Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2008

56 atau 58?

Isnin lepas saya menerima panggilan daripada kak Hajah Kornia(ketua kerani sekolah) kerana meminta saya mengisi borang option persaraan 56 ataupun 58 tahun. Saya terpaksa meminta suami pulang sekejap menjemput saya untuk ke sekolah bagi mengisi borang tersebut. Jika dulu saya memang drive sendiri ke sekolah tapi sejak ada Nasa saya belum berani nak drive sendiri memandangkan Nasa tak boleh duduk diam, saya khuatir saya tak dapat nak tumpukan perhatian jika sedang drive nanti.

Bila tiba di sekolah saya diberi taklimat oleh Penolong Kanan tentang bagaimana cara untuk mengisi borang tersebut. PK juga memberi sedikit panduan mengenai pilihan tersebut. Antara yang dinyatakan ialah, it is better if you choose 58 kerana kita perlu berkhidmat selagi boleh. Kita tak seharusnya menentang arus. Kita perlu mengikut dasar kerajaan yang terkini. But frankly speaking me myself memilih 55. Dalam hati saya " ???????????"

Sebelum saya isi borang tersebut saya telah pun berbincang dengan suami…

Berapa banyak air?

Ramai yang menghantar email mahupun mesej bertanyakan kepada saya berapa banyak airkah yang perlu di minum dalam sehari jika kita mengambil supplement ?

Jawapan yang biasa saya berikan ialah sekurang-kurangnya 4.5 liter air sehari. Namun pada hakikatnya ia bergantung pada individu itu sendiri. Saya cuba memberi contoh yang paling mudah. Jika kita hendak mencuci seluruh lantai rumah kita... kita pastinya memerlukan sabun. Bagi memastikan kita mencuci dengan bersih kita perlulah membilas air dengan banyak agar lantai lebih bersih tanpa ada sisa-sisa sabun tadi. Namun kauntiti air yang digunakan adalah bergantung kepada luas lantai. Mungkin lantai rumah saya kecil maka penggunaan air sebanyak 4 baldi sudah mencukupi...tetapi jika lantai rumah saudara/i lebih luas maka mungkin ianya memerlukan 6 baldi air untuk membilas.

Kesimpulannya hanya kita sahaja yang tahu berapa banyak air yang tubuh kita perlukan. Lagi banyak yang kita minum lagi bersih dan lancar peredaran darah kita. Jadi marilah…

Kamikaze

Imej
Entah betul atau tidak perkataan Jepun yang saya tulis itu tapi yang saya pasti ia adalah gelaran yang sesuai dengan Nasa...hihihi. Nasa kini lebih berani apabila dia sudah pandai terjun keluar dari buai. Saya masih ingat lagi...ianya berlaku pada malam kelmarin. Bagai nak tercabut jantung saya apabila terdengar Addin menjerit...ibu tolong! Nasa terjun buai.
Nasib baik kami memang menyediakan bantal besar di bawah buai. Dah nama pun budak kecil...tiada akal. Memang kena banyak bersabar dengan karenahnya. Nasib baik tiada apa-apa kecederaan.

Nampak benar kini Nasa lebih ligat. Kalau dulu dia ada buat percubaan keluar dari baby cot.... tapi nasib baik kami sempat tahan. Semalam ibu baru nak ke dapur mengambil air untuk abang Addin... ibu biarkan Nasa baring sebelah dengan abang Addin. Bila ibu pusing semula Nasa sudah berada di bawah walker. Entah macam mana Nasa boleh masuk ke dalam tu. Ya Allah memang ligat budak ni. nak kat ibu ada bagi minuman manis kat Nasa, tak pernah. Namun Nasa …

Hakikatnya.......

Terus terang saya katakan apa yang saya syorkan selama ini kepada sesiapa sahaja yang mempunyai masalah kesihatan hanyalah sekadar supplement atau makanan tambahan. Ianya adalah makanan keperluan jasmani semata-mata. Namun hakikatnya penyakit ini bermula dari hati... hati yang alpa kepada Tuhan yang menciptakan segala yang ada di langit dan di bumi.

Saya cuba mengkaji dan menyelami mengapa ada di antara penyakit cepat sembuhnya dan ada juga yang memerlukan masa. Setelah saya meneliti, pemakanan yang saya syorkan pada dasarnya adalah satu cara namun kita juga perlu menekankan aspek spiritual.Namun saya akui bukan semua orang boleh menerima sentuhan spiritual.

