Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2008

Bibik oh bibik

Kesian membaca cerita Arnieh dengan bibiknya.. ..Sebenarnya saya dibesarkan dengan maid until secondary school. Frankly speaking semua bibik mak saya treat as family member. Jangan berkasar kerana mereka ini merupakan ibu @pengasuh anak bila kita bekerja. KIta tak tahu macam mana dia layan anak kita di belakang kita.
Tentang manner kita kena bagi tahu awal-awal apa yang kita suka dan apa yang kita tak suka.
Jangan berkasar sangat atau berlembut sangat. Tengok pada tempat. Tentang bil telefon, jangan risau...berikan keperluan dia may be sebulan sekali atau sebulan dua kali dengan minit yang ditetapkan. Jika ada tambahan call yang dia nak buat ,setiap kali dia nak buat panggilan...beritahu awal2 gajinya akan dipotong untuk membayar bil telefon. Percayalah dia akan takut nak minta lebih dari sepatutnya. Ini diberitahu oleh teman suami... Mesin basuh kawan kami selalu rosak kerana si bibik apabila membasuh baju pasti sampai overload. Sekali rosak, kawan minta orang datang repair. Kali kedua…

ACE WELLNESS

Imej
Bagi yang berminat untuk mendapatkan ACE promosi..package terdiri daripada ESP + Vit ACE hanya dengan RM215 atau RM225 bagi Sabah Sarawak. Harga adalah termasuk dengan penghantaran. Sekiranya berminat boleh mesej saya di 012-8535689.

Kecewanya...

Salam buat semua. Rindu sangat nak menulis dan terasa sangat lama tak menjenguk blog. Sebenarnya bukan apa, sejak pindah kat tempat baru internet (streamyx) tak pernah dapat. Sejak hari pertama dapat nombor telefon baru, bila nak try connect streamyx, ADSL kat modem keep blinking yang menunjukkan connection tak stabil. So tak dapat nak connect. kalau nak connect bergantung dengan handphone sahaja.

Pada mulanya rajin juga menelefon talian 100 telekom, tapi bila dah hampir 2 minggu jawapannya masih sama dari operator yang menjawab..." Baiklah cik Norita kami dah update report puan. Piha kami akan menghubungi puan bagi menyelesaikan masalah ini."

Akhirnya saya membuat keputusan untuk menghentikan langganan streamyx... Apabila tiba di telekom, pihak di kaunter pun mengakui sebenarnya streamyx tidak stabil di kawasan perumahan baru saya ini kerana tiada kabel fiber optik. Cubalah diberitahu awal, tak adalah saya nak menunggu response dari telekom setiap hari!

Kini saya sedang mengka…

Kisah seorang saudagar dan tukang kebun.....

Saya tertarik dengan cerita yang diceritakan oleh suami saya dan ia mengajar saya banyak perkara....

Kisahnya bermula di negara Arab di mana terdapat seorang saudagar yang sangat kaya membuat satu majlis keramaian. Beliau menjemput tetamunya yang terdiri dari saudagar terhormat. Saudagar kaya ini hendak menjamukan tetamunya dengan buah anggur dari ladangnya sendiri. Maka beliau meminta seorang tukang kebunnya membawa buah anggur dari ladang.

Namun setelah menjamukan tetamunya dengan buah anggur dari ladangnya...terdapat suara rintihan dari beberapa tetamunya yang menyatakan bahawa buah anggurnya tidak begitu manis. Tanpa berlengah, saudagar kaya ini meminta tukang kebunnya tadi membawa buah anggur dari kebunnya untuk dijamukan kepada tetamu-tetamunya.

Sekali lagi saudagar kaya ini berasa malu kerana buah anggur yang dihidangkan kepada tetamunya tidak semanis yang diharapkan. Maka saudagar kaya ini terus memberi amaran kepada tukang kebunnya agar mencari buah anggur yang lebih manis dan …

Thank you...

Pagi ni bukak blog, baru perasan kena tag dengan kak Iena

Rules:
1. Link to the person that tagged you and posts the rules on your blog.
2. Share seven random and/or weird things about yourself.
3. Tag seven people at the end of your post and include links to their blogs.
4. Let each person know that they have been tagged by leaving a comment on their blog.


