mg
DHA 360mg ( Omega sebelum ini mengandungi 235mg DHA)
Omega 3 fatty acids 990 mg( dahulu hanya 195mg omega-3 fatty acid)


Benefits :

Research shows that high of levels ofEPA and DHA Omega-3 fatty acids

-helps reduce the risks of heart disease
-helps retain healthy triglyceride levels
-helps retain normal blood pressure
-support brain, visual and joint function


Bagi ibu yang menyusu sangat digalakkan mengambil omega kerana dapat meningkatkan kandungan DHA dalam susu ibu secara langsung membantu mempertingkatkan lagi hkesihatan jantung dan secara langsung memberi daya ingatan yang baik terhadap ibu dan anak. Ianya juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita. Berbaloi makan....

Kuantiti vs kualiti

Setiap orang berhak ke atas kesihatannya. Hanya kita sahaja yang tahu menilai harga sebuah kesihatan. Bermula dengan gastrik yang teruk dan saya sendiri yang sudah melalui banyak pembedahan; antaranya appendix, cyst (semasa pregnant Addin), ceasearean 2kali (Addin dan Nasa)dan pembedahan kecil kerana tulang kaki patah. Alhamdulillah saya bersyukur ditemukan dengan vitamin yang tertua dalam sejarah iaitu Shaklee.Saya dapat melaluinya dengan baik sekali.

Tidak dinafikan memang adakala terasa seperti mahalnya vitamin ini dan jika dibeli di farmasi pasti ada yang lebih murah. Tetapi pesan suami saya, yang terbaik itu pastinya berbeza dari yang lain. Duit kita boleh cari tapi nak recover dari kesakitan itu kos yang paling sukar dibayar dengan wang ringgit.

Saya bersyukur kerana telah berkongsi dengan ramai ibu yang melalui c-section melalui process recover dengan begitu lancar sekali di samping dapat menambahkan kualiti susu ibu itu sendiri.

Memang tidak dinafikan banyak vitamin di farmasi d…

Rezeki itu rahsia Allah

Saya baru selesai menyenaraikan semua barang dan keperluan dapur untuk bulan depan yang harus dibeli. Jika nak ikut hanya lojik akal rasanya duit dapur yang diperuntukkan mungkin tidak mencukupi namun saya yakion rezeki anak-anak pasti ada. Alhamdulillah setakat ini mencukupi termasuklah duit untuk membeli vitamin dan makanan tambahan.

Saya sentiasa percaya bahawa anak-anak yang dilahirkan pastinya disertakan dengan rezeki. Jadi sebagai ibu bapa kita harus cuba bagi yang terbaik. Mak saya selalu berpesan jangan berkira dengan anak, jika ada peluang berikan yang terbaik. Namun ini tidak bermakna kita memanjakan mereka dengan harta benda semata-mata. Tetapi pelbagai aspek seperti pelajaran, pemakaian, pemakanan dan segala keperluan lain.

Tertarik saya dengan keluhan hati seorang ibu yang merungut untuk membelikan anaknya vitamin.Adakala kita rasakan untuk membelikan anak kita vitamin c(khas untuk kanak-kanak) yang mungkin berharga RM30 agak mahal, tetapi perasankah kita bila anak kita dem…

Award

Imej
Terima kasih yang tak terhingga kepada ummilna dan sayangibu di atas award yang diberikan. Bersyukur dan terharu dengan hadiah ini.
Saya juga ingin panjangkan award ini kepada

1. kak Ina
2. Intan
3. Arnie
4. Along
5. Syida
6. Zuhaini

serta kepada semua blogger yang tersenarai dalam blog ini....

Family

Nice to share...


I ran into a stranger as he passed by,
'Oh excuse me please' was my reply.


He said, 'Please excuse me too;
I wasn't watching for you.'


We were very polite, this stranger and I.
We went on our way and we said goodbye.


But at home a different story is told,
How we treat our loved ones, young and old.


Later that day, cooking the evening meal,
My son stood beside me very still.


When I turned, I nearly knocked him down.
'Move out of the way,' I said with a frown.


He walked away, his little heart broken.
I didn't realize how harshly I'd spoken.


While I lay awake in bed,
God's still small voice came to me and said,


'While dealing with a stranger,
common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.


