Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2008

Sedikit tentang metabolisme

Think of these five keys as ways to come into better balance with your eating habits and your relationship to food. Nutrition and metabolism are intimately regulated by natural rhythms. Living a rhythmic life can bring us back into balance physically and emotionally.

By bringing the power of rhythm into our relationship with food, the body finds its rightful place. Rhythm grounds the soul in the world.

The five keys:

1. Alignment with the rhythms of life brings our metabolism into its fullest force.

2. Digestive and calorie-burning metabolism are strongest when the sun is highest in the sky (lunchtime) and weakest in the late evening hours.

3. Skipping breakfast and lunch or not eating enough at these meals slows down metabolism and inhibits weight loss.

4. Eating at irregular and unpredictable times each day causes our digestive and calorie-burning metabolism to fall out of sync.

5. Excessive consumption of refined carbohydrates out of rhythm with the seasons makes the brain think it’s summ…

Oooo Nescafe

Tiga bulan lalu gigi saya sering sakit…. Nak kata kurang kalsium saya telan 6-8 biji kalsium sehari. Puas saya mencari punca mengapa saya sakit gigi. Bila jumpa doctor gigi, dia kata tiada gusi yang bengkak. Mungkin urat katanya.

Bila mengadu dengan mak…mak bertanya, kamu sering minum Nescafe ke? Saya menjawab ya… kalau boleh selepas satu jam sarapan saya pasti akan minum secawan diminum bersama biskut jacob. Entah mengapa seakan-akan addicted dengan Nescafe. Petang dan malam juga saya pasti akan buat secawan tidak lupa juga biskut Jacob.

Tertanya juga saya mana mak saya tahu saya minum Nescafe…kata mak dia juga melaluinya dulu so doctor advise to stop minum kerana Nescafe beri bad effect pada urat saraf katanya. Jadi mak pesan saya suruh stop minum Nescafe dan cuba gantikan dengan teh….memandangkan urat gusi saya ada masalah yang menyebabkan saya sering rasa seperti sakit gigi.

Mak pesan lagi supaya saya makan lebih vitamin E , b complex ,dan vitamin C selain dari pengambilan harian b…

Pentingnya air ....

Selepas mengenali tuan haji Talip... saya belajar betapa pentingnya air dalam kehidupan. Selama ini memang saya tahu air itu penting kerana 80 peratus dalam badan kita terdiri dari air tetapi rupanya air ini adalah penawar kepada segala penyakit kecuali mati.

Apa yang belajar dengan tuan haji Talip...

1) Jika kita susah hati, berdebar, gugup maka cepat-cepat la minum air masak supaya perjalanan darah itu lancar semula dan jantung akan berdegup normal.

2) Jika demam, sakit kepala, cirit birit, batuk mahupun selsema kita perlu banyak minum air agar perjalanan darah itu sentiasa lancar dan proses recover lebih mudah.

3) Jika anak kita terjatuh mahupun terperanjat maka segeralah berikan dia air (termasuklah susu ibu) agar darahnya lancar semula dan otaknya kembali berfungsi normal.

4) Jika kita ada masalah penyusuan anak maka ambillah sedikit air dan sapukan pada nipple serta keseluruhan breast dengan sedikit urutan insyaAllah susu akan lebih lancar di samping kita perlu minum air masak dengan…

Seven: Signs that your child loves you

1. Your newborn stares into your eyes — he's actually working hard to memorize your face. He doesn't understand anything else about the world, but he knows you're important.
2. Your baby thinks about you even when you're not around. Between 8 and 12 months old, he'll start to scrunch his face and look around when you leave the room — and he'll smile when you return.
3. Your toddler throws wicked tantrums. Nope, those screaming fits don't mean he's stopped loving you. He wouldn't be so hurt and angry if he didn't trust you so deeply.
4. Your toddler runs to you for comfort when he falls down or feels sad. Kids this age may not truly understand the meaning of "I love you," but their actions speak louder than words.
5. Your preschooler gives you a flower picked from the garden, a finger-painted heart, a sparkly rock, or another gift.
6. Your preschooler wants your approval. He'll start to be more cooperative around the house, and he'll…

SHAKLEE PERFORMANCE DRINK

1x Glass – loaded with carbohydrates muscle fuel.
- 67 % more than Gottorade
- 47 % more than Exceed
• Shaklee’s unique carbohydrate formula – OptiCarb – offers both immediate & sustained energy.
• Shaklee’s Performance contains 3 kinds of carbohydrate for muscle fuel + electrolytes for optimum hydration
• Case Study:-
- After cycling hard for 30 minutes – blood glucose level 30% higher.
- After 2 hours of cycling blood glucose level 37% higher.
• Performance delivers just the right amount of:-
- Fluids }
- Electrolytes } enters blood stream quickly + stay longer
- Carbohydrates }
- As a result:-
- Minimizes weight loss
- Keeps blood volumes up
- & heart rate down
 Gives MORE stamina.