Hmmm.... this is me!
1. I love mathematics! Munkin sebab tu jadi cikgu maths. Masa sekolah rendah dulu slow sikit tapi bila dah masuk sek men tetiba jadi minat sangat. I like to do maths through mental arithmetic.

2. Saya suka memberi tapi masalahnya bila orang meminta saya tak suka. I can read people's mind surrounding me. Normally sebelum orang cakap saya dah tahu...that is why saya tak suka orang meminta-meminta.

3. Saya suka memberi motivasi... dalam mengajar di sekolah, sekiranya masa adalah 2 waktu atau 60 minit. Hanya 20 minit saya peruntukkan untuk mengajar, most of the time saya motivate anak-anak murid saya dalam kelas. Bagi…

ACE banyak kelebihannya.

Ada beberapa teman yang menghantar email bertanya apakah kebaikan ACE lagi selain untuk mencegah kanser. Ingin saya mengambil kesempatan di sini, ACE sangat bagus untuk melawan penyakit atau dengan erti kata lain ia membantu meningkatkan imune system. Jika kita malalui batuk yang berterusan atau selsema yang berlarutan, doktor pasti akan memberi kita antibiotik... tapi saya lebih menggalakkan jika mengambil ACE dan garlic untuk proses penyembuhan.

Saya masih ingat lagi semasa menyusukan Addin, teman seangkatan pasti akan mengadu puting luka akibat digigit anak dan ada juga sehingga bernanah kerana infection...namun alhamdulillah saya tidak melaluinya.

Bagitu juga untuk kulit, ACE sangat membantu meningkatkan kecantikan kulit. Saya berkongsi pengalaman dengan seorang teman baru mengenai perkara ini tapi katanya dia belum bersedia. Pada saya tiada paksaan namun saya berpuashati karana telah berkongsi pengalaman saya melalui kulit wajah saya sendiri.

Saya masih mengamalkannya kerana saya m…

Tak boleh tengok kamera...

Imej
Hmmm.. dua anak bujang saya ini memang sangat suka tengok kamera. Pantang suruh senyum or panggil je suruh tengok kamera, mereka berdua tak teragak-agak nak possing. Inilah gambar yang terbaik mereka possing.





Kita yang memilih jalan....

Saya menerima email yang menceritakan tentang satu artikel kononnya pengambilan vitamin boleh memendekkan umur. Hmmm, bila saya bercerita dengan suami saya tentang email tersebut, suami saya bertanya adakah artikel itu ditulis oleh orang yang dikenali? Doktor yang mempunyai sejarah yang hebat? Atau doktor yang mencari populariti murahan? Terus saya menjawab, tiada nama penulis dalam artikel tersebut.
Lantas suami saya terus mengeluarkan penyataan... selama kita consume vitamin Shaklee, kita tidak pernah sama sekali memaksa orang mengikut cara kita. Apa yang N ceritakan dalam blog adalah pengalaman yang telah N lalui. Terpulang pada individu itu sendiri.

Tambah suami saya lagi...dalam bidang perubatan, ada banyak kumpulan doktor. Ada doktor yang tidak percaya dengan supplement, ada yang 50-50 dengan supplement manakala ada golongan yang sangat percaya dengan supplement. Lihat sahaja beberapa doktor yang N kenali... ada antara mereka yang akan bersusah payah bertanya dengan N apa yang pe…

Antioksidan dan manfaatnya

Imej
Sumber Berita : Utusan Malaysia, 2005-06-16

ANTIOKSIDAN, antara istilah kesihatan yang semakin meluas diperkatakan. Mungkin ada di antara pembaca yang pernah terserempak dengan `antioksidan' ketika sedang tercari-cari suplemen kesihatan atau barangan kecantikan di farmasi atau pasar raya. Selain itu, `antioksidan' juga sering muncul pada iklan dalam akhbar tempatan.

Ada juga di antara kita yang keliru apabila mendengar celoteh `promoter' bercerita tentang suplemen antioksidan yang dikatakan banyak manfaatnya untuk tubuh badan.

