Rabu, 30 April 2008

Sama tapi tak serupa

April 30, 2008 2 Comments
Ni antara wajah cucu-cucu mak saya. Wajah mereka ada iras, tapi tak sama. Yang sama cuma...pipi-pipi mereka!



Ni lah Aisy...cucu mak yang keenam. Ada iras macam Nasa tak?


Nasa...masa baru potong rambut.


Ni Azzalea, cucu mak yang latest. Satu-satunya cucu perempuan mak.

Panasnya!!!

April 30, 2008 0 Comments
Miri sekarang ni cuacanya tak menentu...terlalu panas! Kami di rumah, aircond non stop. Anak-anak pula saya kerap mandikan agar tidak dehydrate. Walaupun mereka minum banyak air tapi dalam keadaan cuaca sebegini saya memang suka anak saya kerap mandi agar tidak mudah demam. Hmmm... bulan ni punya bil elektrik dan air sure melambung. Sarawak pulak elektrik bersumberkan gas berbeza dengan semenanjung. Elektrik tarif memang mahal. Air lebih kurang sama.

Dengan cuaca yang tersangat la panasnya, setiap petang Addin meminta abahnya membawa kami semua berjalan ke shopping complex. Bukannya nak beli apa pun tapi sebab nak aircond punya pasal.

Hmm... nasib baik performance drink ada lagi so dapatlah cover badan saya dari dehydrate. Mana taknya, cuaca panas dan dengan kita yang menyusu anak. Air? Jangan cakaplah.. bergelen-gelen kami teguk. Di Miri kami guna air R.O memandangkan nak beli air mineral tak larat la duit nak membayarnya. Satu botol ada 5 gelen lebih kurang 19 liter ...selalunya boleh tahan maximum pun 3 hari. Tapi sebab cuaca panas, satu botol hanya bertahan 1.5 - 2 hari sahaja.

Tak sabar nak pindah duduk apartment. Barang-barang dah mula pack cuma tinggal beberapa aje yang plan nak let go kat sini aje. Kalau tiada aral barang boleh masuk kontena awal Mei.

Kalaulah panas dunia pun dah tak tahan, macam manalah agaknya kat akhirat kelak...

Bila anak dah pandai....

April 30, 2008 2 Comments

Memandangkan Nasa dah pandai merangkak dan berguling, kini saya dan suami perlu lebih berhati-hati. Masih ingat lagi bagaimana rasa nak tercabutnya jantung ini bila mendengar bunyi jatuh....Ya ALLAH!!! Nasa! Nasa jatuh! Addin yang sedang tertidur pun terkejut dek suara saya yang kuat hari itu. Nasib baik Nasa jatuh bukan terlentang tetapi pipinya yang montel itu tersembam ke lantai. Dah lebam kat tulang pipinya. Nasa apa lagi terus menjerit...uwahhhhhh!!! Terus saya usap kepalanya walaupun bukan tempat itu tidak sakit. saya terus memeluk Nasa seerat-erat agar dia tahu saya sentiasa menyayanginya.

Sambil saya memeluknya, saya memukul lantai... petua yang saya amalkan sejak dahulu lagi. Selepas beberapa minit tangisannya terhenti sebaliknya senyum Nasa melihat saya. Saya melihat tulang pipinya merah dan sedikit kehijauan. Tanpa berlengah, saya terus meletakkan Nasa ke dalam baby cot dan meluru ke dapur mencari buah pala kering dan anak lesung. Seperti biasa saya akan menyapukan sedikit buah pala di tempat yang lebam. Alhamdulillah selepas beberapa jam, bengkak di pipi Nasa mula surut dan tanda lebam kehijauan turut surut.

Sejak dari itu, saya tidak pernah tertido sekiranya Nasa berjaga. Taubat dah! Namun bila bercerita dengan emak... apa kata mak? "Hmmm , biasalah budak nak besar, nak pandai memang ada jatuh , tergolek. InsyaAllah Allah pelihara. Jangan fikir sangat benda negatif." Ya la mudah-mudahan betul la cakap mak. Setiap hari saya berdoa agar Allah memberi keselamatan kepada semua anak-anak saya walau di mana mereka berada. Amin.

Selasa, 29 April 2008

Apa yang perlu kita tahu....

April 29, 2008 0 Comments
Ada pertanyaan dari teman saya...

"Beza ke kalau saya amik ESP dan minum air soya yang saya masak sendiri setiap hari? Saya rasa sama sahaja malah air yang saya masak lebih sedap lagi."

Hmmmm... pada saya memang berbeza, malah sangat berbeza! Saya cuba selongkar semua buku koleksi saya tentang pemakanan untuk mencari kebenaran tentang protien. Akhirnya saya bertemu juga satu buku yang bertajuk Five Basics by Dr. Bruce B. Miller.

Apa yang saya faham...protien terbentuk melalui gabungan 9 molekul asid amino. Ianya sangat sensitif dan mudah terurai jika suhu tinggi. Shaklee menghasilkan ESP melalui proses pengewapan dengan suhu yang dikawal demi menjaga kualiti protien itu sendiri.

Tetapi jika kita sedar...apabila kita memasak air soya, kita akan masak sehingga mendidih. Suhu atau takat didih asasnya melebihi 100 darjah celcius. Kebarangkalian untuk 9 amino asid terurai sangat tinggi...maka protien mungkin terdiri daripada amino asid yang tidak lengkap.

Saya mengambil petikan dari buku yang saya baca...

High quality protien contains the nine essential amino acids in balanced amounts. Low quality protien does not contain these nine essential amino acids in proper amounts. If one essentials acid is missing, the protien is incomplete and it cannot be utilized effectively (by itself) in the body.

A complete low fat protien supplement can provide you with all the nine amino acids in proper balance.At the same time as you reduce the cholesterol and saturated fat in your diet, you can ensure an optimal intake of high quality protien.

Selain itu tertulis dalam buku tersebut, ahli sains mendapati kekurangan protien yang berpanjangan boleh menjurus kepada beberapa penyakit seperti anemia, kidney disease, liver disease, high cholesterol, low blood preassure, low blood sugar, nerve instability, peptic ulcers, poor wound healing, lack of resistance to infection, poor circulation, poor vision, irritability,fatigue, weakness and water retention. A child who consumes too little protien over a prolonged period of time can even suffer mental retardation.


Sebab itu saya dengan yakin mengesyorkan ibu-ibu yang mengandung mahupun menyusukan anak mengambil ESP sebagai makanan tambahan harian kita agar tubuh kita tidak membesar seiring dengan pembesaran anak. Ini kerana ramai teman saya yang menyusukan anak mereka akan kelihatan sedikit berisi berbanding sebelum melahirkan anak atas alasan mereka perlu makan lebih banyak agar lebih banyak susu diperolehi.


Last but not least, using a protien supplement can help us insure we get adequate quality protien each day and still avoid the dangers of too much saturated fat, calories and cholesterol.

Isnin, 28 April 2008

Kisah Masrita

April 28, 2008 0 Comments
Saya ingin berkongsi dengan semua teman-teman dengan cerita Puan Masrita. Beliau antara ibu yang baru mencuba trial pack. Sebelum ini beliau hanya mengambil ESP sebagai pemangkin susu ibu. Beliau menceritakan bahawa berat anaknya telah meningkat lebih beberapa ratus gram berbanding dengan sebelum ini apabila telah mengambil ESP selama sebulan.
Kini beliau telah mula consume ESP+B complex dan Vitamin C. Beliau mengakui setelah consume memang terasa penuh sahaja susu badannya. Beliau menambah, apabila anaknya sedang minum maka sebelah lagi susu akan mengalir meleleh.
Bahagia betul saya membaca mesej dari Puan Masrita. Semoga Puan Masrita akan lebih mendapat manfaat dari supplement yang diambilnya. InsyaAllah.

Sabtu, 26 April 2008

Ilmu baru

April 26, 2008 3 Comments
Kami baru pulang dari perjumpaan Shaklee di hotel Pacific Oriental di Miri. Hos adalah dari seorang yang saya kenali 8 tahun dahulu dan kini dah bergelar Datuk Dr Abdullah atau lebih senang dikenali dengan Master Che Lah. beliau merupakan seorang bekas guru yang bersara awal dan menumpukan sepenuh masanya memberi motivasi terutama dengan pemakanan cerdas minda.
Beliau menerangkan untuk mencapai kejayaan ada 11 halangan yang perlu dilalui oleh seseorang pelajar...antara yang saya ingat ialah, keletihan, gugup@gementar, emosi yang sering terganggu, konsentrasi yang terganggu dan beberapa lagi. Beliau juga menunjukkan beberapa slide dari petikan surat khabar seperti kenyataan yang dibuat oleh saudara Awang Had Salleh tentang mengapa pelajar Melayu sering merosot dalam pelajaran. Jawapannya adalah kerana pemakanan yang tidak seimbang. Master Che Lah menceritakan sudah menjadi kelaziman pelajar di asrama mahupun di Universiti bergantung dengan makanan segera yang popular iaitu mee maggi. Master Che Lah meminta kami yang hadir pulang dengan membuat eksperimen dengan mengambil kuah maggi dituangkan ke atas rumput dan kesannya ialah rumput tersebut akan mati. Beliau juga mengkaitkan dengan kesan makanan segera kepada neuron otak manusia di mana sekiranya makanan segera ini diambil dengan kuantiti yang banyak(kerap dalam seminggu) sudah pasti ia merosakkan sel secara langsung boleh mengakibatkan penyakit-penyakit kronik. Nauzubillah, minta dijauhkan Allah.
Beliau menekankan agar anak-anak kita dibekalkan dengan zat asas agar mindanya lebih bagus. Antara yang penting untuk perkembangan minda anak ialah ESP, B complex, vitalea, vitamin C dan juga Lecitin. Beliau juga menambah sekiranya kita mempunyai lebih kemampuan adalah digalakkan kita memberi anak kita makan omega 3. Alhamdulillah saya dah memperkenalkan semua produk ini kepada anak-anak saya sejak mereka di dalam perut lagi. Hmmm... saya berdoa agar mereka tergolong dalam golongan yang berjaya di dunia mahupun akhirat.
Sebelum saya terlupa, antara ilmu baru yang saya dapat malam ini ialah, satu sudu besar ESP Shaklee adalah bersamaan dengan satu jug air soya biasa yang dibeli di kedai. Bayangkanlah sekiranya seseorang itu minum 2 sudu sehari bermakna individu itu telah minum 2 jug sehari. Master Che Lah juga menutup cerita beliau dengan pemakanan orang Jepun di mana mereka mengambil segelas air soya setiap pagi sebagai minuman kesihatan beranding kita orang Malaysia yang bangga dengan minuman milo....huhuhu ( yang pasti tinggi dengan kandungan gula). Sebab itu orang Jepun sekarang lebih tinggi berbanding dengan sebelum ini.
Bagi yang berkemampuan, bukalah minda untuk terus berfikir. Ada mata kita lihat, ada telinga kita mendengar dan dengan akal kita berfikir.