Go and look on the kitchen floor,
You'll find some flowers there by the door.


Those are the flowers he brought for you.
He picked them himself: pink, yellow and blue.


He stood very quietly not to spoil the surprise,
yo…

Mangatasi Keletihan???

Semasa baru-baru pindah KL last month, suami memang mudah keletihan dengan suasana hidup di KL. Bermula dari pagi bersesak-sesak dengan orang ramai yang berpusu-pusu untuk menaiki lrt sehinggalah waktu sampai ke rumah dalam antara jam7pm sehingga 7.30pm.

Saya meluahkan masalah saya kepada Ida dan bertanyakan apa lagi vitamin yang boleh membantu saya dan suami untuk mengurangkan keletihan. Ida terus menjawab, cubalah makan ostematrix, ianya adalah calcium magnesium dalam formula baru dan wajah yang baru. Tanpa berlengah saya terus membelinya pada hari tersebut. Memandangkan vitamin kalsium kami juga sudah kehabisan maka saya teruskan niat dengan mengambil ostematrix. Dengan mengamalkan pengambilan ostematrix 4 biji sehari alhamdulillah saya dan suami tiada masalah keletihan yang ketara seperti sebelum ini. Bagi suami saya yang banyak travel ke luar negara atas urusan kerja maka sangat penting bagi beliau agar saya membekalkan ostematrix yang mencukupi sepanjang beliau travel.

Saya lebih …

Apa yang lebih mahal?

Imej
Bersyukur sangat pada Allah , akhirnya sampai juga vitamin yang dah lama tiada stok dalam Shaklee iaitu OmegaGuard( dahulunya Omega 3 complex), vitamin E dan lecitin. Suami saya awal-awal dah bagi tahu bulan ni kami perlu belanja lebih sedikit dari bulan-bulan sebelum ini kerana perlu membeli ketiga-tiga vitamin ini. Ada juga teman yang bertanya mengapa perlu membeli sedangkan kita boleh dapatkan vitamin percuma dari hospital kerajaan tetapi yang pastinya kualiti berbeza. Perbelanjaan bertambah untuk membeli 3 vitamin ini yang harganya hampir mencecah RM280. Jika saya bekerja waktu ini RM280 bukanlah satu angka yang besar tetapi buat masa ini kira besar jugalah kiranya dengan saya yang cuti tanpa gaji. Namun harga ini lebih MURAH jika nak dibandingkan dengan kos pembedahan sakit jantung mahupun kos selepas melalui pembedahan iaitu recovering process.

Suami saya sangat pentingkan kesihatan kerana terdapat beberapa teman yang kami kenali mendapat penyakit seperti sakit jantung, kencing m…

Faktor kegagalan bf???

Seronok bila membaca di forum tentang bagaimana nak meningkatkan pengeluaran susu. Banyak petua yang dapat dikongsi bersama. Namun jangan pula kita lupa ada beberapa faktor mengapa sesetengah ibu yang kurang berjaya dalam bf. Maka secara kesimpulannya kita juga perlu tahu apakah punca dan sebab musabab yang boleh menurunkan productivity susu ibu. Setelah membaca dan melalui pengalaman sendiri, saya dapati adakala kita sendiri kurang peka dengan tabiat harian kita. Apa yang dapat saya nyatakan ialah, antara faktor yang boleh menjejaskan pengeluaran susu ibu adalah seperti berikut:

1. Kurang minum air

Badan kita terdiri daripada lebih 70% air. Maka kita perlulah mengekalkan pengambilan air yang banyak dalam kehidupan seharian.Dicadangkan setiap kali selepas penyusuan atau sesi mengepam, kita haruslah meminum segelas air kosong bagi menggantikan air di dalam badan. Indicator yang paling mudah untuk mengetahui sama ada badan kita kekurangan air ialah dengan melihat kepada warna urin kita.…

Garlic Remedy

Imej
Saya sangat suka consume garlic Shaklee kerana ia tidak berbau dan menyenangkan bau badan walau berpeluh seharian.Uniknya dengan garlic Shaklee, saya hanya perlu memakan sebanyak 2 biji yang bersamaan dengan satu buku bawang putih asli. Namun bagi mereka yang ingin mencuba secara tradisional, ini lah petuanya.