Bagi mereka yang sering mengikuti perkembangan produk kesihatan, tentunya tahu serba sedikit, apa yang dikatakan antioksidan. Namun begitu, sejauh manakah kita tahu akan kepentingan antioksidan pada kita?

Antioksidan

Merujuk kepada satu sumber penulisan, antioksidan merupakan sekumpulan bahan yang dihasilkan oleh badan dan juga secara alaminya, terdapat pada kebanyakan makanan, terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran seperti lobak, tomato, bayam, brok…

Antioksidan

Masih ramai yang tidak tahu apa antioksidan. Antioksidan diperlukan oleh tubuh untuk mencegah segala aktiviti abnormal sel.Ianya juga dikenali sebagai pelindung yang dapat melindungi sel dari kesan kerosakan akibat radikal bebas.Vitamin yang terkenal sebagai antioksidan ialah ACE iaitu Vitamin A dikenali sebagai Beta Carotene, Vitamin C dan vitamin E.
Ketiga-tiga vitamin ini sangat penting kepada tubuh kita. Ianya bukan sekadar untuk kecatikan dalaman mahupun luaran TETAPI yang pasti ia sangat penting untuk tubuh dalam melawan penyakit. Sejak melahirkan Nasa, memandangkan ini ialah c-section kali kedua saya bersungguh-sungguh mengambil vitamin yang dapat membantu luka dalam saya cepat sembuh. Ternyata alhamdulillah segala bengkak atau bentan saya lalui hanya untuk 2-3 hari. Kini saya masih consume dan saya perasan hasilnya kelihatan pada Nasa.
Saya mendapat satu kesedaran yang sangat mendalam tentang pentingnya antioksidan kepada tubuh kita sepanjang saya memberi consultation kepada pe…

Love Tag

Imej
Dalam sibukni ada juga yang rajin nak tagged saya....I've been tagged by mama nazhan. This is my 1st time responding to the tag thing.... hopefully this is the correct way to do it.

To those who have been tagged by me, copy from here.






(Note: Some of the links were lost before the tag was passed on to me. Sorry, but you can google the name of the blogs if you're interested to find their links. Thanks!)


I have randomly selected 5 of you below to be tagged and I hope that you will similarly publish this post in your blog. You will have to tag 5 other bloggers and just keep adding on to the list. (Do not replace, just keep on adding! Yes we hope it will be a long list!)It’s real easy!

Tag others and see your Technorati Authority increase exponentially! The benefits of Viral Linking:

- One of the fastest ways to see your technorati authority explode!
- Increase your Google PageRank fast
- Attract large volume of new traffic to your site
- Build your community
- Make new friends!


The Strategi…

Cars

Imej
Cartoon yang paling Addin minat ialah cartoon cars especially watak Mc Queen. Sampaikan abah Addin kata muka Addin pun ada macam Mc Queen. Apa sahaja yang berkaitan dengan Mc Queen Addin pasti minta kami belikan. Dari model kereta kepada writing board, alat tulis, baju, sun glass, wallet, seluar dan banyak lagi. Bak kata orang, you just name it, i got it. Ni kes fanatik habis dengan watak Mc Queen.
Addin sekarang dah besar panjang... tinggi pun dah hampir dengan bahu ibu. If pergi shopping orang sekeliling pasti ingat Addin adalah adik ibu. Banyak kali kami ditegur sampai masa di Airport KLIA pun ada juga yang bertanya. Addin dah pandai bergaya... kalau nak keluar berjalan, rambut perlu sapu gel dulu. Sun glass mesti bawak, takut panas katanya. Hmmm....cepat benar masa itu berjalan. Addin dah besar sekarang. Addin tidak suka dipanggil budak kerana katanya dia anak bujang ibu. Mula-mula tergelak bila Addin mengeluarkan perkataan itu sehingga saya menokok ...alamak tak lama lagi ibu aka…

Mengapa nampak tua?