Khamis, 24 April 2008

Cerita Arnie

April 24, 2008 2 Comments
Saya mengenali Arnie melalui forum susuibu. Beliau antara ibu-ibu yang baru mencuba ESP, B complex and Vitamin C. Beliau bertanya pada saya satu soalan yang biasa saya temui...ESP ada side effect tak? Sebenarnya selain dari menambahkan susu ibu dan meningkatkan kualiti susu ibu, protien membantu kulit / sel kita menjadi lebih sihat. Arnie bercerita bahawa kawan sepejabatnya menegur wajahnya kelihatan lebih berseri dan cantik. Memang benar itulah kesan fizikal ketara yang boleh kita lihat. Sebab itu juga jika ada teman-teman saya yang akan menaiki jinjang pelamin, saya galakkan teman itu mengambil sekurang-kurangnya ESP, B complex, Vitamin C dan Alfalfa. Arnie juga mengatakan bahawa kuantiti susunya dah bertambah saban hari. Alhamdulillah, pasti Arnie seronok mengenali Shaklee walhal beliau baru consume tidak sampai seminggu. ESP membantu kulit akan kelihatan lebih cerah, bersih dan berseri.Vitamin C memang dikenali bagus untuk kulit kerana membantu pembinaan kolagen manakala vitamin B complex juga sangat penting dalam penstabilan hormon. Pada saya secara peribadi tidak perlu kita menghabiskan banyak duit untuk membeli make up yang mahal kerana pada dasarnya kecantikan itu sememangnya lahir dari dalam.

Macam mana nak slim...

April 24, 2008 2 Comments
Ramai kawan yang bertanya macam mana badan you boleh maintain macam anak dara ya? Tersenyum bila soalan macam tu yang ditanya. Sebenarnya saya masih ingat lagi pesan O&G Dr. Rolland Mattu Dom, kalau you nak kurus semula after pregnant, breasfeed your baby exclusively for six months then you can get back your body shape. Suami pun memberi semangat yang kuat untuk menyusukan anak kerana beliau nak isterinya maintain slim. Mana tidaknya mengandungkan Addin berat naik hampir 20 kg. Berjalan pun macam dah semacam. Nasib baiklah berat Addin hampir mencecah 3 kg walaupun dia dilahirkan tidak cukup bulan. Berbaloi rasa bawa badan yang berat mencecah 63kg.
Doktor juga berpesan tidak perlu berdiet atau mengurangkan kuantiti makanan yang diambil agar susu ibu lebih berkualiti. Saya hanya menambah supplement dalam menu harian saya. Tidak ada lebih dari itu. Selepas 6 bulan, pinggang saya kembali seperti sebelum mengandung. Cuma ada kelihatan sedikit tummy dekat tempat operate. Adik saya pula recomment gunakan body perfector agar tummy itu hilang perlahan-lahan. Alhamdulillah tiada lagi spare tayar di perut lagi.
Masih ingat saat nak lahirkan Nasa...nurse kat Columbia Asia asyik memuji perut saya cantik. Tergelak bila ingat saat tu. Mereka kata kebanyakkan perut ibu2 yang mengandung anak kedua dan seterusnya akan mengalami rekahan dan kelihatan hodoh sekali. Bila dengar tu saya pun jadi takut... maka saya yakin dengan pemilihan makanan yang betul membantu kulit menjadi sihat dan tegang seperti sediakala.Saya akan lebih disiplin dalam menggunakan krim perfector yang ada ini. Hmmmm....bukan mudah nak jaga kecantikan sebab itu mungkin ramai yang sanggup spend duit untuk kuruskan badan dan cantikkan perut. Wallahualam.

Rabu, 23 April 2008

Kelebihan surah Al Ikhlas

April 23, 2008 0 Comments
KEHEBATAN SURAH AL-IKHLAS

"Au zubillah himinashsyaitan nirrajim...bismillahirrahmannirrahim"

Tafsirannya:
Aku berlindung dengan Allah daripada syaitan yang direjam,
Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Bacalah ayat ini sebelum anda memulakan apa-apa saja kerja kerana dengan bacaan ini akan keluarlah iblis dan syaitan yang berada didalam tubuh kita dan juga di sekeliling kita, mereka akan berlari keluar umpama cacing kepanasan. Sebelum anda masuk rumah, bacalah ayat di atas,
kemudian bacalah surah Al-Ikhlas (iaitu ayat: Qulhuwallahu ahad.

Allahussamad. Lamyalid walam yu-lad. Walam yakul lahu kufuwan
ahad.) sebanyak 3 kali.

Masuklah rumah dengan kaki kanan dan dengan membaca bismillah.
Berilah salam kepada anggota rumah dan sekiranya tiada orang di rumah berilah salam kerana malaikat rumah akan menyahut. Amalkanlah bersolat kerana salam pertama (ianya wajib) yang diucapkan pada akhir solat akan membantu kita menjawab persoalan kubur.

Apabila malaikat memberi salam, seorang yang jarang bersolat akan sukar menjawab salam tersebut. Tetapi bagi mereka yang kerap bersolat, amalan daripada salam yang diucap di akhir solat akan menolongnya menjawab salam malaikat itu.

Diriwayatkan oleh Iman Bukhari sabda Nabi Muhammad s.a.w:
"Barang siapa membaca Qul huwa"llahu ahad 100,000 kali maka sesungguhnya ia telah menebus dirinya dari Allah, maka menyeru yang menyeru dari pihak Allah di langit dan di bumi. Kusaksikan bahwa sifulan itu telah menjadi pemendekaan Allah sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari sisi Allah, Sesungguhnya ia adalah pemerdekaan dari neraka". Inilah yang dinamakan membaca Qulhua"llah ahad satu hatam yaitu 100,000 kali dengan diwiridkan seberapa ribu kesanggupan kita sehari.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud:

Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga. (Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).
Rasulullah SAW pernah bertanya sebuah teka-teki kepada umatnya Siapakah antara Kamu yang dapat khatam Qur'an dalam jangkamasa dua-tiga minit? Tiada seorang
dari sahabatnya yang menjawab. Malah Saiyidina Ummar telah mengatakan bahawa ianya mustahil untuk mengatam Qur'an dalam begitu cepat. Kemudiannya Saiyyidina Ali mengangkat tangannya. Saiyidina Ummar bersuara kepada Saiyidina Ali bahawa Saiyidina Ali (yang sedang kecil pada waktu itu) tidak tahu apa yang dikatakannya itu. Lantas Saiyidina Ali membaca surah Al-Ikhlas tiga kali. Rasulullah SAW menjawab dengan mengatakan bahawa Saiyidina Ali betul. Membaca surah Al-Ikhlas sekali ganjarannya sama dengan membaca 10 jus kitab Al-Quran. Lalu dengan membaca surah Al-Ikhlas sebanyak tiga kali qatamlah Quran kerana ianya sama dengan membaca 30 jus
Al-Quran.

Berkata Ibnu Abbas r.a. bahawa Rasulullah SAW telah bersabda:

Ketika saya (Rasulullah SAW) israk ke langit, maka saya telah melihat Arasy di atas 360,000 sendi dan jarak jauh antara satu sendi ke satu sendi ialah 300,000 tahun perjalanan.

Pada tiap-tiap sendi itu terdapat padang sahara sebanyak 12,000 dan luasnya setiap satu padang sahara itu seluas dari timur hingga ke barat. Pada setiap padang sahara itu terdapat 80,000 malaikat yang mana kesemuanya membaca surah Al-Ikhlas.

Setelah mereka selesai membaca surah tersebut maka berkata mereka: Wahai Tuhan kami, sesungguhnya pahala dari bacaan kami ini kami berikan kepada orang yang membaca surah
Al-Ikhlas baik ianya lelaki mahupun perempuan.

Sabda Rasulullah SAW lagi:

Demi Allah yang jiwaku ditanganNya, sesungguhnya
Qul Huwallahu Ahadu itu tertulis di sayap malaikat Jibrail a.s , Allahhus Somad itu tertulis di sayap malaikat Mikail a.s,
Lamyalid walam yuulad tertulis pada sayap malaikat Izrail a.s, Walam yakullahu kufuwan ahadu tertulis pada sayap malaikat Israfil a.s.

Siapa membaca surah Fatihah, al-ikhlas, al-falaq, dan an-annas setiap satu sebanyak 7 kali selepas solat jumaat, nescaya terpelihara dari perkara keji dan segala bala hinggalah ke
jumaat yang berikiutnya.