• Note:- ( No 1 performance inhibitor – dehydration our body does not communicate in real fluids needs)
• By the time we feel thirsty – our athletics’ performance starts to decline.
• Drinking water replaces only 50 % of. THEREFORE electrolytes in Shaklee’s Performance is so critical.
• Important minerals – sodi…

Pentingnya berat ideal bagi anak...

Berat badan anak memainkan peranan yang besar dalam mempengaruhi pertumbuhan perkembangan anak-anak. Jika anak kita terlalu kurus atau bahasa lainnya under weight, dia pastinya akan mudah sakit, lambat recover dari sakit, perkembangan lain turut terjejas terutama apabila penerimaan pembelajaran. Walau pun tidak semua begitu tapi rata-rata itulah kesannya bila anak kita underweight. Namun begitu jika anak kita terlalu besar @overweight juga bukan satu petanda yang baik. Ini kerana mereka juga terdedah kepada risiko yang sama.

Melalui pengalaman dan pengamatan sepanjang mengajar di sekolah, dua kategori ini pastinya mempunyai masalah penerimaan pembelajaran. Secara lojiknya kanak-kanak yang underweight ini tidak mendapat zat makanan yang secukupnya maka perkembangan psikomotor dan lojik mereka juga turut terjejas.Bagi yang overweight pula mereka mudah keletihan...terutama apabila mereka dalam keadaan kekenyangan. Mereka juga pastinya mudah lapar dan ini akan menyebabkan mereka hilang tum…

NUTRIFERON – BREAKTHROUGH IMMUNE PROTECTION

Everyday Life Is filled with Health Threats – Many are invisible

a. Viral infections like flu and hepatitis
b. Environment toxins like avian flu and SARS
c. You touch things when you shop
d You eat with non-sterile utensils
e. Every single day you are exposed of you life.


YOUR IMMNUNE SYSTEM

a. Your immune system was designed to protect you
b. It is complex, multilayered, and sophisticated – is your body’s natural shield against infection.
c. AND part of that protection includes the production of interferon.


WHAT IS INTERFERON

Natural substance produced by the body, interferon is activated when a cell is attacked by virus. It has two important functions:
1. It signals neighboring cells and triggers their resistance mechanisms.
2. It activates other immune cells that kill invading pathogens.
Interferon helps protect you from the daily exposure to millions of germs that can lead to serious infection. It is an essential part of your immune system


HELPING THE BODY HELP ITSELF – GOOD NEWS

Today th…

Antioksidan 2

Imej
Ini antara gambaran bagaimana antioksidan membantu kita dari penyakit bahaya seperti kanser, leukimia dan lain-lain....

PAKEJ KESIHATAN DIBULAN RAMADHAN

Nota ini ada khas bagi mereka yang ingin mendapat kenikmatan sebenar berpuasa.

Pemakanan ini dapat membantu anda menghadapi bulan puasa dengan penuh bertenaga dan dapat beribadat dengan lebih baik dan sempurna.

Makanan serta minuman yang kita amalkan sekarang mungkin mengenyangkan TETAPI meletihkan kita dan membuat kita seperti ‘ular’. Lepas berbuka badan menjadi letih serta malas. Ini yang kita lalui setiap bulan ramadhan. Mari kita bersama-sama cuba jadikan ramadhan kali ini lebih berkualiti dari sabelumnya.

Perolehi faedah kesihatan sepenuhnya bagi menghadapi bulan yang mulia ini.


WAKTU & PEMAKANAN KESIHATAN

Bersahur

1. Meal Shake/Vita Shape/Physique/Protein – membekalkan
Tenaga kepada tubuh. Disamping itu ia memberi kekenyangan
2. Performance Drink– mengekalkan air dalam badan &
membantu mencegah pendehidratan(prevent dehydration)
3. Vita-Lea – menentukan anda mendapat vitamin & zat galian
yang lengkap
4. Vitamin C – bertindak sebagai “pagar”…
IRON (ZAT BESI)
-Pembawa Oksigen Semulajadi


FUNGSI UTAMA
:- Untuk darah yang sihat

Bagaimana??
- Iron sebagai komponen struktur bagi hemoglobin :- komponen penting yang membawa gas oksigen dari paru-paru ke tisu-tisu seluruh badan.
- Iron diperlukan untuk pembentukan hemoglobin.