Subject: Fw: Self Detoxification

Before you go to bed at night, prepare this magic potion: Finely chop or
use the food blender to chop up two cloves of fresh garlic and let it
expose to the air for a few minutes while you wash up your blender or
chopping board.

The chopping releases the enzyme allinase in the garlic. Gather the
chopped garlic on a spoon and swallow it with water.

The garlic will travel your entire digestive tract while you sleep and
scavenge and neutralize all the toxins, carcinogens, harmful bacteria,
fungi, viruses, foreign chemical before they can harm your healthy cells.

Swallowing the chopped garlic will not give you garlic breath, as long as
you don't chew it. Y…

Harta Wakaf

Syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana telah mengizinkan projek kutipan derma untuk membelikan sebuah water filter untuk anak-anak yatim miri (kompleks kebajikan Hamidah) mendapat sambutan yang begitu menggalakkan. Terima kasih kepada semua yang menderma. InsyaAllah pada minggu hadapan saya yakin kutipan pasti mencecah target sebuah filter yang berharga RM1499. Apa yang pasti saya sangat-sangat bersyukur kerana rezeki anak-anak yatim ini dimana filter yang berharga RM2300 kini berharga RM1499. Sudah saya maklumkan kepada pihak pentadbiran Kompleks Kebajikan Hamidah iaitu Puan Hajah Juliyana mengenai perkara ini dan beliau sangat-sangat terharu mendengar berita ini. Beliau yang dijangka akan membawa 6 orang anak-anak yatim yang cemerlang untuk sebuah lawatan ke Kuala Lumpur pada bulan Disember 2008 nanti. InsyaAllah water filter itu akan diserahkan di hadapan anak-anak yatim agar mereka mengetahui betapa ramai insan yang menyayangi mereka walau jauh di mata. Saya berharap agar harta wakaf…

Alumni Kolej Bestari UM

Imej
Selepas hampir 7 tahun baru kini bersua kembali dalam majlis Alumni Kolej Kediaman Keempat UM. Ianya bertempat di Kelab Tasik Putrajaya. Mulanya risau juga kalau-kalau sesat maklumlah tak biasa dengan area Putrajaya namun akhirnya sampai jua kami ke sana. Pertemuan sepatutnya pada jam 12pm tetapi atas sebab- sebab teknikal kami sampai pada jam 12.30pm.
Seronoknya bila dapat jumpa senior-senior kolej dulu. Walaupun ramai yang tidak saya kenali kerana jurang umur yang sangat ketara namun masih terdapat senior-senior yang masih mengenali saya. Antara mereka, bekas presiden kolej seperti abg Jalil A. Becker, abg K.A, senior lain abg Yan(Rohaizan), abg Najib and wife, abg Ari, Abbas, Mongkut, pak Tam, abg Mario dan tak lupa kak Mazarina Mokhtar. Secara kebetulan saya dan suami berasal dari kolej yang sama jadi kami tidak mempunyai masalah untuk bersembang dan bertanya khabar mengenai teman yang tidak dapat hadir.
Ianya bukan sekadar pertemuan biasa tetapi senior alumni merancang untuk menu…

Sampai juga Yus….

Akhirnya Allah mengizinkan kami bertemu selepas beberapa lama berhubung hanya melalui internet dan handphone semata-mata. Petang sabtu yang lalu, Yus dan suaminya Lan dating bertandang ke teratak kami. Saya yang baru recover dari cirit birit belum bersedia untuk memasak apa-apa pada petang itu. Saya Cuma membeli KFC combo untuk tetamu yang bakal tiba.

Janjinya jam 4 petang tetapi Yus sekeluarga sampai dalam jam 4 lebih. Seronoknya saya melihat perkembangan dua-dua anak Yus. Si kakak dah nampak sedikit berisi berbanding sebelum ini. Manakala si adik Azzalea, ya Allah, Masya Allah sangat berbeza dengan pertama kali saya melihatnya. Dah lah tembam dengan pipinya yang layut di tambah dengan wajahnya seakan-akan anak Cina menjadikannya begitu comel sekali. Saya yakin suami Yus, en. Lan pasti berbangga dengan hasil Shaklee yang di consume oleh isterinya untuk menyusukan anak kecil mereka adalah satu usaha yang tidak sia-sia.

Tidak lama selepas itu Marlina juga sempat bertandang ke rumah saya…