Jika dibaca 3 surah ini al-ikhlas, al-falaq and an-nass pagi dan petang nescaya tidak mengalami apa-apa kesusahan.

Nota:
Jika sekiranya kawan-kawan ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada kawan2 yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW 'Sampaikanlah pesananku
walaupun satu ayat'. Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
1) Sedekah/amal jariahnya
2) Doa anak-anaknya yang soleh
3) Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.

Patutlah...

April 23, 2008 0 Comments
Patutlah anak ibu asyik merengek saja sejak kebelakangan ini
Patutlah anak ibu asyik suka minta di dokong dan dikelek
Patutlah anak ibu suka tidur dipeluk
Patutlah anak ibu tak suka main sorang-sorang
Patutlah anak ibu suka sangat nak menggigit sampai telinga abang pun nak cuba digigitnya

.....rupa-rupanya sebab gigi nak keluar.

Selama ini ibu nampak gusi Nasa sentiasa bengkak tapi giginya tak juga timbul
Semalam baru ibu perasan ada 4 batang gigi keluar dari gusi Nasa
2 di atas.... 2 di bawah.
Alhamdulillah
Puas ibu tunggu..
Masa abang addin dulu 6 bulan dah keluar 2 batang atas
Masa 7 bulan, 2 batang bawah

Lain pulak dengan anak ibu yang ini,
Umur dah cecah 7 bulan setengah baru nak keluar gigi
Nak keluar serentak rupa-rupanya.

Ibu doa bila dah ada gigi selera makan Nasa terbukalah
agar kerunsingan ibu ini lenyap begitu sahaja...

Shaklee ESP- Non GMO Soy. GMO Soy???

April 23, 2008 0 Comments
GMO soy
Since 1994, a growing number of foods were developed using genetic modification (GMO). With these products has come controversy, primarily in Europe where some question whether GMO foods are safe.

What are GMO's - Scientists are now able to use the tools of modern biotechnology to insert a gene into the crop to give it new, advantageous characteristics. Most genetic modifications make it easier to grow the crop.

GMO soy - About half of the American soybean crop planted in 1999 carries a gene that makes it resistant to an herbicide (Roundup) used to control weeds.

Risks of GMO food - GMO crops may threaten biodiversity, decrease the richness and variety of foods, and make farmers more dependent on chemical companies, through the purchase of seed or chemicals. Health concerns include: allergy, gene transfer (antibiotic-resistant genes from GMO to bacteria), and outcrossing (the movement of genes from GMO plants into conventional crops).

GMO controversy - The movement against GMO agriculture seems to have exploded recently. European farmers and consumers have forged a formidable alliance calling for a moratorium on genetically engineered crops. Indian farmers have burned fields believed to be planted with GMO cotton. In the U.S. an emerging alliance of consumers, farmers, corporate accountability and fair trade activists has only recently gathered steam.
The soy industry reacted with the introduction of the Identity-Preserved (IP) by which suppliers guarantee that their products are GMO-free.
The GMO issue resulted in the replacement of some soy ingredients with other materials, some of which are synthetic and have lower functionality. Soy lecthin has been replaced by synthetic emulsifiers. As a respo nse the soy industry can now provide identity-preserved lecithins.

Diambil dari http://www.soya.be/gmo-soy.php

Kepentingan soya

April 23, 2008 0 Comments
Benefits of soy
There is no denying that soy has many health benefits. These health benefits are mainly coming form the quality of the soy proteins and form the isoflavones genistein and daidzein. These are the main health benefits of soy:


Soy improves bone health
Soy products, such as soy milk, do not contain a lot of calcium but the soy isoflavones may help to reduce the osteoporosis risk. Several studies have suggested that soy isoflavones may be a factor in helping to prevent bone loss. The isoflavone genistein seems to inhibit bone breakdown and may have similar effects than estrogens in maintaining bone tissue.
Soy can also indirectly improve bone health. Diets which are high in animal protein cause more calcium to be excreted in the urine. Replacing animal protein with soy protein may help to prevent calcium loss from the bones.


Soy relieves menopausal symptoms
Epidemiological data show that Asian women suffer less from hot flashes and night sweats compared to Western women. These symptoms of menopause are caused by low estrogen levels. Estrogens play a role in the body temperature control. Soy isoflavones can through their estrogen-like effect control these menopausal symptoms.


Soy reduces risk for heart diseases
In countries were soy products are ingested regularly, the rates of cardiovascular diseases is low. Research suggests that soy may help to prevent heart disease by reducing total cholesterol, low density lipoprotein cholesterol and preventing plaque buildup in the arteries, which could lead to stroke or heart attack. These health benefits are also mainly attributes to the soy isoflavones. The soy isoflavone genistein may also increase the flexibility of blood vessels.


Soy helps to prevent certain cancers
Several studies have indicated that a regular intake of soy foods may help to prevent hormone related cancers such as breast cancer, prostate cancer and colon cancer.


Soy is very nutritive
Soy products such as tofu, tempeh and soy milk are very rich in protein. This protein is of very high quality because it contains all essential amino acids. The amino acids of soy combine very well with the amino acids of cereals. The soy protein is therefore very important for vegans.
Soy is a good source of lecithin and vitamin E. These natural antioxidants prevent oxidation of LDL cholesterol. Soy is rich in magnesium, which plays an important function for the bones, heart and arteries.

Diambil dari http://www.soya.be/soy-health.php

Selasa, 22 April 2008

Selsema

April 22, 2008 0 Comments
Paling kita takuti bila anak kita mendapat selsema. Saya masih ingat lagi semasa kami tinggal di Kertih untuk beberapa bulan yang lalu... Memandangkan perjalanan Kertih KL tidak la jauh sangat, jadi kami kerap pulang ke KL apabila abah Addin dan Nasa ada meeting di KL. Oleh kerana kerap ulang alik, dengan cuaca yang tidak menentu adakala Nasa dan Addin pastinya mendapat sedikit selsema. Namun saya selalu ingat petua mak saya... jika anak kita selsema dengan hidung yang berair (sejuk dalam) maka berikan sedikit minyak ikan kepadanya. Perkara pertama sekali yang datang dalam fikiran saya apabila anak saya mempunyai selsema yang berair dan mengalir pasti saya akan titiskan sedikit minyak ikan (omega) ke dalam mulut mereka. Insya Allah esok pasti hilang selsema mereka.
Mak saya juga berpesan sekiranya anak kita batuk/selsema dan terdengar bunyi sedikit berkahak dalam rongga dadanya mahupun tekaknya bermakna anak kita tubuh dalamnya berkeadaan panas. Cara terbaik ialah dengan memandikannya 3 kali sehari. Perlu diingat, ubun-ubun anak yang bawah setahun masih lembut dan mudah dimasuki angin maka apabila sudah mandi perkara pertama yang perlu dilakukan adalah dengan mengeringkan kepalanya terlebih dahulu baru diikuti dengan mengelap seluruh tubuhnya. Seterusnya kita sapukan sedikit minyak telon dibahagian ubun-ubunnya dan di belakang kedua belah telinganya. Diikuti dengan tapak kaki, betis dan bahagian badannya.
Petua ini saya amalkan sehingga sekarang dan alhamdulillah mujarab.

Ahad, 20 April 2008

Sebelum bergelar ISTERI

April 20, 2008 0 Comments
Bukan semua wanita concern tentang persediaan diri sebelum bergelar isteri....ilmu untuk menjadi isteri sangatlah luas...yang mana saya masih belajar sehingga sekarang. Namun ada satu perkara unik yang ingin saya kongsikan dengan teman-teman iaitu vitamin untuk menjaga kebahagiaan suami isteri. Ada seorang ibu yang sudah berusia lewat 30-an bertanya dengan saya..."Adik,ada tak vitamin yang bagus untuk merapatkan seperti kacip fatimah ke...tongkat ali ke?" Tersenyum saya mendengarnya. Sebenarnya dalam Shaklee terdapat vitamin yang bagus untuk wanita iaitu Alfalfa. Alfalfa sangat bagus bagi wanita yang mempunyai masalah keputihan dan ia juga bagus untuk wanita yang bergelar isteri. Sukar saya nak jelaskan dalam bentuk perkataan namun secara ringkasnya dapat saya katakan bagi seorang wanita yang telah biasa dengan alfalfa, suaminya pasti dapat rasakan perbezaan jika isteri tersebut tidak lagi mengambilnya.Hmmm...bagi sang suami pula, jika anda mencari tongkat ali, adalah lebih baik anda mengamalkan pengambilan vitamin E sebiji sehari.
Kebiasaanya saya lebih selesa consult secara lisan berbanding melalui tulisan. Namun bagi mereka yang akan bergelar raja sehari, cubalah amalkan pengambilan ESP, Vitamin C , Beta Carotene, Vitamin E serta Alfalfa sekurang-kurangnya sebulan sebelum hari bersanding. Pasti akan terserlah kecantikanmu semasa menjadi raja sehari nanti. Percayalah....

Sabtu, 19 April 2008

ABM

April 19, 2008 0 Comments
Sebelum pulang ke Miri, sempat jua mak dan ayah membawa kami berjalan ke EKEA...Seronok berjalan. Namun tak banyak pun yang saya beli memandangkan selepas ini kami akan terus menetap di Kuala Lumpur, jadi boleh lah selalu berjalan ke EKEA nanti. Walau bagaimanapun ada sesuatu yang menarik perhatian saya iaitu beads block. Harganya sekali pandang memang nampak mahal namun bila Addin bertambah suka dengan latihan matematik jadi saya rasakan ia satu pelaburan yang berbaloi.