Berapa ramai antara kita yang mempunyai masa dalam sehari untuk muhasabah diri berapa banyak amalan kita untuk kehidupan yang kekal abadi? Sesungguhnya yang ramai hari ini adalah kita yang sibuk dengan urusan duniawi semata-semata...berapa banyak dah simpanan aku? harta aku? hutang aku?

Saya dapati penyakit yang Allah beri sebenarnya…

Pasta Tuna

Resepi ini saya perolehi dari seorang chef di salah sebuah hotel di Miri. Sehingga sekarang saya masih ingat resepi ini dan bahan-bahan juga sentiasa ada di rumah agar jika tiada idea nak masak, saya pasti akan masak pasta tuna untuk suami dan alhamdulillah beliau juga sangat menggemarinya.

Bahan-bahan ( untuk hidangan 2 orang)
1. Tuna Cili
2. Pasta Spirals
3. Bawang putih ( di potong halus)
4. Bawang besar ( di hiris halus)
5. Capsicum(lada benggala)
6. Lemon
7. Minyak zaitun
8. Parmesan Cheese

Caranya

Panaskan 1-2 sudu makan minyak zaitun ke dalam kuali... masukkan bawang putih dan digoreng sehingga naik baunya. Seterusnya masukkan tuna cili ( 1 tin ), hirisan bawang besar, hirisan capsicum seterusnya pasta spirals di gaul semuanya secara serentak.

Setelah beberapa minit api gas dipadamkan.... perahkan lemon ke dalam masakan. Masukkan pasta tuna tadi ke dalam pinggan. Taburkan parmesan Cheese mengikut citarasa anda ke atas pasta. Kini telah sedia untuk dihidangkan.

Selamat mencuba.

Happy Birthday Addin!

Imej
Sabtu lalu kami adakah small birthday party untuk Addin memandangkan ini tahun terakhir Addin akan celebrate birthdaynya dengan kawan-kawan di Miri. Entah bila lagi kami akan datang ke sini. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan lancar. Yang pasti Addin sangat seronok kerana kawan karibnya hadir....Terima kasih kepada parents of Afi, Andy, Aisya dan Umaira kerana sanggup datang ke rumah walaupun jauh. Tahun ni Addin genap lima tahun.... tak lama je lagi dah ke sekolah untuk darjah satu. walaupun addin baru nak faham Bahasa Melayu namun alhamdulillah dia mudah belajar. Ibu doakan Addin menjadi manusia yang berjaya di dunia dan akhirat!



Bukan semudah yang disangka

Setiap penyakit ada penawarnya kecuali mati...maka terpulang pada kita bagaimana nak mencari penawarnya, sama ada melalui ubat(dadah) ataupun cara lain seperti supplement. Walaupun ada sesetengah doktor yang tidak percaya kepada keberkesanan supplement tapi tidak bermakna pesakit perlu mengikut apa yang dicadangkan oleh doktor itu.

Pada hakikatnya badan memerlukan masa untuk sembuh dari sesuatu penyakit. Vitamin atau supplement yang kita ambil sebenarnya membantu agar sel dalam tubuh mendapat nutrien yang secukupnya agar ia dapat melawan penyakit.

Oleh kerana itu bagi anda yang melalui keadaan kritikal sakit ketika baru mengambil supplement pastinya akan merasakan supplement itu mengeruhkan lagi keadaan tapi pada hakikatnya tidak. Itulah yang dikatakan healing crisis. Kita perlu yakinkan pada diri ianya sekadar sementara dan keadaan akan pulih apabila kita kuat semangat.

Ianya berlaku kepada teman saya yang sering mengalami migrain. Pada seminggu dua yang pertama setelah mencuba supple…

The Little things

After Sept. 11th, one company invited the remaining members of other companies who had been decimated by the attack on the Twin Towers

to share ! their available office space.

At a morning meeting, the head of security told stories of why these people were alive... and all the stories were just:


the 'L I TT L E' things.


As you might know, the head of the company survived
that day because his son started kindergarten.

Another fellow was alive because it was
his turn to bring donuts.



One woman was late because her
alarm clock didn't go off in time.



One was late because of being stuck on the NJ Turnpike
because of an auto accident.



