Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2008

Sama tapi tak serupa

Imej
Ni antara wajah cucu-cucu mak saya. Wajah mereka ada iras, tapi tak sama. Yang sama cuma...pipi-pipi mereka!



Ni lah Aisy...cucu mak yang keenam. Ada iras macam Nasa tak?


Nasa...masa baru potong rambut.


Ni Azzalea, cucu mak yang latest. Satu-satunya cucu perempuan mak.

Panasnya!!!

Miri sekarang ni cuacanya tak menentu...terlalu panas! Kami di rumah, aircond non stop. Anak-anak pula saya kerap mandikan agar tidak dehydrate. Walaupun mereka minum banyak air tapi dalam keadaan cuaca sebegini saya memang suka anak saya kerap mandi agar tidak mudah demam. Hmmm... bulan ni punya bil elektrik dan air sure melambung. Sarawak pulak elektrik bersumberkan gas berbeza dengan semenanjung. Elektrik tarif memang mahal. Air lebih kurang sama.

Dengan cuaca yang tersangat la panasnya, setiap petang Addin meminta abahnya membawa kami semua berjalan ke shopping complex. Bukannya nak beli apa pun tapi sebab nak aircond punya pasal.

Hmm... nasib baik performance drink ada lagi so dapatlah cover badan saya dari dehydrate. Mana taknya, cuaca panas dan dengan kita yang menyusu anak. Air? Jangan cakaplah.. bergelen-gelen kami teguk. Di Miri kami guna air R.O memandangkan nak beli air mineral tak larat la duit nak membayarnya. Satu botol ada 5 gelen lebih kurang 19 liter ...selalunya bol…

Bila anak dah pandai....

Imej
Memandangkan Nasa dah pandai merangkak dan berguling, kini saya dan suami perlu lebih berhati-hati. Masih ingat lagi bagaimana rasa nak tercabutnya jantung ini bila mendengar bunyi jatuh....Ya ALLAH!!! Nasa! Nasa jatuh! Addin yang sedang tertidur pun terkejut dek suara saya yang kuat hari itu. Nasib baik Nasa jatuh bukan terlentang tetapi pipinya yang montel itu tersembam ke lantai. Dah lebam kat tulang pipinya. Nasa apa lagi terus menjerit...uwahhhhhh!!! Terus saya usap kepalanya walaupun bukan tempat itu tidak sakit. saya terus memeluk Nasa seerat-erat agar dia tahu saya sentiasa menyayanginya.

Sambil saya memeluknya, saya memukul lantai... petua yang saya amalkan sejak dahulu lagi. Selepas beberapa minit tangisannya terhenti sebaliknya senyum Nasa melihat saya. Saya melihat tulang pipinya merah dan sedikit kehijauan. Tanpa berlengah, saya terus meletakkan Nasa ke dalam baby cot dan meluru ke dapur mencari buah pala kering dan anak lesung. Seperti biasa saya akan menyapukan sedikit …

Apa yang perlu kita tahu....

Ada pertanyaan dari teman saya...

"Beza ke kalau saya amik ESP dan minum air soya yang saya masak sendiri setiap hari? Saya rasa sama sahaja malah air yang saya masak lebih sedap lagi."

Hmmmm... pada saya memang berbeza, malah sangat berbeza! Saya cuba selongkar semua buku koleksi saya tentang pemakanan untuk mencari kebenaran tentang protien. Akhirnya saya bertemu juga satu buku yang bertajuk Five Basics by Dr. Bruce B. Miller.

Apa yang saya faham...protien terbentuk melalui gabungan 9 molekul asid amino. Ianya sangat sensitif dan mudah terurai jika suhu tinggi. Shaklee menghasilkan ESP melalui proses pengewapan dengan suhu yang dikawal demi menjaga kualiti protien itu sendiri.

Tetapi jika kita sedar...apabila kita memasak air soya, kita akan masak sehingga mendidih. Suhu atau takat didih asasnya melebihi 100 darjah celcius. Kebarangkalian untuk 9 amino asid terurai sangat tinggi...maka protien mungkin terdiri daripada amino asid yang tidak lengkap.