Sebenarnya saya memang dah lama mencari ABM atau nama panjangnya Alat Bantu Mengajar untuk Addin membuat aktiviti Mathsnya di rumah. Sebelum ini memang ada dijual di pasaraya namun ianya kecil dan tiada ciri keselamatan. Bukannya apa adakala jika barang yang kita beli kurang berkualiti ia dikhuatiri mengundang bahaya. Maklumlah anak kedua kami Nasa ada habit memasukkan apa sahaja barang yang dipegangnya ke dalam mulut seperti hendak merasa atau mungkin curiousity Nasa sangat tinggi terhadap barang di sekitarnya.

Kini, sejak pulang dari KL Addin lebih tekun membuat latihan matematik hatta sehelai mukasurat sebelum masuk tidur. Sekurang-kurangnya Addin dah boleh melaksanakan aktiviti maths 2 digit minus 1 digit dengan lebih lancar. Syukur Allah menemukan saya apa yang saya cari selama ini. Sangat berbaloi dengan harganya RM49.00 kerana selepas ini ianya boleh saya gunakan sebagai ABM di sekolah apabila sudah masuk kerja semula nanti. Cuma selepas ini saya perlu mencari banyak lagi buku latihan untuk Addin....

Khamis, 17 April 2008

Lunch di Mid Valley

April 17, 2008 2 Comments
Seronok rasanya dapat balik KL walau untuk beberapa hari... Kelmarin sempat saya bertemu dengan teman baru saya Syida yang saya kenali melalui YM. Selama ini kami hanya berbual menggunakan telefon atau berbalas mesej melalui YM tetapi kelmarin rezeki kami mungkin, Allah mengizinkan kami bertemu.
Alhamdulillah setelah bertemu kami masih lagi berbual rancak seperti dalam telefon sebelum ini. Syida sempat berkongsi dengan saya pengalaman yang dilalui beliau bersama Shaklee selain dari peningkatan kuantiti susu badan yang diperahnya. Beliau mengakui bahawa sebelum ini beliau pasti akan dijangkiti selsema pada setiap minggu...namun setelah mengambil Shaklee sebagai makanan tambahan kini tiada lagi selsema seperti sebelum ini. Alhamdulillah...seronok benar saya mendengar cerita beliau. Mudah-mudahan Syida dapat mengenali Shaklee dengan lebih mendalam.

Berapa lama boleh tahan

April 17, 2008 0 Comments
Ini adalah soalan yang kerap ditanya oleh beberapa teman baru saya yang ingin mencuba supplement yang saya syorkan. Sebagai contoh ESP dengan harga ahli RM112 boleh diambil antara julat sebulan sehingga dua bulan. Bagi B Complex pula sebotol adalah untuk 60 hari dengan pengambilan 2 biji sehari. Manakala sebotol vitamin C adalah untuk 90 hari makan dengan pengambilan 2 biji sehari.
Sekiranya mahukan anggaran sebenar untuk kos satu set itu dalam sebulan dapat saya nyatakan ianya adalah dalam RM101 sebulan.

Bila menyebut tentang anggaran belanja vitamin sebulan, teringat saya kepada seorang kakak yang saya kenali 4 tahun lalu. Beliau mengajak kami berjalan ke rumahnya kerana ingin menunjukkan sofa baru yang dibelinya. Sangat cantik memandangkan harganya memang mencecah 4 angka. Namun untuk tidak terlalu menunjuk kakak ini memberitahu saya bahawa beliau membuat bayaran secara ansuran bulanan sebanyak RM350 sebulan.

Mungkin lumrah manusia, sekiranya beliau memesan untuk membeli vitamin untuk beliau dan keluarganya, beliau pasti akan menyebut betapa mahalnya vitamin walhal vitamin yang beliau pesan biasanya adalah untuk dua bulan dengan kos RM229. Adakala saya selalu merenung sendirian dan berfikir mengapa apabila seseorang itu jatuh sakit, dan bertanya pendapat saya apakah vitamin yang bagus diambil hatta sehingga setengah ribu pun sanggup dibelinya. Tetapi jika dalam keadaan sihat (pada zahirnya) RM229 itu dianggap satu beban yang sangat berat.

Saya berdoa setiap hari agar Allah memberikan saya kesihatan yang baik selain dari usaha saya untuk sihat. Wallah hu alam.

Isnin, 14 April 2008

Baby songsang

April 14, 2008 0 Comments
Sebelum saya bertolak ke Kuala Lumpur, saya sempat berbual dengan Ayu seorang lagi kenalan baru yang saya kenali melalui email. Beliau sedang mengandungkan anak keduanya dan kini sudah hampir 34 minggu. Beliau berkongsi cerita dengan saya pengalaman mengandungkan anak keduanya ini memandangkan beliau mengambil beberapa supplement asas seperti ESP(Energizing Soy Protien) dan B Complex. Ayu menyatakan perbezaan yang beliau alami semasa mengandungkan anak keduanya ini dengan anak sulungnya. Beliau merasakan dirinya lebih bertenaga sehingga boleh berjalan ke Sogo walaupun kandungannya sudah hampir 9 bulan. Alhamdulillah , seronok saya mendengar cerita beliau. Selain itu Ayu juga berkongsi cerita pengalaman unik yang beliau alami iaitu tapak kaki beliau yang sebelum ini mengalami kulit keras atau ada sesetengan yang menyatakan seperti ketuat kini sudah tiada lagi. Beliau merasakan mungkin itu antara kesan dari makanan tambahan Shaklee yang beliau consume. Apa pun pada saya setiap orang akan mengalami perbezaan yang berbeza dengan Shaklee dengaan produk-produk lain dalam pasaran.
Walaupun pada mulanya Ayu risau kerana bayi yang dikandungnya songsang namun pada saya ia adalah kelahiran yang unik. Adik kedua saya dilahirkan songsang dan masih ingat lagi jika antara kami adik beradik yang tercekik tulang ikan maka kami hanya perlu mengambil segelas air dan menyebut kami minum air angah. Maka insyaAllah akan hilang tulang itu. Wallahhualam. Apa yang penting bagi saya Ayu perlu menyediakan persiapan mental yang kuat kerana kemungkinan besar beliau perlu menjalankan c-section bagi kelahiran ini. Saya sendiri sudah 2 kali melaluinya...alhamdulillah saya dapat menyusukan anak-anak saya seperti orang lain.
Saya doakan Ayu selamat melahirkan anak keduanya dan semoga anaknya sihat walafiat. Amin.

Jumaat, 11 April 2008

Cerita Syida...

April 11, 2008 0 Comments
Bahagia mendengar cerita teman saya, Syida dengan susunya yang semakin banyak. Alhamdulillah... Tiga hari lalu semasa ber 'YM' dengan beliau, tiba-tiba beliau meminta untuk rehat sebentar. Rupa-rupanya kerana beliau perlu mengepam susunya yang semakin banyak itu. Waktu itu jam 8 pagi. Selepas jam 9pagi kami sambung semula bermesej menggunakan YM. Syida memberitahu productionnya ada kemajuan...kebiasaannya beliau akan mengepam jam 12 tengahari dan satu lagi sesi pada waktu petang. Tapi pada itu awal memandangkan susunya banyak. Kuantiti juga dah semakin bertambah kata beliau. Baguslah...saya doakan agar usaha Syida diberkati!

Khamis, 10 April 2008

My favourite Dr....Dr. Bruce Miller

April 10, 2008 0 Comments
Alternative Treatment: Diet and Nutrition
What Does It All Mean & How Can It Help?

The following is an excerpt from the Endometriosis Research Center's "Alternative Treatment: Diet and Nutrition Booklet":

Introduction
Knowing how many outside factors are affecting each one of our lives (food products, the environment, etc.), it became apparent to me how important it was to sort through the publicly available research and information to present a clear picture of how our health is being affected and what can be done to improve our circumstances for a healthier lifestyle. For years, I wanted to learn more about diet and nutrition and the environment but had always been discouraged when trying to comprehend all the different components of nutrition, the environment and how it all relates to Endometriosis. However, this past year, I was introduced to the work of some nutrition experts and that gave me the opportunity to "take the plunge" and conduct months of research to better understand how our food, diet, the environment, etc. affect our bodies.

I was introduced to the work of Bruce Miller, D.D.S., C.N.S., a Certified Nutrition Specialist and member of the American College of Nutrition who has written numerous booklets on nutrition and related health issues. Dr. Miller's materials offer a clear, concise and easy to comprehend overview of the importance of preventative healthcare. In addition, he presents many facts about nutrition supplements and diet and the importance of researching nutritional products prior to supplementation. Personally, I feel his points are well made, especially since supplement companies, unlike the drug manufacturers, are not subject to vigorous testing and research on their products. Although Dr. Miller endorses a specific nutritional company, my personal objective is to present to you factual, non-biased information in order to help you begin to understand the importance of researching the products you use and obtaining optimal health.

In addition, the following article offers suggestions for nutritional supplements and dietary changes pertaining to the immune system and Endometriosis. These suggestions are based on a combination of recommendations by nutrition experts familiar with Endometriosis.

Although there's no cure for Endometriosis, many women claim that they experience considerable relief of symptoms as a result of dietary changes, supplements and herbs. There is no scientific evidence to support these claims but, with some guidance and "trial and error" you may find yourself experiencing relief.

There is much exciting research proving the benefits of nutrition and diet. It may be difficult to start making changes to your diet, and there's no doubt that committing to them is challenging, but don't give up. Whether you're changing your dietary habits, adding supplements, or a combination of both, you have taken a step toward promoting optimal health and protecting yourself from outside harmful sources.