One of them
missed his bus.



One spilled food on her clothes and had to take
time to change.



One's
car wouldn't start.



One went back to
answer the telephone.



One had a
child that dawdled
and didn't get ready as soon as he should have.

One couldn't
get a taxi.




The one that struck me was the man
who put on a new pair of shoes that morning,
took the variou…

Menarik untuk tatapan kita...

Vitamin Memendekkan Umur?
Vitamin A, C, E serta Selenium dan
Beta Karotin memendekkan Umur?

Sesekali media-media dunia menyiarkan berita dari penemuan sains atau semakan terhadap laporan-laporan kajian sains dikenali sebagai analisa-meta (meta-analysis) yang dilakukan oleh saintis-saintis terkemuka.

Penyiaran hasil analisa-meta terbaru yang menggemparkan ialah konon vitamin A, C, E, selain Selennium dan beta karotin mempertingkat risiko kematian. Ia membawa maksud vitamin-vitamin boleh membunuh kita.

Laporan yang diterbitkan oleh Cochrane Library seperti disiarkan di internet pada pertengahan April tahun ini telah menarik minat media-media dunia dan menyebabkan orang-orang awam semakin keliru dan takut dengan vitamin. Adakah yang dilaporkan oleh saintis-saintis tersebut benar?

Rakan-rakan saya bertanya pandangan saya samada berita yang disiarkan dalam akhbar-akhbar dan internet bahawa vitamin boleh mempercepat kematian boleh diterima dan dipercayai.

Saya jawap secara ringkas. Semua orang apa…

Mitos....

Mitos tentang vitamin Shaklee yang saya dapat.............

1. Vitamin Shaklee hanya untuk orang sakit.

--- Vitamin Shaklee adalah untuk diambil oleh mereka yang sihat dan ingin mengekalkan kesihatan. Mencegah adalah lebih baik dari merawat adalah konsep utama pemakanan tambahan Shaklee. Namun jika diambil oleh mereka yang bermasalah kesihatan, ianya hanya membantu sel dalam badan berfungsi dengan lebih baik.

2. Vitamin Shaklee seperti perfomance drink HANYA untuk orang bersukan.
---Ianya sekadar minuman kesihatan, bagi mencegah kehilangan air yang banyak terutama bagi golongan yang mempunyai metabolisme yang tinggi yang kuat berpeluh. Ia bagus untuk diambil pada bulan puasa dan kebanyakan jemaah umrah dan haji akan sangat-sangat menyukainya apabila melaksanakan umrah/haji pada musim panas.

3. Vitamin Shaklee boleh mencacatkan bayi dalam kandungan

---Seperti vitamin lain, ia tiada kesan sampingan ke atas bayi dalam kandungan. Bezanya dengan vitamin hospital, vitamin Shaklee lebih mahal keran…

Cubalah....

Saya mendapat email dari puan Katy, beliau bertanya bagaimanakah nak memperbanyakkan susu ibu terutama sementara dalam pantang dan bagaimana nak pastikan susu sentiasa banyak walaupun bekerja.

Apa yang biasanya saya syorkan dan ianya menjadi amalan saya dari anak yang pertama lagi.

1. Banyakkan minum air. Orang selalu kata saya dah banyak minum air sampai kembung perut. Masalahnya bila ditanya berapa liter sehari, tiada jawapan yang pasti. Apa yang baik diamalkan ialah, sukat air sekurang-kurangnya 4.5liter sehari paling minimum. Pastikan saudari menghabiskan air yang telah disukat itu.

2. Amalkan pengambilan supplement seperti b kompleks + folic acid, vitamin C, ESP. Ia membantu pengeluaran susu yang berkualiti berbanding tiada pengambilan apa-apa supplement. Supplement ini juga membantu ibu2 yang bekerja menangani stress kerja dengan baik, dengan ini tidak akan sesekali menjejaskan pengeluaran susu. Amalkan secara konsisten. Adalah baik jika tidak mencampurkan banyak jenama produk dik…

Duit......tak ada nilai dah!

Ya Allah ....nak tercabut jantung bila Pak Lah announce harga minyak naik up to 40%. Kawan kata,gaji baru naik tahun lepas, ingat legalah sikit ...tapi bila dah jadi begini nampaknya impact naik gaji takde langsung! Saya pastinya terasa kerana saya tiada gaji, 100% suami tanggung. Memang ikut hati nak sambung kerja tapi abah Addin kata, takpe biar susah dulu senang kemudian.

Bila baca paper....Pak Lah kata mari kita membendung kenaikan harga barang tapi harga minyak siapa yang naikkan? Pada saya dalam teori ekonomi ada menyatakan harga barang akan naik bila dd (demand) is more than ss (supply)...jadi usaha kerajaan sepatutnya fikirkan bagaimana nak tingkatkan supply.

Bila minyak sudah naik harga yang lain pun sibuk nak naik juga. Masih saya ingat lagi dengan sebuah kedai gunting rambut. Jika 3 tahun dulu kos potong rambut saya ialah RM12 tapi sejak tahun lepas bila minyak naik 30sen, kos sudah naik kepada RM15. Saya tanya kenapa mahal? Jawapan yang mudah harga minyak naik. Hmmm saya tan…

Peranan media...

Buat seketika kita digemparkan dengan berita keburukan pengambilan vitamin dimana dilaporkan jika individu itu mengamalkan pengambilan vitamin akan memberikan kesan negatif iaitu memperolehi penyakit serta pendek umur.... Bagi orang yang hanya bergantung dengan media semata-mata pasti akan termakan dengan kata-kata bidaah ini. Vitamin bukanlah ubat tetapi sekadar menggantikan makanan yang zatnya kurang atau tiada dalam menu harian kita.

Begitu juga dengan berita bahawa susu ibu mengndungi toksid... Hmmm, rasanya sampai satu masa rakyat Malaysia pasti tidak berminat dengan berita apalagi membaca suratkhabar kerana segala apa penyataan yang dikeluarkan seolah-olah mempunyai agenda yang tersendiri. Jika susu ibu dikatakan tidak baik apakah dengan membei susu lembu memberi satu jaminan bahawa anak kita sihat sepenuhnya.

Namun ramai kawan-kawan saya yang melatah...sayang seribu kali sayang. Jika kita kurang membaca adalah lebih baik bertanya, jangan terlalu bergantung pada satu sumber. Say…

Explorer

Imej
Nasa semakin aktif merangkak... sejak jatuh katil kali kedua, Nasa menjadi semakin ligat explore barang-barang dalam rumah.Sedar-sedar, Nasa dah ada dalam almari baju abah! Sekali lagi kita pandang...Nasa bawah meja .Aghhh!!! Kalau dalam walker, habis semua digapai. Tong sampah pun mahu diselongkarnya. Nasib baik ada abang Addin yang boleh tolong kawal Nasa. Sekali sekala memang terhibur dengan telatah si kecik ini.
Abang Adin, meh sini!Banyak betul barang bawah meja ni!!!


Apa agaknya yang ada dalam almari abah ni????


Aggghhh!! Boring! Angkat kaki letak kat meja lagi best.

Part ni ibu pun terkejut, Nasa boleh angkat kaki letak atas meja. Nak tarik perhatian ibu agaknya... Tak behave betul si kecik ni.

Bila anak dah pandai gigit....

Seminggu saya menanggung kesakitan yang tak pernah saya alami. Nasa suka menggigit nipple sehinggalah satu hari ia luka sangat-sangat teruk. Saya terpaksa meminta abah Addin dan Nasa membawa saya ke klinik Sim. Doktor sendiri terkejut melihat luka yang saya alami. Doktor Sim bertanya adakah ianya luka akibat terhiris oleh pisau...adakah patut, soalan sebegini rupa? Saya menjawab dengan nada kecewa...doktor, ianya luka kerana anak saya gigit sambil menyusu. Doktor dengan confident menjawab, kalau begitu kena stop bf supaya ianya cepat baik.
Saya senyum kambing melihat doktor Sim...Dalam hati saya berkata, kalau setakat nak beri nasihat itu ramai kekawan saya yang boleh beri nasihat percuma.

Saya meminta doktor memberikan ubat sapu agar luka itu cepat baik. Memang luka kali ini sangat-sangat menakutkan. Mana taknya, ia terbelah seperti hirisan pisau yang panjang. Agh!!! Sakit tak terkata. Airmata pasti mengalir apabila Nasa menghisap yang sebelah luka itu. Bayangkanlah bila saya batuk at…