Saya mengambil petikan dar…

Kisah Masrita

Saya ingin berkongsi dengan semua teman-teman dengan cerita Puan Masrita. Beliau antara ibu yang baru mencuba trial pack. Sebelum ini beliau hanya mengambil ESP sebagai pemangkin susu ibu. Beliau menceritakan bahawa berat anaknya telah meningkat lebih beberapa ratus gram berbanding dengan sebelum ini apabila telah mengambil ESP selama sebulan.
Kini beliau telah mula consume ESP+B complex dan Vitamin C. Beliau mengakui setelah consume memang terasa penuh sahaja susu badannya. Beliau menambah, apabila anaknya sedang minum maka sebelah lagi susu akan mengalir meleleh.
Bahagia betul saya membaca mesej dari Puan Masrita. Semoga Puan Masrita akan lebih mendapat manfaat dari supplement yang diambilnya. InsyaAllah.

Ilmu baru

Kami baru pulang dari perjumpaan Shaklee di hotel Pacific Oriental di Miri. Hos adalah dari seorang yang saya kenali 8 tahun dahulu dan kini dah bergelar Datuk Dr Abdullah atau lebih senang dikenali dengan Master Che Lah. beliau merupakan seorang bekas guru yang bersara awal dan menumpukan sepenuh masanya memberi motivasi terutama dengan pemakanan cerdas minda.
Beliau menerangkan untuk mencapai kejayaan ada 11 halangan yang perlu dilalui oleh seseorang pelajar...antara yang saya ingat ialah, keletihan, gugup@gementar, emosi yang sering terganggu, konsentrasi yang terganggu dan beberapa lagi. Beliau juga menunjukkan beberapa slide dari petikan surat khabar seperti kenyataan yang dibuat oleh saudara Awang Had Salleh tentang mengapa pelajar Melayu sering merosot dalam pelajaran. Jawapannya adalah kerana pemakanan yang tidak seimbang. Master Che Lah menceritakan sudah menjadi kelaziman pelajar di asrama mahupun di Universiti bergantung dengan makanan segera yang popular iaitu mee maggi. Ma…

Cerita Arnie

Saya mengenali Arnie melalui forum susuibu. Beliau antara ibu-ibu yang baru mencuba ESP, B complex and Vitamin C. Beliau bertanya pada saya satu soalan yang biasa saya temui...ESP ada side effect tak? Sebenarnya selain dari menambahkan susu ibu dan meningkatkan kualiti susu ibu, protien membantu kulit / sel kita menjadi lebih sihat. Arnie bercerita bahawa kawan sepejabatnya menegur wajahnya kelihatan lebih berseri dan cantik. Memang benar itulah kesan fizikal ketara yang boleh kita lihat. Sebab itu juga jika ada teman-teman saya yang akan menaiki jinjang pelamin, saya galakkan teman itu mengambil sekurang-kurangnya ESP, B complex, Vitamin C dan Alfalfa. Arnie juga mengatakan bahawa kuantiti susunya dah bertambah saban hari. Alhamdulillah, pasti Arnie seronok mengenali Shaklee walhal beliau baru consume tidak sampai seminggu. ESP membantu kulit akan kelihatan lebih cerah, bersih dan berseri.Vitamin C memang dikenali bagus untuk kulit kerana membantu pembinaan kolagen manakala vitamin B…

Macam mana nak slim...

Ramai kawan yang bertanya macam mana badan you boleh maintain macam anak dara ya? Tersenyum bila soalan macam tu yang ditanya. Sebenarnya saya masih ingat lagi pesan O&G Dr. Rolland Mattu Dom, kalau you nak kurus semula after pregnant, breasfeed your baby exclusively for six months then you can get back your body shape. Suami pun memberi semangat yang kuat untuk menyusukan anak kerana beliau nak isterinya maintain slim. Mana tidaknya mengandungkan Addin berat naik hampir 20 kg. Berjalan pun macam dah semacam. Nasib baiklah berat Addin hampir mencecah 3 kg walaupun dia dilahirkan tidak cukup bulan. Berbaloi rasa bawa badan yang berat mencecah 63kg.
Doktor juga berpesan tidak perlu berdiet atau mengurangkan kuantiti makanan yang diambil agar susu ibu lebih berkualiti. Saya hanya menambah supplement dalam menu harian saya. Tidak ada lebih dari itu. Selepas 6 bulan, pinggang saya kembali seperti sebelum mengandung. Cuma ada kelihatan sedikit tummy dekat tempat operate. Adik saya pula r…

Kelebihan surah Al Ikhlas

KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS

"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam,
Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan. Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,
kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad.

Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan
ahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.
Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur.

Apabila malaikat memberi salam…

Patutlah...

Patutlah anak ibu asyik merengek saja sejak kebelakangan ini
Patutlah anak ibu asyik suka minta di dokong dan dikelek
Patutlah anak ibu suka tidur dipeluk
Patutlah anak ibu tak suka main sorang-sorang
Patutlah anak ibu suka sangat nak menggigit sampai telinga abang pun nak cuba digigitnya

.....rupa-rupanya sebab gigi nak keluar.

Selama ini ibu nampak gusi Nasa sentiasa bengkak tapi giginya tak juga timbul
Semalam baru ibu perasan ada 4 batang gigi keluar dari gusi Nasa
2 di atas.... 2 di bawah.
Alhamdulillah
Puas ibu tunggu..
Masa abang addin dulu 6 bulan dah keluar 2 batang atas
Masa 7 bulan, 2 batang bawah

Lain pulak dengan anak ibu yang ini,
Umur dah cecah 7 bulan setengah baru nak keluar gigi
Nak keluar serentak rupa-rupanya.

Ibu doa bila dah ada gigi selera makan Nasa terbukalah
agar kerunsingan ibu ini lenyap begitu sahaja...

Shaklee ESP- Non GMO Soy. GMO Soy???

GMO soy
Since 1994, a growing number of foods were developed using genetic modification (GMO). With these products has come controversy, primarily in Europe where some question whether GMO foods are safe.

What are GMO's - Scientists are now able to use the tools of modern biotechnology to insert a gene into the crop to give it new, advantageous characteristics. Most genetic modifications make it easier to grow the crop.

GMO soy - About half of the American soybean crop planted in 1999 carries a gene that makes it resistant to an herbicide (Roundup) used to control weeds.

Risks of GMO food - GMO crops may threaten biodiversity, decrease the richness and variety of foods, and make farmers more dependent on chemical companies, through the purchase of seed or chemicals. Health concerns include: allergy, gene transfer (antibiotic-resistant genes from GMO to bacteria), and outcrossing (the movement of genes from GMO plants into conventional crops).

GMO controversy - The movement against GM…

Kepentingan soya

Benefits of soy
There is no denying that soy has many health benefits. These health benefits are mainly coming form the quality of the soy proteins and form the isoflavones genistein and daidzein. These are the main health benefits of soy:


Soy improves bone health
Soy products, such as soy milk, do not contain a lot of calcium but the soy isoflavones may help to reduce the osteoporosis risk. Several studies have suggested that soy isoflavones may be a factor in helping to prevent bone loss. The isoflavone genistein seems to inhibit bone breakdown and may have similar effects than estrogens in maintaining bone tissue.
Soy can also indirectly improve bone health. Diets which are high in animal protein cause more calcium to be excreted in the urine. Replacing animal protein with soy protein may help to prevent calcium loss from the bones.


Soy relieves menopausal symptoms
Epidemiological data show that Asian women suffer less from hot flashes and night sweats compared to Western women. These s…

Selsema

Paling kita takuti bila anak kita mendapat selsema. Saya masih ingat lagi semasa kami tinggal di Kertih untuk beberapa bulan yang lalu... Memandangkan perjalanan Kertih KL tidak la jauh sangat, jadi kami kerap pulang ke KL apabila abah Addin dan Nasa ada meeting di KL. Oleh kerana kerap ulang alik, dengan cuaca yang tidak menentu adakala Nasa dan Addin pastinya mendapat sedikit selsema. Namun saya selalu ingat petua mak saya... jika anak kita selsema dengan hidung yang berair (sejuk dalam) maka berikan sedikit minyak ikan kepadanya. Perkara pertama sekali yang datang dalam fikiran saya apabila anak saya mempunyai selsema yang berair dan mengalir pasti saya akan titiskan sedikit minyak ikan (omega) ke dalam mulut mereka. Insya Allah esok pasti hilang selsema mereka.
Mak saya juga berpesan sekiranya anak kita batuk/selsema dan terdengar bunyi sedikit berkahak dalam rongga dadanya mahupun tekaknya bermakna anak kita tubuh dalamnya berkeadaan panas. Cara terbaik ialah dengan memandikannya…