Hopefully this article will give you an in-depth look and clearly defined understanding of the benefits of good nutrition, supplementation and the use of herbs. I also hope it offers you a starting point for your own research into alternative therapies such as proper diet, vitamins, minerals, herbs, etc. and how they can help support your body's functioning systems and improve your overall general health which is so important in today's changing world.

—Michelle Marvel, President of the ERC


--------------------------------------------------------------------------------

Preventive Healthcare: Why Is It Important?
The mere fact that over 93% of Americans eat incorrectly shows that preventative healthcare is important. Although recent numbers have shown that more people are taking steps to improve their overall health, the majority of us could use some help. For example, according to one report in 1988, diet excess and imbalance was a leading cause of death in the United States(1). Therefore, as Dr. Bruce Miller says, "we can no longer abuse our health and expect the healthcare profession to put us back together."(2) We have to do what we can to achieve optimal wellness. And why wouldn't we want to change after hearing the clinical research showing the positive affects of good nutrition? For example, certain vitamins and minerals have shown that if taken in levels above what is normally consumed, even higher than government recommended levels, they can have positive effects on people's health. "News reports appear daily supporting the use of antioxidant nutrients, various minerals, and herbs to help prevent some of the diseases of the 20th century."(3) Therefore, many people are focusing on their health by changing their diets, taking supplements or a combination of both.

Should I Use Supplements or Make Changes To My Diet?
It depends. With today's fast paced society, many do not take the time to sit down and eat 3 balanced meals a day. In addition, the foods that are available today are not the same as they were years ago. Many more chemicals are being added to food products, and unfortunately we are not aware of their long-term effects. Evidence has also shown that some of the vital nutrients can not be obtained through commonly selected diets. One research study showed that "35% of all cancers are caused by poor diet."(4) So for many women, supplementation is beneficial because it is convenient for protecting general overall health, but it shouldn't be a substitute for a healthful diet.

On the other hand, many women are taking nutrition seriously and making the commitment to change their diet to include foods necessary to improve their health. Some women who choose to make dietary changes eat lots of vegetables and fruits (organic), cut out sugars, caffeine, dairy, meat, etc. (For dietary suggestions for women with Endometriosis, please refer to the Diet section later in this article).

Things To Watch Out For When Choosing Supplements
In the last few years, there has been a tremendous "boom" in the food supplement industry as more people are using supplements, and unfortunately, in much of the industry, poor quality is a concern. Therefore, it is vitally important for people purchasing supplements to be aware of what they are buying by sorting out fact from fiction.
Most of us who are presented with the option to take hormonal therapies for Endometriosis conduct research before beginning treatment because we realize the importance of learning the side effects, benefits and long-term effects. As with Endometriosis (medical) treatment, you need to conduct research when considering supplementation.

Most of the drugs (i.e. pain meds, hormones) taken by Endometriosis patients are approved by the Federal Drug Administration (FDA); however, there are no legal requirements for vitamins and minerals because they are classified as "foods," not "drugs." Therefore, manufacturers and distributors of food supplements are not required to go through the vigorous testing and research required for drug manufacturers. According to the FDA, "manufacturers are responsible for ensuring that the ingredients list is accurate and that the ingredients are safe. They are also required to make sure that the content matches the amount declared on the label."(5) This causes some concern because consumers have to rely on companies for the truth. For these reasons, it is vitally important to conduct your research and learn as much as possible about your supplement choices before taking them.

DID YOU KNOW...
Vitamins and Minerals are classified as foods. Therefore testing is not legally required by the FDA to prove active ingredients in supplements and whether proper disintegration and absorption occurs.

Following are three vital questions to ask before making a decision on the best product/company for you:

1) Is the product in harmony with Nature?
The truth is that few things are truly natural. Since you want the best for your body, the more natural a product is, the better. To be natural, Dr. Bruce Miller points out, the product should be "concentrated from a quality natural source." The product will then be accepted and more easily tolerated by our bodies. Just because a bottle says "All Natural" doesn't necessarily mean it is because there is no law requiring companies to use 100% natural ingredients although products are advertised "All Natural". For example, any company can say their product is "All Natural" even if it doesn't contain 100% natural ingredients....tar, coal, etc. have been found in items claiming to be "All Natural". Therefore, be careful and read the entire product label. You might be surprised by the additional or alternative ingredients companies include in their products. For example, beware of:

Artificial colors / Artificial flavors - why would you want to ingest a colored product...do we have a deficiency? Artificial flavors save companies money because natural flavoring is more costly.

Synthetic Vitamin E - Natural E is better absorbed and utilized by the body than synthetic. When looking at a label, you will find Vitamin E (alpha tocopherol) preceded by a -d-, -l- or -dl-. Natural E is described as d-alpha tochopherol whereas synthetic is dl-alpha tochopherol (see Vitamins and Minerals section for further information).

Bone Meal or Dolomite as a Calcium Source - Government warns us against these as they might have a higher lead content.

Synthetic Sweeteners, artificial preservatives, harsh binders, fillers might hinder absorption. In addition, who wants added ingredients when we are searching for the "All Natural."

2) Does the product disintegrate in adequate time for proper absorption?
Disintegration standards for drugs have been established by the US Pharmacopeial Convention (USP) - 30 minutes or less for uncoated tablets and 90 minutes or less for coated tablets. However, since vitamins and minerals are not classified as "drugs", there is no law stating a product must disintegrate in a certain amount of time, which is a vital factor in the body's absorbing the supplement. For example, Dr. Ralph Shangraw, Chairman of the Department of Pharmaceutics at the University of Maryland reported, "if a calcium tablet doesn't disintegrate by the time it leaves your stomach, there is a good chance that it will not be absorbed into your bloodstream."(8) Although standards have not been established for vitamins, some in the health care industry recommend disintegration take place in 60 minutes or less because otherwise the supplement may not be absorbed into your bloodstream.

One woman started taking calcium to help protect her bones at a young age. (Shouldn't we all be that smart!). When she was in her 60's she fell and broke her hip, which surprised her considering she had taken calcium supplements daily for most of her life. Needless to say, she had osteoporosis which caused her hip to break easily. She couldn't understand why these events occurred considering her daily calcium intake. In light of her circumstances, she decided to have the calcium pills tested. Come to find out that the calcium pills didn't disintegrate fast enough for her body to absorb them...ultimately resulting in a waste of money and energy.

As stated earlier, typical absorption should be within 1 hour; if not, your body is not absorbing the vitamin which is ultimately not doing you any good as this woman had to learn the hard way.

3) Does the company offer published scientific research on the product?
As with medications for Endometriosis, individuals should be concerned with learning the scientific research of supplements, especially since this industry is not regulated. According to Dr. Miller, "proper studies should be of an adequate sampling of people, done long enough for the data to be relevant, closely controlled, and presented to a recognized scientific meeting or published in an authoritative scientific journal."(9) Some companies claim to have conducted research on their products with the above criteria, but be cautious and examine the research closely.
As many know, medical and scientific research journals carry much weight in the health field. To have an article published is actually quite difficult. To give you an example, the Journal of the American Medical Association (JAMA) receives approximately 3,500 submissions in one year. Approximately 55 of those get published (15% to 18%).(10) Therefore to have an article published in a medical journal is an honor to be proud of.

To obtain the complete facts about the supplements you will take, request clinical studies on the products. In addition, look for the company's studies to be published in medical and scientific journals as these are the studies that can verify the contents of the product, that absorption into the bloodstream is taking place and the effectiveness of the product on one's health.

The only way for us to these things about the product is to ask questions and read the clinical research. Write a letter to the companies of your choice and inquire about their products, asking the above questions. Most importantly, request a list of clinical research studies on their products. As a consumer, don't you want to know the validity of claims made about what you are taking? We should be fully educated on alternative products just as we should be with any other Endometriosis treatment offered. Since a major reason for taking supplements is "prevention" we should try to prevent making mistakes in selecting products. We don't want to be like the woman earlier who took calcium for "prevention" and ultimately ended up with osteoporosis because she relied on "truth in advertising," believing that because the company said it would "do its job."

After doing your research and finding the best product for you that provides all of the above, you can embark on changing your habits to have better overall general health.

Footnotes:
(1) Mills, Dian, Nutrition and Endometriosis, 1995.
(2), (3), (6 - 10) Miller, Bruce, The Shaklee Difference, Texas: Bruce Miller Enterprises, 1995.
(4) Mills, Dian, Endometriosis - The Hidden Epidemic, England: Optimum Nutrition.
(5) U.S. Food and Drug Administration Center for Food Safety and Applied Nutrition Website, Overview of Dietary Supplements, May 1997

Selasa, 8 April 2008

Idea Addin?

April 08, 2008 0 Comments
Hari ini Addin banyak membaca buku-buku cerita kegemarannya. Selepas letih membaca, Addin akan mengambil permainan IQ yang paling disukainya ...sambil meminta saya memantau permainannya. Tak lama selepas itu Addin akan duduk di depan komputer untuk melakar apa yang ada dalam fikirannya. Sebenarnya banyak gambar yang dah dilakar Addin namun hanya ini yang saya sempat save memandangkan idea Addin mencurah-curah, dia akan menukar kepada lakaran yang baru selepas siap satu lakaran. Ini antara lakarannya....



Apabila ditanya, gambar apa tu nak? Addin terus menjawab, "Ini adalah gambar orang yang sedang sibuk membuat kerja". Hmmm ada juga ideanya yang kreatif...bangga ibu dengan Addin dan Nasa(walaupun pada hakikatnya Nasa hanya pandai bergolek dan meniarap).

Isnin, 7 April 2008

Apa kata dietrition?