Tahukah Anda?
1. Lebih daripada 200 billion sel darah merah dibuat setiap hari.
2. Setiap sel 2.5 juta sel DARAH BARU di keluarkan ke dalam system darah.
3. Hemoglobin

Apa Terjadi Kekurangan Iron

Jika kekurangan iron :- 2 kemungkinan


1. Kurang hemoglobin
2. Kurang oksigen

= Timbul pelbagai masalah kesihatan

1. Fatique (kelesuan)
2. Dizzines ( pening-pening)
3. Heart Palpitation
4. Irritability ( mudah tersinggung)
5. Hair loss (keguguran rambut)
6. Pallor (kepucatan)
7. Heart burn ( pedih ulu hati)
8. Headaches (sakit kepala)
9. Sore tongue (lidah bengkak/sakit)
10. Itching (gatal-gatal)
11. Loss of appetite ( hilang selera makan)
12. Constipation(…

Bukan tak boleh...

Bukan tak boleh seorang isteri itu berkerjaya tetapi pastinya ada batas-batas tertentu agar rumahtangga tidak tergadai.
Bukan tak boleh seorang isteri mempunyai jawatan hebat asalkan dia tahu tempat/kedudukannya sebagai seorang isteri di rumah.
Bukan tak boleh seorang isteri pandai mencari duit untuk dirinya asalkan beringat untuk setiap hasil yang diperolehinya.

Inilah antara pesanan penting seorang kaunselor kepada saya..... agar saya tidak mudah lupa diri apabila sudah berjaya dalam kerjaya. Ini membuatkan saya lebih insaf dengan pengalaman orang di sekeliling saya.

Cerita pertama-Seorang ibu yang hebat dengan jawatan eksekutif telah meninggal dunia pada usia lewat 30-an kerana mengidap kanser payudara. Ibu ini telah meninggalkan seorang suami dan anak seramai 4 orang ( bongsu berumur 3 tahun). Semasa hayatnya beliau seorang yang sangat komited dengan kerjanya. Pulang ke rumah adakala sehingga mencecah jam 9 malam. Memandangkan mempunyai bibik di rumah, segala urusan anak di serah…

RCPS

RCPS- (Root Cause Problem Solving)Perkataan yang akan jelma dalam fikiran saya setiap kali ada pertanyaan dari teman-teman terutama tentang masalah kesihatan. Dua tiga hari ini saya mendapat banyak email dan mesej dari teman-teman bertanyakan petua untuk anak yang selsema dan batuk yang melebihi seminggu.

Untuk masalah ini, biasanya saya akan bertanya
1. adakah kepala anak sentiasa panas?
2. cuaca yang sentiasa berubah-ubah?
3. anak cirit birit?
4. demam yang berlarutan?
5. keadaan badan anak sejuk atau panas?

Saya juga melaluinya....ini ialah salah satu proses pembesaran anak. Jangan risau sehingga kita melatah tak tentu hala. Macam mana cara nak atasi? Mandikan anak 3 kali sehari....ini dapat mengurangkan panas kepala anak. Walaupun selsema saya tetap mandikan tetapi saya akan keringkan ubun-ubunnya secepat mungkin. Jangan biasa mandikan anak lewat selepas jam 5.30 petang kerana ini akan mengundang sakit. Selepas mandikan urutlah anak kita dengan minyak yang sederhana panas, seperti minya…

"M" for Mother not for Maid

Petua orang tua...melentur buluh biarlah dari rebungnya. Saya suka menjadikan cerita putera Shazlan contoh kepada Addin. Ibu selalu pesan jangan jadi seperti Fasya anak kepada makcik Som( lakonan Abby Abadi), suka menjerit, bercakap kasar mahupun tidak tahu melayan orang lain dengan baik. Addin akan mengangguk setiap kali saya beritahu. Ibu rasa bersyukur Addin dah besar dan banyak membantu ibu menguruskan tugas harian ibu.

Pada usia semuda 5 tahun Addin dah pandai membantu ibu mengemas rumah. Addin lah yang akan mengutip semua mainan untuk disimpan ke dalam kotak selepas diselerakkan oleh adiknya. Addin dah pandai basuh baju guna mesin basuh. Addin juga pandai menuangkan softlan di tempatnya sebelum memasukkan 15 helai baju ke dalam washing machine. Addin juga tahu tanpa disuruh, menyusun semua baju yang telah ibu lipat ke dalam almari. Waktu belajar pula Addin sendiri tahu waktu bila tanpa perlu dipaksa.

Alhamdulillah Addin banyak mengikut jejak ayahtok yang sangat suka membantu membu…

Promosi terbaru...

Sekadar nak update promosi terbaru dari Shaklee bagi memudahkan anda di luar sana boleh menyediakan budget yang bersesuaian dengan keperluan anda sekeluarga sekiranya anda berminat untuk membeli mahupun mencuba.

1. Build muscle, skin and harmones - RM224WM/RM236EM
- Buy 2 free 1 Energizing Soy Protien

2. Bringing Wellness To The Lives We Touch(15% off) - RM308WM/RM327EM
- Package include Performance drink,meal shake, ESP(small) and nutriferon

3. Physique Program (20% off) - RM 166WM/RM176EM
- Buy 2 physique at only RM166/RM176

Terdapat juga beberapa promosi lain seperti pembelian melebihi RM500 melayakkan anda menjadi ahli secara percuma dan beberapa tawaran promosi menarik yang boleh dicuba. Anda boleh menghantar email kepada saya di nnorita78@yahoo.com jika hendak membuat pesanan ataupun hanya gunakan ID saya 395863 untuk membuat sebarang pembelian produk mahupun promosi. Sekiranya anda memerlukan konsultasi kesihatan boleh tinggalkan no telefon anda melalui email dan InsyaAllah…

Supplement untuk berpuasa

Imej
Ramai yang bertanya apakah supplement yang sesuai diambil pada bulan puasa. Pada dasarnya semua vitamin yang kita ambil selama ini sangat penting namun pada bulan puasa terdapat cara pengambilan yang perlu disesuaikan dengan keadaan kita berpuasa.

Kebiasaannya bagi mereka yang ingin berpuasa tetapi tidak mahu badan keletihan sehingga memberi kesan ke atas penumpuan kerja di pejabat mahupun di rumah, saya akan menyarankan individu tersebut mengambil segelas minuman....
1.meal shake dicampur performance drink atau
2.ESP dicampur performance drink atau
3.Campuran ESP, meal shake dan performance drink

.... pada waktu sahur dan waktu berbuka. Manakala vitamin seperti multivitamin, vitamin c, vitamin e , beta carotene dan b complex diambil sebelum waktu tidur. InsyaAllah badan akan bertenaga walaupun dalam keadaan berpuasa.

Inilah supplement yang biasanya akan dibawa oleh mereka yang menunaikan umrah mahupun haji. Minuman seperti ESP, performance dan meal shake sangat membantu agar badan tidak m…

Golongan yang didoakan para malaikat

Allah SWT berfirman, “Sebenarnya (malaikat - malaikat itu) adalah hamba - hamba yang dimuliakan, mereka tidak mendahului-Nya dengan perkataan dan mereka mengerjakan perintah - perintah-Nya. Allah mengetahui segala sesuatu yang dihadapan mereka dan yang dibelakang mereka, dan mereka tidak memberikan syafa’at melainkan kepada orang - orang yang diridhai Allah, dan mereka selalu berhati - hati karena takut kepada-Nya” (QS Al Anbiyaa’ 26-28)
Inilah orang - orang yang didoakan oleh para malaikat :

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.
Imam Ibnu Hibban meriwayatkan dari Abdullah bin Umar ra., bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Barangsiapa yang tidur dalam keadaan suci, maka malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa ‘Ya Allah, ampunilah hambamu si fulan karena tidur dalam keadaan suci’” (hadits ini dishahihkan oleh Syaikh Al Albani dalam Shahih At Targhib wat Tarhib I/37)

2. Orang yang duduk menunggu shalat.
Imam Muslim meriwayatkan dari A…

Family institution

Julai 3, kami sekeluarga masih berada di Miri memandangkan projek suami saya masih belum selesai. Walaupun pada dasarnya selesai sahaja projek ini kami akan balik ke tempat asal kami namun jauh di sudut hati saya dan suami, kami sama-sama rasa berat hati untuk meninggalkan bumi borneo ini.

Miri adalah tempat pertama kami menetap setelah bergelar suami isteri. Anak-anak juga dilahirkan di Miri. First posting saya juga di Miri di SKM yang terletak tak sampai 5 km dari rumah kami. Tempat kerja suami saya juga sangat dekat dengan rumah, dengan anggaran masa 5-10minit.

Walaupun sekolah Addin terletak sedikit jauh dengan tempat kerja kami iaitu dalam anggaran 15-20 minit tetapi kerana budaya hidup dan kerja yang aman di Miri membuat kami begitu selesa. Kebiasaannya abah akan hantar dan pick up Addin from school and later kami akan berjumpa di mana-mana restoran atau kedai makan berdekatan untuk lunch bersama. Selesai lunch saya dan Addin akan terus pulang ke rumah manakala abah akan ke pejab…