Sebelum bergelar ISTERI

Bukan semua wanita concern tentang persediaan diri sebelum bergelar isteri....ilmu untuk menjadi isteri sangatlah luas...yang mana saya masih belajar sehingga sekarang. Namun ada satu perkara unik yang ingin saya kongsikan dengan teman-teman iaitu vitamin untuk menjaga kebahagiaan suami isteri. Ada seorang ibu yang sudah berusia lewat 30-an bertanya dengan saya..."Adik,ada tak vitamin yang bagus untuk merapatkan seperti kacip fatimah ke...tongkat ali ke?" Tersenyum saya mendengarnya. Sebenarnya dalam Shaklee terdapat vitamin yang bagus untuk wanita iaitu Alfalfa. Alfalfa sangat bagus bagi wanita yang mempunyai masalah keputihan dan ia juga bagus untuk wanita yang bergelar isteri. Sukar saya nak jelaskan dalam bentuk perkataan namun secara ringkasnya dapat saya katakan bagi seorang wanita yang telah biasa dengan alfalfa, suaminya pasti dapat rasakan perbezaan jika isteri tersebut tidak lagi mengambilnya.Hmmm...bagi sang suami pula, jika anda mencari tongkat ali, adalah lebih …

ABM

Imej
Sebelum pulang ke Miri, sempat jua mak dan ayah membawa kami berjalan ke EKEA...Seronok berjalan. Namun tak banyak pun yang saya beli memandangkan selepas ini kami akan terus menetap di Kuala Lumpur, jadi boleh lah selalu berjalan ke EKEA nanti. Walau bagaimanapun ada sesuatu yang menarik perhatian saya iaitu beads block. Harganya sekali pandang memang nampak mahal namun bila Addin bertambah suka dengan latihan matematik jadi saya rasakan ia satu pelaburan yang berbaloi.

Sebenarnya saya memang dah lama mencari ABM atau nama panjangnya Alat Bantu Mengajar untuk Addin membuat aktiviti Mathsnya di rumah. Sebelum ini memang ada dijual di pasaraya namun ianya kecil dan tiada ciri keselamatan. Bukannya apa adakala jika barang yang kita beli kurang berkualiti ia dikhuatiri mengundang bahaya. Maklumlah anak kedua kami Nasa ada habit memasukkan apa sahaja barang yang dipegangnya ke dalam mulut seperti hendak merasa atau mungkin curiousity Nasa sangat tinggi terhadap barang di sekitarnya.

Kini,…

Lunch di Mid Valley

Imej
Seronok rasanya dapat balik KL walau untuk beberapa hari... Kelmarin sempat saya bertemu dengan teman baru saya Syida yang saya kenali melalui YM. Selama ini kami hanya berbual menggunakan telefon atau berbalas mesej melalui YM tetapi kelmarin rezeki kami mungkin, Allah mengizinkan kami bertemu.
Alhamdulillah setelah bertemu kami masih lagi berbual rancak seperti dalam telefon sebelum ini. Syida sempat berkongsi dengan saya pengalaman yang dilalui beliau bersama Shaklee selain dari peningkatan kuantiti susu badan yang diperahnya. Beliau mengakui bahawa sebelum ini beliau pasti akan dijangkiti selsema pada setiap minggu...namun setelah mengambil Shaklee sebagai makanan tambahan kini tiada lagi selsema seperti sebelum ini. Alhamdulillah...seronok benar saya mendengar cerita beliau. Mudah-mudahan Syida dapat mengenali Shaklee dengan lebih mendalam.

Berapa lama boleh tahan

Ini adalah soalan yang kerap ditanya oleh beberapa teman baru saya yang ingin mencuba supplement yang saya syorkan. Sebagai contoh ESP dengan harga ahli RM112 boleh diambil antara julat sebulan sehingga dua bulan. Bagi B Complex pula sebotol adalah untuk 60 hari dengan pengambilan 2 biji sehari. Manakala sebotol vitamin C adalah untuk 90 hari makan dengan pengambilan 2 biji sehari.
Sekiranya mahukan anggaran sebenar untuk kos satu set itu dalam sebulan dapat saya nyatakan ianya adalah dalam RM101 sebulan.

Bila menyebut tentang anggaran belanja vitamin sebulan, teringat saya kepada seorang kakak yang saya kenali 4 tahun lalu. Beliau mengajak kami berjalan ke rumahnya kerana ingin menunjukkan sofa baru yang dibelinya. Sangat cantik memandangkan harganya memang mencecah 4 angka. Namun untuk tidak terlalu menunjuk kakak ini memberitahu saya bahawa beliau membuat bayaran secara ansuran bulanan sebanyak RM350 sebulan.

Mungkin lumrah manusia, sekiranya beliau memesan untuk membeli vitamin …

Baby songsang

Sebelum saya bertolak ke Kuala Lumpur, saya sempat berbual dengan Ayu seorang lagi kenalan baru yang saya kenali melalui email. Beliau sedang mengandungkan anak keduanya dan kini sudah hampir 34 minggu. Beliau berkongsi cerita dengan saya pengalaman mengandungkan anak keduanya ini memandangkan beliau mengambil beberapa supplement asas seperti ESP(Energizing Soy Protien) dan B Complex. Ayu menyatakan perbezaan yang beliau alami semasa mengandungkan anak keduanya ini dengan anak sulungnya. Beliau merasakan dirinya lebih bertenaga sehingga boleh berjalan ke Sogo walaupun kandungannya sudah hampir 9 bulan. Alhamdulillah , seronok saya mendengar cerita beliau. Selain itu Ayu juga berkongsi cerita pengalaman unik yang beliau alami iaitu tapak kaki beliau yang sebelum ini mengalami kulit keras atau ada sesetengan yang menyatakan seperti ketuat kini sudah tiada lagi. Beliau merasakan mungkin itu antara kesan dari makanan tambahan Shaklee yang beliau consume. Apa pun pada saya setiap orang aka…

Cerita Syida...

Bahagia mendengar cerita teman saya, Syida dengan susunya yang semakin banyak. Alhamdulillah... Tiga hari lalu semasa ber 'YM' dengan beliau, tiba-tiba beliau meminta untuk rehat sebentar. Rupa-rupanya kerana beliau perlu mengepam susunya yang semakin banyak itu. Waktu itu jam 8 pagi. Selepas jam 9pagi kami sambung semula bermesej menggunakan YM. Syida memberitahu productionnya ada kemajuan...kebiasaannya beliau akan mengepam jam 12 tengahari dan satu lagi sesi pada waktu petang. Tapi pada itu awal memandangkan susunya banyak. Kuantiti juga dah semakin bertambah kata beliau. Baguslah...saya doakan agar usaha Syida diberkati!

My favourite Dr....Dr. Bruce Miller

Alternative Treatment: Diet and Nutrition
What Does It All Mean & How Can It Help?

The following is an excerpt from the Endometriosis Research Center's "Alternative Treatment: Diet and Nutrition Booklet":

Introduction
Knowing how many outside factors are affecting each one of our lives (food products, the environment, etc.), it became apparent to me how important it was to sort through the publicly available research and information to present a clear picture of how our health is being affected and what can be done to improve our circumstances for a healthier lifestyle. For years, I wanted to learn more about diet and nutrition and the environment but had always been discouraged when trying to comprehend all the different components of nutrition, the environment and how it all relates to Endometriosis. However, this past year, I was introduced to the work of some nutrition experts and that gave me the opportunity to "take the plunge" and conduct months of resea…

Idea Addin?

Imej
Hari ini Addin banyak membaca buku-buku cerita kegemarannya. Selepas letih membaca, Addin akan mengambil permainan IQ yang paling disukainya ...sambil meminta saya memantau permainannya. Tak lama selepas itu Addin akan duduk di depan komputer untuk melakar apa yang ada dalam fikirannya. Sebenarnya banyak gambar yang dah dilakar Addin namun hanya ini yang saya sempat save memandangkan idea Addin mencurah-curah, dia akan menukar kepada lakaran yang baru selepas siap satu lakaran. Ini antara lakarannya....



Apabila ditanya, gambar apa tu nak? Addin terus menjawab, "Ini adalah gambar orang yang sedang sibuk membuat kerja". Hmmm ada juga ideanya yang kreatif...bangga ibu dengan Addin dan Nasa(walaupun pada hakikatnya Nasa hanya pandai bergolek dan meniarap).

Duta-duta Shaklee....di Miri

Imej
Ni gambar duta-duta Shaklee ....sejak dari dalam perut ibu mereka lagi.


Yang pastinya Addin


Faiz...anak auntie Cery


Siapa lagi kalau bukan Nasa


The latest...for sure Hafiy

Apa kata dietrition?

Berbual dengan seorang dietrition telah menjawab persoalan yang selalu bermain dalam fikiran saya. Beliau menegur anak saya yang tembam Nasa...katanya "you breastfeed baby you ke?". Saya dengan senyum menjawab...ya. Beliau menasihatkan saya agar cuba minum air rebusan daun ati-ati untuk menambahkan susu dan makan banyar sayuran hijau. Memandangkan beliau adalah dietrition maka saya bertanya kepadanya, apakah pendapat beliau tentang supplement dan vitamin. Beliau menjawab...ia bagus untuk diambil kerana ia membantu meningkatkan pengambilan zat yang seimbang untuk badan. Pesannya lagi adalah lebih baik saya makan vitamin itu dengan satu sukatan lebih dari sepatutnya atas alasan zat itu akan dibahagikan kepada ibu dan bayi.
Tersenyum saya seketika mendengar nasihatnya itu. dalam hati saya, alhamdulillah Allah temukan saya dengan orang yang saya cari selama ini. Tambah beliau lagi adalah lebih baik jika supplement itu dimakan secara double dos. Sekiranya di botol itu tertulis se…

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal..

Mungkin ada yang pernah terbaca surat ini...namun bagi saya ini kali pertama saya membacanya. Mengalir airmata saya mengingatkan saat arwah abah pergi dahulu. Apa pun ia menginsafkan kita betapa pendeknya perjalanan hidup ini.
Semoga kita menjadi anak yang soleh/solehah dan begitu juga dengan anak-anak kita. Amin.

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa...... dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak
anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah…

Kegembiraan sebenar

Pada jam tepat 7.30 malam tadi saya menerima sms dari seorang sahabat lama yang sudah sekian lama kami tidak bersua.Kak Iena menghantar mesej yang berbunyi
" x boleh minum hari-hari la ESP tu...Hehe terlalu banyak sampai bengkak...Dalam botol Mia tak nak... Now Iena minum selang 2 hari 1/2 peket...Aduhai banyak syiok!"

Gembira saya membaca mesej tersebut. Alhamdulillah. Pada saya inilah kegembiraan yang sebenar, kita berkongsi pengalaman manis dengan teman dan mereka juga dapat menikmati apa yang kita rasa serta lalui. Buat teman-teman yang baru mencuba, saya juga doakan anda berjaya mencapai apa yang anda hajatkan. Semoga usaha, doa dan tawakal kita diberkati olehNYA. Sesungguhnya kemampuan manusia itu hanya merancang namun ALLAH jua yang menentukan segalanya.

Aktiviti anak

Seharian Addin sibuk membaca buku... jika sebelum ini dia begitu sibuk dan tekun menyiapkan puzzle KFC. Bagusnya KFC telah mengambil satu langkah bijak apabila mengeluarkan puzzle KFC yang boleh di dapati percuma apabila membeli child meal.Walaupun ia mempunyai 100 keping di pasangkan namun Addin telah berjaya melakukannya! Alhamdulillah.

Abah Addin suka membelikan anak-anaknya permainan yang boleh menguji minda anaknya kerana pada beliau barulah berbaloi duit yang dilaburkan. Di rumah kami terdapat sebuah bilik yang dipenuhi dengan buku cerita Addin, permainannya (yang berkotak2) dan alat aktiviti bagi menguji mindanya seperti puzzle.Puzzle pula sebenarnya terdapat dalam banyak bentuk. Bukan sekadar memadankan kepingan menjadi gambar tapi juga terdapat dalam bentuk pattern puzzle,IQ Logic dan banyak lagi.Kami mengetahuinya melalui booth yang dibuka di shopping complex Boulevard especially pada hari minggu.

Maklumlah kami jarang ke kedai specific kanak-kanak di sini seperti Toy's …

Hidup di Miri

Sebenarnya kami dah sepatutnya berada di Kl sekarang tetapi atas urusan kerja suami saya terpaksa menangguhkan dahulu urusan perpindahan kami. Namun apa pun sebenarnya saya sangat suka menetap di sini. Tempatnya yang aman, tiada kesesakan lalu lintas, sales yang hebat(namun perlu tunggu Gawai atau Krismas) dan beberapa perkara lagi. Rumah kami juga berhampiran dengan sekolah saya mengajar dan berhampiran juga dengan pejabat suami saya.

Walaupun harga barang semakin naik, terutama makanan dan bahan mentah namun ada satu yang saya rasa sangat murah jika nak dibandingkan dengan harga di Semenanjung iaitu ikan...ikan tenggiri. Masih ingat lagi semasa di Kertih, memandangkan anak saya teringin makan ikan tenggiri maka saya pun membelinya di pasar malam. Harga suku ikan tenggiri sahaja mencecah hampir RM10 ...dapatlah kami merasa 3-4keping potongan ikan tenggiri di sana. Mungkin kerana di sana lebih banyak ikan tongkol.

Namun jika di Miri, harga sekilo ikan tenggiri barulah dalam RM12 dan ang…

Bagi ibu yang mengandung dan menyusukan anak...

That’s a smart kid!



Better nutrition and adequate consumption of several key nutrients may help with cognitive development and academic performance of children.

HOW do you raise smart kids? In our increasingly competitive world, parents want to raise kids not only to be healthy in body but also with a competitive mental edge.

While intelligence and cognitive development are the result of a complex interplay between genetics, socio-economic, cultural and environmental factors, better nutrition and adequate consumption of several key nutrients may also help with cognitive development and academic performance.

Early foundations

The development of a child’s brain starts in the womb, when the brain and central nervous system are still developing. Stimulants like alcohol or other drugs and inadequate nutrition may negatively affect brain development at this stage.

After birth, a child’s brain continues to develop past infancy and balanced nutrition continues to play a key role in your child achi…

Impact sementara sahaja...

Tersenyum saya membaca luahan seorang ibu tentang breastfeeding...
Beliau menyatakan betapa pentingnya sesi mengepam terutama bagi ibu yang bekerja. Saya akui memang benar katanya memandangkan anak tiada di sisi maka pam sahaja yang membantu badan stimulate milk. Dalam pada itu juga beliau menyatakan supplement itu hanyalah short term impact and hanya utk memotivatekan ibu-ibu yang breastfeed. Ayat yang ini saya rasa janggal sedikit. Dalam kamus hidup saya apa juga benda hidup perlukan makanan... yang membezakan setiap makanan ialah kualitinya. Kita boleh pam sepuluh kali sehari dan kita boleh memperolehi kuantiti yang kita mahukan. Namun itu jika kuantiti sahaja yang kita cari....
Menurut dietrition, bagi ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak, situasinya sama sahaja. Ibu memerlukan zat yang mencukupi agar anak dapat membesar dengan sihat. Jadi kita fikirlah sendiri....

Jangan ingat semua orang buta....

Saya mengenali sorang mat salleh ni melalu sebuah forum. Memandangkan kami berbincang tentang health jadi dia mengambil iniatif untuk memperkenalkan satu produk baru yang kononnya sangat bagus dan duduk ranking nombor satu dalam pasaran dunia sekarang. Rajin beliau menghantar email kepada saya memujuk mencuba produk ***** kepada saya.
Nak dijadikan cerita satu hari beliau menegur saya melalui YM.. Memandangkan dah kerap sangat beliau dok memuji produknya bagus maka saya bertanya satu soalan simple kepadanya.... yang bermaksud dalam produk you ada silika gel tak? Beliau dengan pantas menjawab ( selepas translate) ...mestilah ada. Memang semua vitamin perlu ada silika gel. Ia bagus dan membantu penghadaman vitamin oleh badan.
Dalam hati saya, biar betul mat salleh ni, jika tak tahu cakap aje tak tahu. Kalau jumpa kawan-kawan yang ranggi pasti mereka akan cakap, pandai mat salleh ni kencingkan orang!(maaf, terkasar bahasa)
Macamlah saya ni buta huruf dan tak pandai membaca. Jikalau begitu m…