April 07, 2008 0 Comments
Berbual dengan seorang dietrition telah menjawab persoalan yang selalu bermain dalam fikiran saya. Beliau menegur anak saya yang tembam Nasa...katanya "you breastfeed baby you ke?". Saya dengan senyum menjawab...ya. Beliau menasihatkan saya agar cuba minum air rebusan daun ati-ati untuk menambahkan susu dan makan banyar sayuran hijau. Memandangkan beliau adalah dietrition maka saya bertanya kepadanya, apakah pendapat beliau tentang supplement dan vitamin. Beliau menjawab...ia bagus untuk diambil kerana ia membantu meningkatkan pengambilan zat yang seimbang untuk badan. Pesannya lagi adalah lebih baik saya makan vitamin itu dengan satu sukatan lebih dari sepatutnya atas alasan zat itu akan dibahagikan kepada ibu dan bayi.
Tersenyum saya seketika mendengar nasihatnya itu. dalam hati saya, alhamdulillah Allah temukan saya dengan orang yang saya cari selama ini. Tambah beliau lagi adalah lebih baik jika supplement itu dimakan secara double dos. Sekiranya di botol itu tertulis sebiji vitamin E sehari maka saya perlu akan makan 2 biji sehari, sebiji pada waktu pagi dan sebiji pada waktu malam. Ini kerana 1 biji sehari adalah keperluan untuk seorang yang normal. Beliau menerangkan lagi, bagi ibu yang mengandung atau menyusukan anak, pemakanan sehariannya tanpa disedari perlu dikongsi dengan anaknya.

Jujurnya saya setuju...namun setiap orang lain pendapatnya! Terpulang pada individu tersebut.

Surat Dari Anak Mak Yang Dah Tak Nakal..

April 07, 2008 2 Comments
Mungkin ada yang pernah terbaca surat ini...namun bagi saya ini kali pertama saya membacanya. Mengalir airmata saya mengingatkan saat arwah abah pergi dahulu. Apa pun ia menginsafkan kita betapa pendeknya perjalanan hidup ini.
Semoga kita menjadi anak yang soleh/solehah dan begitu juga dengan anak-anak kita. Amin.

Mak.....
Terlalu bosan rasaa duduk membilang hari.....
Dah hampir sepuluh bulan mak pergi,
Rasanya baru semalam mak peluk kiter kan sejuk syahdu masih terasa lagi
nih....

Mak tau tak.....
itu lah pertama kali mak peluk anak mak yang nakal ni sejak kiter
dewasa...... dan itu juga terakhir kali nya.
Emmmm...rupanya mak dah tau mak nak pergi jauh.....
nak tinggal kan anak2 mak..... nak tinggal kan dunia fana ni.....

mak macam dah sedia.....
Seminggu sebelum tu.....
mak dah menganyam tikar mengkuang 3 helai.....
Akak kata sampai ke pagi mak
anyam tikar tuu....
tanpa rasa mengantuk, tanpa rasa letih.....
kakak pun rasa hairan.....
mak tak penah buat gitu.....

pastu mak pasang radio kecil di sebelah mak.....
tapi mak seolah2 tak sedar bahawa rancangan radio tu siaran siam ......
kengkadang siaran indonesia ..
mak terus tekun menganyam...
Rupanya tikar yang telah mak siapkan tu di gunakan untuk mengiringi mak ke
kuburan...

Pastu mak sapu sampah sekeliling rumah bersih2....
pastu mak jemur karpet-karpet. ..
pastu mak ubahkan sofa ke tempat lain..
mak biarkan ruang tu kosong..
rupanya kat situ jenazah mak diletakkan..

paling menarik sekali mak bgtau kat maner sume duit dan barang kemas mak..
ada kat dalam almari.....
ada kat dalam dalam beg.....
ada dalam ASB.....
ada kat dalam Tabung Haji..
mak cakap tak berapa cukup lagi....
ada kat dalam gulung tikar.....

masa tu mak perasan takk..??
kiter
gelak sakan bila mak bgtau duit dalam gulung tikar...
kiter kata mak ni memang pesenn lama laaa...
mak cuma gelak jer...
eeemmm..bahagiaa nya saat ituu..

Mak.....
Hari tu hari sabtu 18/08/1999 pukul 3 petang mak tiba2 sakit perut......
bila malam tu kiter sampai dari KL.....
mak dah dalam kesakitan.
Akak dan abang kat kampong semua dah pujuk.....
mak tetap takmau pi hospital.... .
dan cuma tinggal giliran kiter sahaja yang belum pujuk..
Mak kata mak takmau duduk dalam hospital.... .
tapi kiter berkeras juga pujukk..
nanti di hospital ada doktor...
ada ubat untuk mak..
kat rumah kami hanya mampu sapu minyak dan urut jer..

Mak tetap tak bersetuju... ..
mak memang degil...
tak salah, anak mak yang ni pon mengikut perangai mak tu..
Tapi akhirnya bila melihat keadaan mak makin teruk....
mak sakit perut sampai nak sentuh perut mak pon sakit
kami adik beradik sepakat hantar
juga mak ke hospital.... ...

Mak.....
amponkan kami semua...
kami nak mak sehat...
kami sayang mak...
kami tak mau mak sakit...
kami terpaksa juga hantar mak ke hospital....
ampon kan kami yer mak....

Mak.....
Malam itu abang bawa mak ke hospital
dan itu lah pertama dan terakhir kali mak naik kereta kiter...
Masih terbayang betapa ceria dan gembiranya mak,
kiter kata nak beli kereta....
Mak asyik tanya ajer..
cukup ker duitt..
kiter jawab pula...
kalau tak cukup, mak kan banyak duit...
mak gelak ajerr.....

Lepas tu bila kereta kiter sampai....
mak buat kenduri kesyukuran.. ....
Dan kiter masih ingat lagi...
bila kiter eksiden terlanggar Ah-Chong naik motor......
Punya la kiter takut...
kiter warning kakak kiter jangan sesekali bgtau kat mak......
Bila balik sahaja kampong....
kiter cepat-cepat simpan keta dalam garaj.....
Tapi mak perasan juga
bumper depan kemek...
mak tanya kenapa...?
Selamba jerr kiter jawab terlangar pokok bunga.....

Mak....
tujuan kiter menipu tu supaya mak tak risau...
Maafkan kiter kerana sampai mak pergi mak tak tau hal sebenar...
mak, kiter menipu mak kan ..
ampon kan kiter....
Mak.....
Jam 4.30 pa gi 19/08 /2006
Bila tiba aja kat hospital....
nurse tengah balut mak dengan kain putih.....
mak mesti nampak kiter jatuh terduduk di lantai hospital.....
Mesti mak nampak abang cium dahi mak.....
Mesti mak nampak akak baca doa untuk mak....
Mesti mak nampak adik terduduk kat kerusi kat sudut itu...
mesti mak nampak semua tu kann...kann. .kannn

Mak tau tak....
Pagi tu balik dari hospital jam 5.20 pagi kiter mamandu dalam keadaan
separuh sedar... Adik kat sebelah diam melayan perasann...
Kenangan bersama mak berputar dalam kepala ini...
jalan di depan terasa makin kelam.....
airmata
dah tak mampu di tahan....
Masa tu seandainya apa-apa terjadi di jalan itu kiter rela...
Namun alhamdulillah akhirnya kiter sampai juga...
di sebab kan pagi masih awal, jadi jalan tu lenggang..
kosong. ...sekosong hati ini.....
Sepanjang perjalanan terasa kedinginan subuh itu lain benar suasananya..
..... terasa syahdu dan sayu...dinginnnn. ....

Mak.....
Kiter masih ingat lagi....
Kiter baca AlQuran kat tepi mak temankan mak...
Jam 11.00 pagi mak di mandi kan ....
Anak2 mak yang pangku masa mak mandi....
Mak mesti rasa betapa lembut nya kami mengosok seluruh tubuh mak.....
Kiter gosok kaki mak perlahan lahan.....
Mak perasan tak...?

Makcik yang mandikan mak tu pujuk kiter.....
Dia kata..." dikk...jangan nangis....kalau sayang mak jangan buat
gitu...jangan nangis ya.." Bila makcik tu kata gitu...
lagi laaaa laju airmata ni..
tapi kiter kawal supaya tak menitik atas mak....


Mak......
Sampai takat ini surat ni kiter tulis.....
kiter nangis ni......
Ni kat dlm bilik...baru pukul 4.00 pagi....
Takder orang yang bangun lagi.....
kiter dengar nasyid tajuk "anak soleh" kiter sedih...
kiter rindu kat mak..!
Takpa la.....
nanti bila kita selesai sembanyang subuh,
kiter baca yassin untuk mak...
mak tunggu ya..!
Mak..
Sebelum muka mak di tutup buat selamanya... .
Semua anak2 mak mengelilingi mak...
menatap wajah mak buat kali terakhir....
Semua orang kata mak seolah2 senyum aja...
Mak rasa tak....
masa tu kiter sentuh dahi mak....
kiter rasa sejukkkk sangat dahi makk.....
Kiter tak mampu nak cium mak...
kiter tak daya....
kiter tuliskan kalimah tauhid kat dahi mak dengan air mawar...
Airmata kiter tak boleh tahan....
Mak mesti ingat kan yang anak mak ni jadi imam solat jenazah untuk mak...
tapi kite suruh tok imam bacakan doa sebab kite
sebak....

Jam 12 tengahari mak diusung keluar dari rumah....
Akak pula dah terkulai dlm pelukan makcik...
badan akak terasa panas...
makk...
anak mak yang seorang tu demam....

Mak tauu...
cuma akak sorang saja anak mak yang tak mengiringi mak ke tanah
perkuburan.. . Mak.....
Hari2 ku lalui tanpa kewujudan mak lagi...
Begitu terasa kehilangan mak...
boleh kata setiap malam selepas maghrib anak mak ini berendam airmata...
Dan sampai satu tahap....
masa tu malam jumaat selepas maghrib...
Selepas kiter baca yassin ngan kawan-kawan. ....
entah kenapa biler kat bilik kiter keluarkan gambar2 mak pastu apa lagi...
semakin kiter tenung terasa semakin sayu...
tangisan tak dapat dibendung...