Ahad lalu kami membuat sedikit majlis makan tengahari dan sedikit doa selamat memandangkan baru berpindah ke salah sebuah servis apartment di Miri. Ramai juga tetamu yang hadir... termasuklah mama hafiy, mama cery, kak Sarimah, umi umaira dan ramai lagi. Turut hadir seorang teman saya yang sudah mempunyai 3 cahaya mata. Beliau sebenarnya lebih kurang sama umur dengan saya namun mungkin beliau bukanlah seorang yang concern dengan penampilan dirinya. Beliau kelihatan agak tua walaupun pada umur awal 30-an.
Memandangkan sudah lama tidak berjumpa beliau menegur saya dengan sedikit nada hairan... "Lama kita tidak berjumpa, tapi pelik muka you nampak lebih bersih dan cantik dari dulu. You pakai pencuci muka apa ya?" Saya hanya tersenyum sambil menghulurkan air kepadanya. Saya menjawab saya hanya pakai pencuci muka biasa sahaja. Saya menokok...inilah kesan ACE. Beliau pelik dan bertanya apa itu ACE...Saya menjawab, A ialah beta carotene-penting untuk menghilangkan scar (bekas jeraw…

Sibuknya....

Seminggu ini sebenarnya saya sibuk menguruskan barang-barang yang perlu di pack untuk masuk ke dalam kontena. Disamping itu saya banyak menguruskan anak-anak dan memberi consultation kepada pesakit pesakit saya. Bunyi dah macam doktor kan? Saya memberitahu suami, rasa terkilan juga tak dengar nasihat arwah abah suruh jadi doktor dulu. Suami saya menjawab, baguslah kerana jika N sekarang ni doktor, N lah orang pertama akan meminta kaki bapak Dayang di potong. N jugalah orang pertama yang meminta pesakit -pesakit kanser N lalui kimoterapi. Nasib baiklah N tak jadi doktor....kata suami saya. Hmmm...mungkin ada benarnya.
Saya hanya memastikan semua pesakit mengambil vitamin mengikut aturan yang betul. Ubat doktor tidak boleh diabaikan. Vitamin perlu diambil sejam selepas pengambilan ubat. Saya perlu membanyakkan diri saya dengan bahan bacaan tentang penyakit yang saya rawat dan kemudian saya kaitkan dengan keperluan vitamin. Sel manusia memerlukan vitamin dan bukan suntikan ubat yang menga…

Walau siapa pun...

Saya sentiasa ingin berkongsi dengan sesiapa jua yang sudi tentang segala pengalaman saya dengan semua teman-teman saya berkaitan dengan Shaklee. Hari Rabu malam pada minggu lalu saya menerima sms dari teman saya Dayang Normala...Dalam sms tersebut Dayang memberitahu bahawa doktor mencadangkan kaki bapanya yang berlubang akibat kencing manis perlu di potong. Dayang bertanya sekiranya ada alternatif lain selain daripada potong. Memandangkan saya tidak dapat melihat sendiri keadaan kaki bapa Dayang maka saya pada mulanya berat hati hendak mencadangkan apa-apa. Namun Dayang tetap meminta pendapat bagaimana sekiranya kaki bapanya jika tidak di potong?
Secara amnya bagi yang mengalami luka sehingga mengakibatkan ia berlubang akibat kesan kencing manis , doktor akan mengalakkan tempat itu di potong agar kuman tidak merebak ke tempat lain terutama bahagian otak. Namun TIDAK ADA JAMINAN apabila anggota yang busuk itu dibuang maka pesakit akan sembuh atau luka tidak merebak.
Secara jujur dari pe…

Sekilas lalu...

OMEGA3

Some of the pros about eating fish high in omega-3 fatty acids, especially salmon are:

Salmon is low in calories and saturated fat and is high in proteins. It is a high source of selenium, niacin, vitamins B12 and B6, phosphorus and magnesium.
Eating fish high in omega-3s is more beneficial than having a spoonful of that dreaded cod liver oil and tastes better too!!!
There are a plethora of cardiovascular benefits.
2 servings of fish rich in omega-3s a week can lower triglycerides (a form of fat carried through the bloodstream) which can cause cholesterol level

Alfalfa

Alfalfa adalah sejenis legum yang paling kaya dengan klorofil, sekurang-kurangnya 4 kali lebih tinggi daripada sayur-sayuran biasa. Orang Arab dari Persia menggelar alfalfa sebagai “bapa semua makanan”.

Alfalfa mempunyai akar yang panjang sekurang-kurangnya 30 kaki ke dalam tanah. Oleh itu, tumbuhan tersebut dapat menyerap mineral galian bumi seperti selenium, silikon, timah, zink, kalium, fosforus, kobalt, kalsium, ma…

Nasa dah besar...

Pejam celik pejam celik dah lapan bulan ibu tak kerja... kecuali buat kerja rumah.Nasib baik abah lantik ibu sebagai E.A ( Executive Assistant) abah so ada lah kerja sampingan ala-ala pejabat yang ibu boleh buat. Macam secretary cuma up sikit la. Sekurang-kurangnya ibu tahu bila abah ada meeting, bila abah away from office, abah dah buat claim or belum...semuanya dalam planner ibu dan syncronize dengan planner abah.

Nasa pula dah besar sekarang... dah merangkak dengan kepantasan yang boleh tahan hebat. Pantang terlepas pandang walau beberapa saat, Nasa dah boleh berada di hujung katil abang Addin. Kalau dalam walker...hmmm habis semua Nasa nak tolong ibu buat. Yang paling ibu suka Nasa dah pandai pok amai-amai...pantang abang Addin nyanyi lagu tu Nasa akan bertepuk sama. Walau dah ada gigi 4 batang, alhamdulillah Nasa tak menggigit bila menyusu. Abah kata sebab Nasa belum makan sepenuhnya.

Cerita bab makan... Nasa tak minat makan. Mungkin belum berselera sepenuhnya. Makan pun hanya bisk…

Boleh mendengar semula

Lama rasanya dah tak menulis... semasa mengemas nak masukkan semua barang ke dalam kotak, saya terpandang sebuah artikel yang bertajuk I Can Hear. Saya mengenali individu ini pada tahun pertama saya mengenali Shaklee. beliau bernama kak Laili. She lost her ability to heR clearly due to a ear infection when she was 11 yrs old. By the age 35 she needed hearing aids to be able to hear well. But nine yrs later, she lost her hearing ability! A doctor at Kuala Terengganu recommend her to undergo an operation that cost Rm100,000 but does not promise a full recovery of being able to hear again!

Nak dijadikan rezeki satu hari kak Laili berjalan bersama iparnya kak Laila di hadapan Shaklee office. Di sana, beliau telah disyorkan oleh beberapa orang Shaklee dist. tentang pemakanan Shaklee. Kak Laili dan suaminya pun mencuba produk Shaklee. Semasa perjalanan balik ke Kuala Terengganu, tiba-tiba kak Laili terasa seolah-olah mendengar bunyi yang pada pendapatnya itu adalah imigiasinya. Beliau merasa…

Sadaqah Jariah

Ini sesuatu yang bagus sangat untuk diamalkan ........
Rasulullah SAW bersabda, 'Bila seorang anak Adam wafat, maka amalnya terputus kecuali tiga hal iaitu:-
1] Shadaqah jariah
2] Ilmu yang bermanfaat
3] Anak shalih yang mendoakannya. (HR. Muslim, Abu Dawud , At-Tirmidzi , Nasa'i dan Ahmad )


SADAQAH JARIAH - KEBAJIKAN YANG TAK BERAKHIR
AL SADAQAT AL JARIYAH - THE ACTIONS WHICH OUTLIVES YOU

1. Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, anda mendapatkan hasanah
Give a copy of Quran to someone and each time they read from it, you will gain hasanaat

2. Sumbangkan kerusi roda ke hospital dan setiap orang sakit menggunakannya, anda dapat hasanah
Donate a wheel chair to a hospital and each time a sick person uses it, you will gain hasanaat

3. Berbahagi bacaan yang berfaedah dengan seseorang
Share constructive reading material with someone

4. Bantu Pendidikan seorang anak
Help in educating a child

5. Ajarkan seseor…