Mak tauu...
kiter cuba bertahan....
memujuk diri sendiri tapi tak juga reda...
Kiter rasa nak telefon mak...
nak cakap dengan mak....
anak mak yang ni dah tak betul kan ..?
Dan
akhirnya dalam sedu sedan itu kiter telefon kampong...
Kiter cakap dengan kakak..kiter nangis lagi....
Puas la kakak memujuk kiter...
Akak kata..." tak baik laa nangis aje..doa lah untuk mak.."
Dan akhirnya akak juga nangis.....

Mak tau tak..
di saat itu kerinduan terasa menusuk sehingga ke hulu hati...
rasa nyilu sangat...
menusuk-nusuk sehingga terasa begitu sakit dalam dada ni....
Sampai sekarang bila kerinduan itu menjelma...
hanya sedekah al-fatihah kiter berikan.....

Mak....
cukup la sampai sini dulu....
kawan kiter dah ketuk pintu bilik tu....
kejap lagi kami nak pergi solat subuh kat masjid....
selalunya, kiter yang bawak mak naik motor kan ....
kali ni kiter jalan kaki dengan kawan pulak...
esok kiter ingat nak tulis surat kat ayah pula....
Mula2 kiter tak tau nak hantar mana surat nih...
pastu kawan kiter bgtau...
simpan je buat kenangan..
Kiter cuma tau alamat
ni aje...
Takper yer mak...k
iter kasi orang lain baca...
Kiter stop dulu...
sebab kawan kiter dah lama tunggu tu...
akhir kata untuk mak,
I LOVE YOU SO MUCH
dan jutaan terima kasih kerana membesarkan kiter...
memberi seluruh kasih sayang dari kecil sampai masuk sekolah..
sampai masuk unibesiti..
sampai kiter boleh rase naik kapal terbang...
boleh rasa duduk kat negara orang... s
ampai akhir hayat ini jasa mak tak akan mampu kiter balas..

Sekian terima kasih,
Yang Benar Anak mak yang dah tak degil



surat ini berjaya 'menyentuh' banyak hati..selain mampu mengingatkan jasa
ibu kita di Malaysia , ia mampu menaikkan semangat kita utk terus berusaha
dalam lapangan masing2,dgn izin Allah s.w.t. InsyaAllah..

Juga sesuai dihadiahkan kpd anak2(bg yg sudah memiliki cahaya mata) supaya
anak2 kita sentiasa lembut hatinya kesan daripada mmbaca surat ini
,insyaAllah. . Terima kasih saudara
umarzahrawi kerana menghantar surat ini kepada iLuvislam.com. Surat ini
saya bacakan ketika majlis penutup Islamic Awareness Week di Kolej Yayasan
UEM suatu masa dulu. Ramai yang menitiskan air mata ketika itu.

Ahad, 6 April 2008

Kegembiraan sebenar

April 06, 2008 0 Comments
Pada jam tepat 7.30 malam tadi saya menerima sms dari seorang sahabat lama yang sudah sekian lama kami tidak bersua.Kak Iena menghantar mesej yang berbunyi
" x boleh minum hari-hari la ESP tu...Hehe terlalu banyak sampai bengkak...Dalam botol Mia tak nak... Now Iena minum selang 2 hari 1/2 peket...Aduhai banyak syiok!"

Gembira saya membaca mesej tersebut. Alhamdulillah. Pada saya inilah kegembiraan yang sebenar, kita berkongsi pengalaman manis dengan teman dan mereka juga dapat menikmati apa yang kita rasa serta lalui. Buat teman-teman yang baru mencuba, saya juga doakan anda berjaya mencapai apa yang anda hajatkan. Semoga usaha, doa dan tawakal kita diberkati olehNYA. Sesungguhnya kemampuan manusia itu hanya merancang namun ALLAH jua yang menentukan segalanya.

Sabtu, 5 April 2008

Aktiviti anak

April 05, 2008 0 Comments
Seharian Addin sibuk membaca buku... jika sebelum ini dia begitu sibuk dan tekun menyiapkan puzzle KFC. Bagusnya KFC telah mengambil satu langkah bijak apabila mengeluarkan puzzle KFC yang boleh di dapati percuma apabila membeli child meal.Walaupun ia mempunyai 100 keping di pasangkan namun Addin telah berjaya melakukannya! Alhamdulillah.

Abah Addin suka membelikan anak-anaknya permainan yang boleh menguji minda anaknya kerana pada beliau barulah berbaloi duit yang dilaburkan. Di rumah kami terdapat sebuah bilik yang dipenuhi dengan buku cerita Addin, permainannya (yang berkotak2) dan alat aktiviti bagi menguji mindanya seperti puzzle.Puzzle pula sebenarnya terdapat dalam banyak bentuk. Bukan sekadar memadankan kepingan menjadi gambar tapi juga terdapat dalam bentuk pattern puzzle,IQ Logic dan banyak lagi.Kami mengetahuinya melalui booth yang dibuka di shopping complex Boulevard especially pada hari minggu.

Maklumlah kami jarang ke kedai specific kanak-kanak di sini seperti Toy's World memandangkan harganya yang *****. Berbeza dengan Semenanjung, ada Toy' R Us, harganya juga reasonable. Yang untungnya bila beli barang2 begini boleh diguna semula untuk Nasa apabila tiba masanya nanti.

Benarlah kata pepatah...alah membeli menang memakai.

Jumaat, 4 April 2008

Hidup di Miri

April 04, 2008 0 Comments
Sebenarnya kami dah sepatutnya berada di Kl sekarang tetapi atas urusan kerja suami saya terpaksa menangguhkan dahulu urusan perpindahan kami. Namun apa pun sebenarnya saya sangat suka menetap di sini. Tempatnya yang aman, tiada kesesakan lalu lintas, sales yang hebat(namun perlu tunggu Gawai atau Krismas) dan beberapa perkara lagi. Rumah kami juga berhampiran dengan sekolah saya mengajar dan berhampiran juga dengan pejabat suami saya.

Walaupun harga barang semakin naik, terutama makanan dan bahan mentah namun ada satu yang saya rasa sangat murah jika nak dibandingkan dengan harga di Semenanjung iaitu ikan...ikan tenggiri. Masih ingat lagi semasa di Kertih, memandangkan anak saya teringin makan ikan tenggiri maka saya pun membelinya di pasar malam. Harga suku ikan tenggiri sahaja mencecah hampir RM10 ...dapatlah kami merasa 3-4keping potongan ikan tenggiri di sana. Mungkin kerana di sana lebih banyak ikan tongkol.

Namun jika di Miri, harga sekilo ikan tenggiri barulah dalam RM12 dan anggaran untuk seekor ada dalam RM10-RM12. Sangat jauh bezanya. Puas kami makan ikan tenggiri di sini. Dapat saya masak fish N chip terutama pada hujung minggu. Adakala saya kepalkan isi ikan tenggiri untuk dibuat sup sayur ... untuk Addin. Addin sangat menyukainya. Tambahan pula isi ikan sangat lembut dan mudah untuk dihancurkan berbanding ayam.

Yang saya pasti, saya akan merindui suasana aman di Miri apabila masanya tiba... manakan tidak, tempat lahir lagi dikenang inikan pula tempat lahirnya semua anak-anak kami...

Khamis, 3 April 2008

Bagi ibu yang mengandung dan menyusukan anak...

April 03, 2008 0 Comments
That’s a smart kid!



Better nutrition and adequate consumption of several key nutrients may help with cognitive development and academic performance of children.

HOW do you raise smart kids? In our increasingly competitive world, parents want to raise kids not only to be healthy in body but also with a competitive mental edge.

While intelligence and cognitive development are the result of a complex interplay between genetics, socio-economic, cultural and environmental factors, better nutrition and adequate consumption of several key nutrients may also help with cognitive development and academic performance.

Early foundations

The development of a child’s brain starts in the womb, when the brain and central nervous system are still developing. Stimulants like alcohol or other drugs and inadequate nutrition may negatively affect brain development at this stage.

After birth, a child’s brain continues to develop past infancy and balanced nutrition continues to play a key role in your child achieving his or her optimum cognitive abilities.

Smart fats

Research into the contribution of omega-3 polyunsaturated fatty acids (PUFAs) in brain formation and development has found improvements in attention and problem-solving capabilities in children who received omega-3 enriched infant formula compared to those who did not.

Scientists believe that omega-3 PUFAs in breast milk is one of the reasons why children who are breastfed perform better in IQ tests than those who were raised on infant formula. Adequate omega-3 in the diet seems to be especially critical for babies born prematurely.

Some studies have also suggested a link between low omega-3 PUFA levels with certain neuro-developmental disorders like attention-deficit hyperactivity disorder, dyslexia, dyspraxia and autism.

More studies are needed to test these possible links before any firm conclusions can be drawn, and omega-3 recommended as a treatment.

To boost omega-3 intake, add omega-3 rich foods to the diet on a regular basis. For example walnuts and seafood such as salmon, tuna, mackerel, shrimp and scallops are rich sources of omega-3 PUFAs.

Flax seeds and eggs produced by hens fed on flax seed or fish-meal are also good sources of omega-3 fatty acids.

Supplements can also be considered but foods are better sources and excessive intakes of fish oil carry some health risks, such as impaired blood clotting.

It is therefore advisable to consult with your family doctor before giving your child omega-3 supplements.

Smart minerals

Iron also plays an essential role in a child’s brain development, and many studies have demonstrated that children whose diets are deficient in iron perform poorly with regard to developmental levels, cognitive abilities and school performance.

This is a widespread problem – iron deficiency is common amongst all age groups (in fact iron deficiency is the most common nutritional deficiency in the world).

It is also a very urgent problem, because the impact of iron deficiency on cognitive development continues into later life, even after iron levels in the body have been raised to normal healthy concentrations.

Meats like beef, chicken and pork are rich in iron, and fish also makes a valuable contribution to iron nutrition.

For children who do not eat animal foods, the best sources of iron are whole grains, including oats, brown rice, whole wheat products such as bread and noodles, as well as dark, green vegetables such as spinach, peas and beans. Legumes and dried beans are also useful sources.

Iodine is essential for the production of thyroid hormones, which in turn are essential for the growth and development of the brain. Iodine deficiency is increasingly rare, but can result in severe mental impairment amongst children eating poor quality diets because of extreme poverty.

For the majority of Asia’s children, adequate levels of iodine are consumed from seafood and seaweed (like kelp and nori), iodised salt, eggs, poultry and dairy products.

Smart eating patterns

There is also a great deal of research evidence that when children eat may be just as important as what they eat and how much they eat.

Studies of otherwise well-nourished children show that those who eat breakfast – regardless of what they eat – perform better in school in mathematics, continuous performance tasks and problem-solving, than those who skip breakfast.

Breakfast eating is associated in the long term with better concentration and attendance.

Children who eat breakfast are also more likely to meet their requirements for energy, protein as well as important key nutrients like iron, B vitamins and calcium – which ultimately contribute not only to better cognitive abilities but good overall health.

Because the brain is a huge consumer of sugar, children need to eat regular meals throughout the day to fuel not only their growing bodies, but their brains as well. Hence it is important to ensure that children eat frequently by including nutrient-rich snacks as well as regular meals in their daily diet.

Putting good nutrition into action

So how are parents to make use of these findings?

First of all, remember that nutrients are most effectively absorbed as food than as supplements. There is evidence that many nutrients are absorbed better in the presence of other nutrients; for example, vitamin C helps with iron absorption.

There may also be positive interactions between nutrients that researchers have not fully examined.

However, for some children with challenging eating habits such as fussy eating, supplements might be helpful, but do check with a qualified health professional first.

Give your baby the right start from infancy by breastfeeding as much as possible in the first six months. The World Health Organisation recommends exclusive breastfeeding for approximately the first six months of life.

For those families where this is not possible, high quality infant formulas that do contain the necessary nutrients for your infant’s growth and development, including omega-3 PUFAs, are available.

Introduce a wide variety of foods to your child from a young age. While your child may not like all foods they try the first time, giving them variety fosters a positive, adventurous attitude to food, which is fundamental to long term good nutrition.

Children and adults whose diet consist of a great diversity of foods have a much better chance of meeting their nutritional requirements and enjoying a healthy diet.

Remember also that good nutrition can include take-out and convenience foods, as well as home cooked foods.

The key is to apply the principles of moderation, balance and variety no matter what the source.

Planning ahead

Parents often experience difficulty getting children to eat breakfast in the morning. In the rush to get the kids to school and beat the morning traffic, it’s easy to skip breakfast.

A little advance planning helps to ensure that your child gets breakfast and makes it to school on time.

Make store-bought breakfast foods work for you. Stock up on whole-grain, lower-sugar ready-to-eat breakfast cereals and ice-cold milk.

If your children are lactose-intolerant, soymilk or yoghurt works great with cereal as well. For additional fibre and vitamins, sprinkle the cereal with fresh, dried or frozen fruit.

Kids don’t even have time to sit down for breakfast? Get them oatmeal or granola bars that they can munch on the school bus, washed down with convenient packs of dairy or soy milk.

Whole grains contain a healthy dose of iron as well as complex carbohydrates that will help to fuel your child for longer periods of time. Traditional foods like buns with red-bean filling are also a good option. Be creative!

To keep your child mentally active and alert throughout the day, pack high nutrient snacks like dried fruit, nuts and cereal bars in their school bag.

These snacks will also help to keep them away from snacks that they may buy at school which are big on calories but low in micronutrients like iron and omega-3 PUFAs.

Make it work for the long term

Take care not to be over-zealous in introducing “healthy” foods to children. Chips and candy for example, are fine as an occasional treat as long as they are not eaten frequently.

Keep plenty of fresh and dried fruits, nuts and high-fibre snacks like whole-grain crackers at home for them to munch on in between meals.

Remember, snacking between meals is actually healthful for the growing child, especially if the snacks provide both calories and other nutrients.

Never force your children to empty their plates. Instead, let them decide how much to eat and when. This may help children to tune into their own internal appetite cues, and avoid any tendencies to excess consumption and undesirable weight gain.

When children are busy with school work and activities, do encourage play and physical activity as a counter-balance. Rest, relaxation and physical activity are as important for brain development as much as a good diet.

Play and relaxation helps children emotionally and psychologically, helping them to learn interpersonal skills not found in books or from study.

Feeding and nurturing a bright child through good nutrition is not achieved by relying on supplements or insisting that children eat “super” foods they do not like.

A more effective, proven strategy is to nurture positive, sensible eating habits that fit into a balanced and fun lifestyle and contribute to lifelong good health.

Further reading:

1. Bryan, J. et al (2004) Nutrients for Cognitive Development in School-aged children. Nutrition Reviews, August 2004: 295-306.

2. Leon-Cava, N. et al (2002) Effects of Breastfeeding on Motor and Intellectual Development in Quantifying the Benefits of Breastfeeding: A Summary of the Evidence. June 2002 The Linkages Project. http://www.paho.org/English/AD/FCH/BOB-Main.htm.

3. Rampersaud, G. et al (2005) Breakfast Habits, Nutritional Status, Body Weight and Academic Performance in Children and Adolescents. Journal of the American Dietetic Association. 2005 (105) 743-760.

4. Papamandjaris, A. (2000) Breakfast and learning in children: A review of the effects of breakfast on scholastic performance. Breakfast for Learning Canadian Living Foundation.


This article is courtesy of the Asian Food Information Council’s publication, Food Facts Asia Issue 30 – Raising Brighter Kids with Good Nutrition.

Rabu, 2 April 2008

Impact sementara sahaja...

April 02, 2008 0 Comments
Tersenyum saya membaca luahan seorang ibu tentang breastfeeding...
Beliau menyatakan betapa pentingnya sesi mengepam terutama bagi ibu yang bekerja. Saya akui memang benar katanya memandangkan anak tiada di sisi maka pam sahaja yang membantu badan stimulate milk. Dalam pada itu juga beliau menyatakan supplement itu hanyalah short term impact and hanya utk memotivatekan ibu-ibu yang breastfeed. Ayat yang ini saya rasa janggal sedikit. Dalam kamus hidup saya apa juga benda hidup perlukan makanan... yang membezakan setiap makanan ialah kualitinya. Kita boleh pam sepuluh kali sehari dan kita boleh memperolehi kuantiti yang kita mahukan. Namun itu jika kuantiti sahaja yang kita cari....
Menurut dietrition, bagi ibu yang mengandung mahupun yang menyusukan anak, situasinya sama sahaja. Ibu memerlukan zat yang mencukupi agar anak dapat membesar dengan sihat. Jadi kita fikirlah sendiri....

Jangan ingat semua orang buta....

April 02, 2008 0 Comments
Saya mengenali sorang mat salleh ni melalu sebuah forum. Memandangkan kami berbincang tentang health jadi dia mengambil iniatif untuk memperkenalkan satu produk baru yang kononnya sangat bagus dan duduk ranking nombor satu dalam pasaran dunia sekarang. Rajin beliau menghantar email kepada saya memujuk mencuba produk ***** kepada saya.
Nak dijadikan cerita satu hari beliau menegur saya melalui YM.. Memandangkan dah kerap sangat beliau dok memuji produknya bagus maka saya bertanya satu soalan simple kepadanya.... yang bermaksud dalam produk you ada silika gel tak? Beliau dengan pantas menjawab ( selepas translate) ...mestilah ada. Memang semua vitamin perlu ada silika gel. Ia bagus dan membantu penghadaman vitamin oleh badan.
Dalam hati saya, biar betul mat salleh ni, jika tak tahu cakap aje tak tahu. Kalau jumpa kawan-kawan yang ranggi pasti mereka akan cakap, pandai mat salleh ni kencingkan orang!(maaf, terkasar bahasa)
Macamlah saya ni buta huruf dan tak pandai membaca. Jikalau begitu mengapa kita boleh temui silika gel dalam beg tangan baru, kasut baru? Belum pernah saya dengar orang makan beg tangan atau kasut walaupun dekat negara miskin. Yang saya pasti mat salleh ni pastinya tak pernah survey produk lain dalam pasaran dunia. Produk ***** baru setahun jagung dah mengaku terbaik sedunia. Tiba-tiba saya tergelak seketika, sebenarnya beliau adalah orang yang jarang membaca buku. Produk yang bagus perlu ada klinikal test. Kos untuk melaksanakannya juga sangat tinggi.
Produk Shaklee tak perlu ada silika gel...mengapa? Sebab ianya asli dan tiada bahan pengawet. Sesiapa yang memang consume akan tahu kebaikkannya. Saya masih ingat seorang kawan lama dahulu, beliau mencari ibu mentua saya untuk memesan vitamin Shaklee...katanya sudah puas beliau mencuba produk lain selepas Shaklee, namun hasilnya tetap tidak sama. Shaklee is the best. Terharu saya mendengarnya. Alhamdulillah Allah menemukan saya dengan makanan yang terbaik. Syukur sangat-sangat!

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia