Isnin, 29 Disember 2008

Awal Muharam dan rahsianya

Disember 29, 2008 0 Comments
Tahukah anda apakah rahsia di sebalik bulan Muharram?
Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

Peristiwa-peristiwa penting:
1. 1 Muharram - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram - Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.Pada 10 Muharram juga telah berlaku:1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
13. Hari pertama Allah menciptakan alam
14. Hari Pertama Alllah menurunkan rahmat
15. Hari pertama Allah menurnkan hujan
16. Allah menjadikan ‘Arasy
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz
18. Allah menjadikan alam
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril
20. Nabi Isa diangkat ke langit

Diantara amalan yang disunatkan dalam bulan Muharaam iaitu:
1. Berpuasa.Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulanMuharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalambulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allahtulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram )
1. Melapangkan masa / belanja anak isterifadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti
3. Menahan marahfadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha
4. Menunjukkan orang sesatfadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya
5. Menyapu / mengusap kepala anak yatimfadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagitiap-tiap rambut yang di sapunya.
6. Bersedekahfadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekorgagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberipahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
7. Memelihara kehormatan dirifadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
8. Mandi Sunatfadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itulafaz niat : sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala.
9. Bercelakfadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu
10.Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kalifadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhiratnanti
11 Sembahyang sunat empat rakaatfadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutanselama 50 tahun melakukannya.lafaz niat : sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaatkerana Allah Taala. Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah dibaca Qulhuwallah sebelas kali.
12 Membaca“has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer”fadhilat - Tidak mati pada tahun ini
13.Menjamu orang berbuka puasafadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
14.PuasaNiat - Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala.fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribukali syahid dan diharamkannya daripada neraka.*Semoga bermanfaat.

Jawapan yang tegas...

Disember 29, 2008 0 Comments
Seorang teman saya ingin mengesyorkan ayah mertua saya mengambil satu produk baru dalam pasaran yang dikatakan bagus oleh ramai doktor. Saya meminta teman ini berbicara dengan ayah sendiri kerana ini lebih profesional. Selepas berbual melalui telefon pagi ini, ayah mertua saya mengulas apa yang telah dibualkan oleh mereka melalui telefon.

Ayah mertua saya menolak dengan cara lembut dan dengan alasan yang kukuh dan adakala saya sendiri tidak memikirkannya apabila ada teman yang mengesyorkan untuk mencuba sesuatu produk baru.

Antara sebab mengapa ayah mertua saya hanya percaya kepada Shaklee...

1. Produk Shaklee telah berada dalam pasaran selama lebih 50 tahun.

2. Produk Shaklee mempunyai klinikal report dan ini lebih meyakinkan dirinya untuk terus consume. Kebanyakan produk dalam pasaran hari ini hanya mempunyai literature report yang mana ia hanyalah bergantung kepada pendapat dan pandangan beberapa orang doktor dan pakar.

3. Badan manusia yang sihat sangat bergantung kepada asas pemakanan dan hanya perlu mengambil beberapa vitamin sampingan lain jika badan memerlukan.

Ayah mertua saya juga menegaskan bahawa beliau sesekali tidak akan menggadai harga kesihatannaya dengan mengambil pemakanan tambahan yang kurang dari 20 tahun dalam pasaran. Banyak yang saya belajar hari ini dari ayah... dan apa jua alasan yang diberinya pada teman saya memang cukup bermakna buat saya!

Buat mereka yang sangat suka mencuba produk baru dalam pasaran , renungkanlah.....kehebatan sesuatu produk itu tidak bergantung hanya dengan literature report!

Hadiah untuk ibu

Disember 29, 2008 0 Comments




Tahun ni saya ingin sekali menghadiahkan mak saya beberapa barang yang saya suka jika mak menggunakannya selain dari vitamin. Saya belikan mak Minerels foundation nude dan Minerels conceiler sekali memandangkan saya sendiri sangat berpuashati dengan produk ini.
Namun hujung minggu yang lalu saya berkesempatan menjenguk booth perfume Crabtree and Evelyn dekat MidValley , dan siapa sangka saya memborong sehingga beberapa kotak set mandian yang pada saya jika tak beli sekarang pasti rugi. So dapatlah saya belikan hadiah yang lebih proper untuk mak saya yang akan menyambut ulangtahun kelahirannya pada hujung bulan December ini. Alang2 saya juga membelikan set mandian untuk mak Mertua saya yang akan menyambut harijadinya pada hujung bulan January pula. Alhamdulillah saya dapat membeli satu set untuk diri saya sendiri. I love to reward myself.....






Ini hadiah untuk mak saya yang telah dipos, so mak surprise !!!!
For my lovely mother, I love you so Much!


Ini pula untuk mak mertuaku... you are the best mother in law in the world!

Dan sehingga hari ini saya rasa masih ingin membeli beberapa set lagi untuk dijadikan hadiah harijadi family members tapi rezeki tak mengizinkan. Mungkin next year la kalau ada rezeki yang jatuh dari langit, hehehehe.

Ahad, 28 Disember 2008

Love Letter

Disember 28, 2008 0 Comments
Entah bila kali terakhir saya tulis surat utk abah Addinnasa ye??? Huhuhuhu sendiri pun dah lupa cuma kali terakhir adalah ulang tahun perkahwinan kami yang ke tujuh, itupun mesej ringkas yang penuh makna. Hehehe.
Hmmm, kali ni nak menjawab tag dari Arnie, yang dah tertangguh selama beberapa hari.

Dear Sitilina,

I don't really know how to tell you this, but our affair is over. I think I realized when you put cuffs on me at the mental hospital and I saw you ignore my penpal in Ghana. I'm sure you're cowardly enough to understand how awful I've felt. I'm returning your ring to you, but I'll keep your suicide note as a memory. You should also know that I hate your guts our friendship .

Go burn,
-Anne


So, my turn to passing this tag to:
Yana ( mama ain & Amsyar), Timmy (mama baby faiq), Ida (mama Nazhan), Mama Fawwaz, mama Farhah.



RULES:-Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged. Then copy the "How-to" Letter Meme, and finish your Journal entry.-> How you do the Letter Meme:


Dear ________(the last person who left a comment on your blog/journal):I don't really know how to tell you this, but ___1___. I think I realized it ___2___ ___3___ and I saw you ___4___ ___5___. I'm sure you're ___6___ enough to understand ___7___. I'm returning ___8___ to you, but I'll keep ___9___ as a memory. You should also know that I ___10___ ___11___ .___12___,-Your name


-~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Just fill in the blanks on top based on the answers you are gonna choose below:1. What's the color of your shirt?
Blue - Our romance is over
Red - Our affair is over
White - I'll join the monastery
Black - I dislike you
Green - Our horoscope doesn't match
Grey - You're a pervertYellow - I'm selling myself
Pink - Your nostrils are insulting
Brown - The mafia wants you
No shirt - You're a loser
Other - I'm in love with your sister

2. Which is your birth month?
January - That night
February - Last year
March - When your dwarf bit me
April - When I tripped on sesame seeds
May - First of May
June - When you put cuffs on me
July - When I threw up
August - When I saw the shrunken head
September - When we skinny dipped
October - When I quoted Santa
November - When your dog ran amok
December - When I changed tennis shoes

3. Which food do you prefer?
Tacos - In your apartment
Pizza - In your camping car
Pasta - Outside of Chicago
Hamburgers - Under the bus
Salad - As you ate enchilada
Chicken - In your closet
Kebab - With Paris Hilton
Fish - In women's clothing
Sandwiches - At the Hare Krishna graduation
Lasagna - At the mental hospital
Hot dog - Under a state of trance
None of the above - With George Bush and his wife

4. What's the color of your socks?
Yellow - Hit on
Red - Insult
Black - Ignore
Blue - Knock out
Purple - Pour syrup on
White - Carve your initials into
Grey - Pull the clothes off
Brown - Put leeches on
Orange - Castrate
Pink - Pull the toupee off
Barefoot - Sit on
Other - Drive out

5. What's the color of your underwear?
Black - My best friend
White - My father
Grey - Bill Clinton
Brown - My fart balloon
Purple - My mustard soufflé
Red - Donald Duck
Blue - My avocado plant
Yellow - My penpal in Ghana
Orange - My Kid Rock-collection
Pink - Manchester United's goalkeeper
None - My John F. Kennedy-statue
Other - The crazy monk

6. What do you prefer to watch on TV?
Scrubs - Man
O.C. - Emotional
One Tree Hill - Open
Heroes - Frostbitten
Lost - HighHouse - Scared
Simpsons - Cowardly
The news - Mongolic
Idol - Masochistic
Family Guy - Senile
Top Model - Middle-class
None of the above - Ashamed

7. Your mood right now?
Happy - How awful I've felt
Sad - How boring you are
Bored - That Santa doesn't exist
Angry - That your pimples are at the last stage
Depressed - That we're cousins
Excited - That there is no solution to this
Nervous - The middle-east
Worried - That your Honda sucks
Apathetic - That I did a sex-change
Ashamed - That I'm allergic to your hamster
Cuddly - That I get turned on by garbage men
Overjoyous - That I'm open
Other - That Extreme Home Makeover sucks

8. What's the color of your walls in your bedroom?
White - Your ring
Yellow - Your love letters
Red - Your Darth Vader-poster
Black - Your tame stone
Blue - The couch cushions
Green - The pictures from LA
Orange - Your false teeth
Brown - Your contact book
Grey - Our matching snoopy-bibs
Purple - Your old lottery coupons
Pink - How awful I've felt
Other - Your memories from the military service

9. The first letter of your first name?
A/B - Your photo
C/D - The oil stocks
E/F - Your neighbour Martin
G/H - My virginity
I/J - The results of your blood-sample
K/L - Your left ear
M/N - Your suicide note
O/P - My common sense
Q/R - Your mom
S/T - Your collection of butterflies
U/V - Your criminal record
W/X - David's tricot outfits
Y/Z - Your grades from college

10. The last letter in your last name?
A/B - Hate your guts
C/D - Never will forget
E/F - Always wanted to break
G/H - Never openly mocked
I/J - Always have felt dirty before
K/L - Will tell the authorities about
M/N - Told in my confession today about
O/P - Was interviewed by the Times about
Q/R - Told my psychiatrist about
S/T - Get sick when I think of
U/V - Always will try to forget
W/X - Am better off without
Y/Z - Never liked

11. What do you prefer to drink?
Water- Our friendship
Beer - Senility
Soft drink - A new life as a clone
Soda - The incarnation as an eskimo
Milk - The apartment building
Wine - Cocaine abuse
Cider - A passionate interest for mice
Juice - Oprah Winfrey imitations
Mineral water - Embarrassing rash
Hot chocolate - Eggplant-fetishism
Whisky - To ruin the second world war
Other - To hate the Boston Celtics

12. To which country would you prefer to go on a vacation?
Thailand - Warm regards
USA - Best regards
England - Good luck on your short-term leave from jail
Spain - Go and drown yourself
China - Disgusting regards
Germany - With ease
Japan - Go burn
Greece - Your everlasting enemy
Australia - Greetings to your frog Leonard
Egypt - Fuck off now
France - In pain

Selasa, 23 Disember 2008

Membayar tag

Disember 23, 2008 4 Comments
Masih teringat -ingat saya hutang dengan kak Ina , selagi tak bayar rasa susah hati pun ada. Sebenarnya memang seronok jawab dan balas2 tag ni. Hmmm... ini dia;


Do you think you're hot?
Hmmm ...hot bila kat sekolah sebab nak minta anak murid behave.

Upload your favourite picture of you!




Why do you like that picture?
Gambar ni je yang ada dalam laptop buat masa ni.

When was the last time you ate pizza ?
Ya Allah, lama dah sampai tak ingat. Sebab dulu kat Miri tak banyak pilihan tapi dah dok KL macam-macam ada.


The last song you listen to?
Salam Sejahtera...dari kumpulan Samudera. Itupun sebab dengar channel sinar dalam kereta.


What are you doing right now besides this ?
Berbalas-balas mesej dengan Azi( ex-classmate kat maktab dulu)

What name would you prefer besides yours?
Tak de laaa

People to tag :
yus_azlan( mama azalea)
syida (mama nabil)
along (mama hafiy & fahry)
imsintan(mama aina&ainin)
Rozamimi( mama syaura & sufia)


Who is no.1
Kenalan dari susuibu.com

No.3 is having relationship with?
Zainul @ wak, her lovely hubby


Say something about no.5
Member blogger

How about no.4?
Same career as me, teacher

Who is no.2
Member forumer...SI

Jumaat, 19 Disember 2008

Baby's birth tag

Disember 19, 2008 2 Comments
Ibu kena tag dengan auntie Arnie ibu harith and hannah. Hmmm, seronok jugak buat benda ni... dapat belajar benda baru.




Syukurlah ING yang cover untuk cost hospitality, mana taknya cost untuk deliver Addin almost 10k manakala Nasa lagi mahal sebab ibu kena admit almost 1 month before deliver Nasa, nak avoid history of premature baby macam kes abang Addin.

Dan sekarang... dengan bangganya saya nak tag iena (hehehe dulu panggil kak Iena tapi rupanya sebaya, buat malu jek) dan along. So, rajin2lah menyiapkan tag ni ye. Semoga berjaya!

Rabu, 17 Disember 2008

Bila susu merundum...my checklist.

Disember 17, 2008 2 Comments
bohongla kalau ada ibu yang kata susunya sentiasa banyak tanpa terkurang sedikit pun.Sebagai wanita kita sensitif dengan perubahan sekeliling dan perubahan hormon badan kita. Adakala saya sendiri merasakan susu saya seakan merundum. Namun sebagai ibu kepada dua anak, saya jadikan pengalaman anak pertama sebagai lesson learn. Saya ada checklist saya sendiri untuk membetulkan keadaan yang teranjak. Checklist saya berbentuk berikut:

Saya akan pastikan saya bertindak mengikut aturan checklist saya demi memastikan production susu saya kembali normal.

1. Saya akan pastikan saya ambil sarapan pagi, beberapa keping roti dan telur atau dimakan bersama air milo sahaja.
2. Makan supplement asas
3. Minum air sebanyak 1.5 litre antara waktu lunch dan minum petang
4. Makan supplement seperti alfalfa-penggalak susu
5. Makan sedikit untuk minum petang walau sebuku roti cream
6. Minum air 1.5 litre antara tea time kepada dinner
7. Makan malam
8. Makan supplement asas
9. Minum air sebanyak 2.0 litre before tidur.

Jika saya mengikut sepenuhnya checklist ni saya pasti susu saya banyak semula sehingga mencurah di pipi Nasa. Selain dari checklist ini saya pastikan bekalan chocolate saya di rumah mencukupi. Apa yang saya pasti ia membantu menstabilkan hormon kasih sayang dan secara langsung susu pun dapat mengalir banyak. Wallahhualam.

Selasa, 16 Disember 2008

Saya pun baru tahu...

Disember 16, 2008 0 Comments

I have been driving for nearly 44 years... I would think I should have noticed the little secret on my dashboard that was staring me in the face the whole time...I didn't...and I bet you didn't either...

Have you ever rented or borrowed a car and when arriving at the gas station wondered...mmm, which side is the gas filler cap?
My normal s olution was to stick my hea d out the window, strain my neck and look, try to see in the side mirrors or even get out of the car!
Well ladies and gentlemen, I'm going to share with you my little secret so you will no longer look like Ace Ventura on your way to the gas station or pu t your neck at risk of discomfort or injury.

If you look at your gas gauge, you will see a small icon of a gas pump?
The handle of the gas pump will extend out on either the left or right side of the gas pump?
If your tank is on the left, the handle will be on the left? If your tank is on the right, the handle will be on the right (see photo). It is that simple!

Isnin, 8 Disember 2008

Jerawat, Penyakit dan Detox

Disember 08, 2008 0 Comments
Hari ini saya menonton channel 502 yang bercerita tentang pemakanan homeopati. Dulu saya juga pernah mengambilnya sebelum saya mengenali Shaklee. Namun ada sesuatu yang menarik perhatian saya ialah tentang apa yang cuba disampaikan iaitu pentingnya detox atau pembuangan toksin dari badan untuk mengelakkan penyakit. Teringat saya dengan satu artikel yang pernah saya baca mengenai kepentingan membuang toksin ini. Antaranya ialah sekiranya seseorang itu sangat bermasalah untuk membuang toksin terutamanya dari usus atau buah pinggang kesannya sangat ketara ke atas kesihatan individu tersebut.

Sebenarnya sebelum saya mengenali shaklee saya seorang yang sangat sukar untuk membuang air besar. Adakalanya dua tiga hari baru saya membuang. Kesannya muka saya berjerawat termasuklah jerawat batu yang sangat besar, berkudis, senang demam dan migrain yang teruk. Setelah mengenali Shaklee saya mengambil beberapa supplement untuk membuang toksin iaitu Herb-lax seminggu sekali untuk mencuci usus dan menyingkirkan semua toksin. Alhamdulillah memang berkesan.

Namun perlu kita tahu bahawa pentingnya pengambilan buah-buahan dalam diet sehari untuk melawaskan proses pembuangan. Kita juga boleh mengambil tablet fiber untuk membantu seandainya tiada diet fiber lain yang diambil dalam menu hari itu.


Dalam rancangan itu juga dinyatakan antara yang menyebabkan seseorang mudah sakit adalah bagi mereka yang menampal gigi berlubang dengan tampalan merkuri boleh menyebabkan individu itu mudah sakit seluruh badan. Pada ketika ini saya teringat kata doktor Firdaus, kanak-kanak yang minum susu formula tidak dapat lari dari dua perkara iaitu melamine dalam susu formula dan air yang diminum kerana di dalam air sendiri terdapat merkuri kecuali bagi mereka yang mempunyai penapisan yang baik untuk menyingkirkan segala kontaminan di dalam air. Saya bersukur sangat kerana sudah memiliki water filter kami sendiri dan alhamdulillah saya angat berpuashati dengannya. Terima kasih abah kerana mengizinkan ibu memiliki sebuah water filter yang comel dan mudah untuk dibawa ke mana-mana.

Bagaimana nak dapat semua?

Disember 08, 2008 0 Comments
Ada teman bertanya ,"bagaimana nak beli semua vitamin macam you makan?" Sure beribu duit nak belanja kan? Saya pada mulanya ketawa sendiri namun kini baru tergerak hati nak berkongsi bagaimana nak dapat beli semua vitamin yang bagus seperti yang berlambak dirumah saya. Setiap bulan saya akan spend more than RM200 untuk beli vitamin namun ia mengikut kepentingan. Untuk saya contohnya yang paling utama ESP, vitalea, vitamin c, b complex,calcium, vitamin e,zinc, garlic dan omega tidak lupa alfalfa. Bagi suami yang utama, cinch satu canister sebulan (breakfast) dan lecitin serta fiber manakala vitamin lain share sahaja dengan saya. Bukan semua vitamin ini akan habis pada waktu yang serentak kerana kandungan tabs atau caps setiap vitamin adalah berbeda. Maka ianya akan mengambil masa juga untuk kita membuat repeat order. Namun yang penting bagi saya, saya akan pastikan semua vitamin habis tepat pada masanya untuk menandakan kami berdisiplin makan. Dah duduk KL ni dugaan terhadap makanan banyak maklumlah KL ni boleh kata syurga makanan jadi kenalah ambil supplement untuk support imune system. Bak kata orang mencegah lebih baik dari merawat.

Ahad, 7 Disember 2008

Paling disukai.....

Disember 07, 2008 0 Comments
Ada teman bertanya, memandangkan banyak vitamin yang saya consume sehari, pasti ada vitamin favourite saya dan apakah ia? Jawapannya ialah vitamin e. Kerana selama saya makan vitamin E saya lihat kulit saya semakin halus dan tiada berjerawat. Kesan bintik-bintik hitam atau jeragat semakin menghilang. Luka dalam akibat dari beberapa pembedahan yang saya lalui juga mudah baik. Ianya juga membuatkan tubuh saya hangat yang bermaksud tidak mudah sejuk atau sengal walaupun tidur dalam aircond. Seandainya sekali sekala terasa sengal sengal gusi atau urat gusi bengkak, vitamin e adalah jawapan terbaik saya. Ianya juga bagus untuk jantung. Saya penggemar makanan laut yang mana berkolesterol tinggi maka vitamin e menjadi kemestian untuk diambil demi memastikan saya tidak diserang sakit jantung akibat kolesterol tinggi. Hihihihi. Saya juga pastikan suami saya juga makan vitamin e selain vitamin lain kerana saya tidak mahu beliau menerima nasib yang sama seperti beberapa teman seusia dengan beliau yang menghidap penyakit jantung. Nauzubillah!

Antara lain kelebihan vitamin e yang saya tahu adalah:

*MUKA - Dengan membaiki pembekalan oksigen dan asid Nukleik, Vitamin E menyembuhkan parut, tompok dan kesan pada kulit. Kulit muka boleh menjadi lebih baik dengan cepat dengan pengambilan Vitamin E setiap hari.

*ANTI-PENUAAN - Kesan antioksidan dan Vitamin E menghalang proses penuaan sel dan memperbaiki pembekalan oksigen, memberi anda lebih ketahanan.

*JANTUNG - Mengembangkan pembuluh darah dan mencegah pengerasan arteri, keadaan begini biasanya dikaitkan dengan umur tua dan kerosakan jantung. Menghalang pembentukan darah beku.

*Vitamin E adalah diperlukan dalam pembentukan nukleus, dinding sel, RNA dan DNA pada setiap sel di dalam tubuh. Ia bertindak dengan Vitamin C untuk kesihatan sel-sel tubuh.

*KELELAKIAN DAN KESUBURAN - Vitamin E meningkatkan kelakian dan kesuburan.

Vitamin E Shaklee mempunyai 400iu untuk sebiji capsule. Ianya membekalkan 120 capsule dalam sebotol yang mana dapat bertahan selama dua bulan untuk saya dan suami consume sebiji sehari. Kesihatan adalah sesuatu yang sangat mahal kepada saya yang sudah melalui banyak pembedahan.

Jumaat, 5 Disember 2008

Hajat di hati...

Disember 05, 2008 1 Comments
Hajat dihati sangatlah besar...ataupun mungkin satu impian... nak buka kedai online Addin&Nasa. Adakah ianya mustahil bagi ibu yang dah cukup sibuk mengejar Nasa yang dah pandai berjalan? Hmmm...

Berangannya begini, nak buka kedai online Addin&Nasa yang menjual produk Shaklee dengan harga ahli dan memberi servis delivery yang terbaik kepada pelanggan.Mempunyai rekod pelanggan dan memberi consultation percuma untuk semua masalah kesihatan yang ibu belajar sebelum ini. Namun dari sehari ke sehari ianya belum terlaksana memandangkan masa yang sangat cepat berlalu.

Semenjak Nasa dah pandai berjalan, seluruh rumah di tawafnya mengejar atau dikejar bersama abangnya, Addin. Jatuh dan lebam tak usah dicerita, sudah menjadi makanan hariannya. Namun alhamdulillah bersyukur pada Allah Nasa berjalan lebih awal dari umur abangnya mula berjalan. Jika dahulu Addin pandai berjalan tika umurnya sudah mencecah 18 bulan manakala Nasa seawal umurnya 15 bulan. Addin berjalan lewat kerana kelebihannya mengesot manakala Nasa kerana lebih selesa merangkak berbanding usahanya berjalan. Namun kini kedua-duanya dah berjalan maka ibulah yang perlu banyak masa untuk mengejar kalian.

Maka kini ibu tercari-cari masa nak menulis blog.... apatah lagi nak buka kedai online untuk kalian. Hmmm doakan usaha ibu berjaya sayang. Mudah2an rezeki kalian diberkati. Amin.

Rabu, 3 Disember 2008

Semuanya ada jawapan

Disember 03, 2008 0 Comments
Salah satu email yang menarik perhatian saya untuk dikongsi bersama
Kita bertanya, Al-Quran menjawab

JANGAN MENGELUH ............
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah') sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
'Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
- Surah Al-Baqarah ayat 286

KITA BERTANYA : KENAPA RASA FRUST?

QURAN MENJAWAB
'Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman.'
- Surah Al-Imran ayat 139

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
'Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah (be fearfull of Allah The Almighty) kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).'

KITA BERTANYA : BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA?

QURAN MENJAWAB
'Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk'
- Surah Al-Baqarah ayat 45

KITA BERTANYA : APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI?

QURAN MENJAWAB
'Sesungguhnya Allah telah membeli dari org2 mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga utk mereka... ?
- Surah At-Taubah ayat 111

KITA BERTANYA : KEPADA SIAPA AKU BERHARAP?

QURAN MENJAWAB
'Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari Nya. Hanya kepadaNya aku bertawakkal.'
- Surah At-Taubah ayat 129

KITA BERKATA : AKU TAK DAPAT TAHAN!!!

QURAN MENJAWAB
'... ..dan jgnlah kamu berputus asa dr rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dr rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.'
- Surah Yusuf ayat 12


Peringatan ini saya terima dari sahabat yang prihatin pada saya. Saya sebarkan peringatan ini kepada sahabat2 tersayang untuk ingat mengingati kepada kebenaran

Jumaat, 28 November 2008

Omega guard....

November 28, 2008 0 Comments
Size: 30 capsules
Usage per day : 3 capsules

Ingredients: EPA 540mg
DHA 360mg ( Omega sebelum ini mengandungi 235mg DHA)
Omega 3 fatty acids 990 mg( dahulu hanya 195mg omega-3 fatty acid)


Benefits :

Research shows that high of levels ofEPA and DHA Omega-3 fatty acids

-helps reduce the risks of heart disease
-helps retain healthy triglyceride levels
-helps retain normal blood pressure
-support brain, visual and joint function


Bagi ibu yang menyusu sangat digalakkan mengambil omega kerana dapat meningkatkan kandungan DHA dalam susu ibu secara langsung membantu mempertingkatkan lagi hkesihatan jantung dan secara langsung memberi daya ingatan yang baik terhadap ibu dan anak. Ianya juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita. Berbaloi makan....

Isnin, 24 November 2008

Kuantiti vs kualiti

November 24, 2008 0 Comments
Setiap orang berhak ke atas kesihatannya. Hanya kita sahaja yang tahu menilai harga sebuah kesihatan. Bermula dengan gastrik yang teruk dan saya sendiri yang sudah melalui banyak pembedahan; antaranya appendix, cyst (semasa pregnant Addin), ceasearean 2kali (Addin dan Nasa)dan pembedahan kecil kerana tulang kaki patah. Alhamdulillah saya bersyukur ditemukan dengan vitamin yang tertua dalam sejarah iaitu Shaklee.Saya dapat melaluinya dengan baik sekali.

Tidak dinafikan memang adakala terasa seperti mahalnya vitamin ini dan jika dibeli di farmasi pasti ada yang lebih murah. Tetapi pesan suami saya, yang terbaik itu pastinya berbeza dari yang lain. Duit kita boleh cari tapi nak recover dari kesakitan itu kos yang paling sukar dibayar dengan wang ringgit.

Saya bersyukur kerana telah berkongsi dengan ramai ibu yang melalui c-section melalui process recover dengan begitu lancar sekali di samping dapat menambahkan kualiti susu ibu itu sendiri.

Memang tidak dinafikan banyak vitamin di farmasi dan ada yang boleh diperolehi dengan murah sekali tetapi saya percaya pada prinsip saya, apa yang saya makan adalah apa yang saya tahu melalui ilmu yang saya perolehi dari buku.Berapa ramai antara kita yang membaca buku bagaimana memahami label sebelum mengambil sesuatu produk? Sebagai contoh, apakah yang paling penting dalam menentukan keaslian sesuatu vitamin? Berapakah jenis vit b dalam sesuatu b complex? Bagaimanakah pengambilan iron akan lebih efektif? Berapakah vitamin dan galian yang penting dalam sesuatu multivitamin? Saya yakin hatta seorang doktor sekalipun perlu membuka semula buku untuk mengingat fakta ini kerana mereka lebih ke arah merawat tetapi bukan mencegah.

Namun pada saya, asalkan seseorang itu mengamalkan pemakanan tambahan dalam hidupnya maka saya yakin golongan ini adalah mereka yang tahu menilai kesihatan. Sama ada ia berkesan pada tubuh atau tidak hanya anda yang tahu seiring dengan apa yang anda bayar. Hargailah sihat sebelum tibanya sakit!

Rezeki itu rahsia Allah

November 24, 2008 0 Comments
Saya baru selesai menyenaraikan semua barang dan keperluan dapur untuk bulan depan yang harus dibeli. Jika nak ikut hanya lojik akal rasanya duit dapur yang diperuntukkan mungkin tidak mencukupi namun saya yakion rezeki anak-anak pasti ada. Alhamdulillah setakat ini mencukupi termasuklah duit untuk membeli vitamin dan makanan tambahan.

Saya sentiasa percaya bahawa anak-anak yang dilahirkan pastinya disertakan dengan rezeki. Jadi sebagai ibu bapa kita harus cuba bagi yang terbaik. Mak saya selalu berpesan jangan berkira dengan anak, jika ada peluang berikan yang terbaik. Namun ini tidak bermakna kita memanjakan mereka dengan harta benda semata-mata. Tetapi pelbagai aspek seperti pelajaran, pemakaian, pemakanan dan segala keperluan lain.

Tertarik saya dengan keluhan hati seorang ibu yang merungut untuk membelikan anaknya vitamin.Adakala kita rasakan untuk membelikan anak kita vitamin c(khas untuk kanak-kanak) yang mungkin berharga RM30 agak mahal, tetapi perasankah kita bila anak kita demam dan kita terpaksa juga membelanjakan sejumlah wang untuk membeli ubatnya juga satu kos yang perlu ditanggung? Walhal tidakkah memberikan mereka vitamin adalah terbaik dari kita berikan mereka ubat? Pepatah Inggeris yang betul-betul lekat dalam kepala saya, AN APPLE A DAY KEEP's THE DOCTOR AWAY. Pepatah kita pula, mencegah lebih baik dari merawat. Namun bukan semua ibu perasan mengenainya.

Jangan risau tentang duit. Duit atau dalam konteks yang lebih luas adalah rezeki. Pada saya rezeki itu rahsia Allah. Kita sebagai hambanya hanya perlu memohon agar rezeki kita sentiasa diberkati kerana rezeki yang diberkati itu sangatlah besar rahsianya dimana adakala RM10 itu kita lihat kecil nilainya namun adakala nilainya sangatlah besar sehingga tidak terduga oleh akal.Sebab itu kita digalakkan solat sunat dhuha untuk mendapat keberkatan dan keluasan rezeki. Jangan lokek untuk menderma kerana ianya mempunyai rahsia yang tersirat.

Jangan terlalu berkira untuk mendapatkan yang terbaik. Kesihatan itu sangat mahal harganya. Orang yang pernah sakit adalah orang yang tahu menghargai kesihatan.Semoga segala usaha kita untuk memberikan yang terbaik untuk anak diberkati Allah. Amin.

Khamis, 20 November 2008

Family

November 20, 2008 1 Comments
Nice to share...


I ran into a stranger as he passed by,
'Oh excuse me please' was my reply.


He said, 'Please excuse me too;
I wasn't watching for you.'


We were very polite, this stranger and I.
We went on our way and we said goodbye.


But at home a different story is told,
How we treat our loved ones, young and old.


Later that day, cooking the evening meal,
My son stood beside me very still.


When I turned, I nearly knocked him down.
'Move out of the way,' I said with a frown.


He walked away, his little heart broken.
I didn't realize how harshly I'd spoken.


While I lay awake in bed,
God's still small voice came to me and said,


'While dealing with a stranger,
common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.


Go and look on the kitchen floor,
You'll find some flowers there by the door.


Those are the flowers he brought for you.
He picked them himself: pink, yellow and blue.


He stood very quietly not to spoil the surprise,
you never saw the tears that filled his little eyes.'


By this time, I felt very small,
And now my tears began to fall.


I quietly went and knelt by his bed;
'Wake up, little one, wake up,' I said.


'Are these the flowers you picked for me?'
He smiled, 'I found 'em, out by the tree.


I picked 'em because they're pretty like you
I knew you'd like 'em, especially the blue.'


I said, 'Son, I'm very sorry for the way I acted today;
I shouldn't have yelled at you that way.'
He said, 'Oh, Mom, that's okay.
I love you anyway.'

I said, 'Son, I love you too,
and I do like the flowers, especially the blue.'


FAMILY
Are you aware that if we died tomorrow, the company
that we are working for could easily replace us in
a matter of days.
But the family we left behind will feel the loss
for the rest of their lives.


And come to think of it, we pour ourselves more
into work than into our own family,
an unwise investment indeed,
don't you think?
So what is behind the story?


Do you know what the word FAMILY means?
FAMILY = (F)ATHER (A)ND (M)OTHER (I) (L)OVE (Y)OU

Selasa, 18 November 2008

Mangatasi Keletihan???

November 18, 2008 1 Comments
Semasa baru-baru pindah KL last month, suami memang mudah keletihan dengan suasana hidup di KL. Bermula dari pagi bersesak-sesak dengan orang ramai yang berpusu-pusu untuk menaiki lrt sehinggalah waktu sampai ke rumah dalam antara jam7pm sehingga 7.30pm.

Saya meluahkan masalah saya kepada Ida dan bertanyakan apa lagi vitamin yang boleh membantu saya dan suami untuk mengurangkan keletihan. Ida terus menjawab, cubalah makan ostematrix, ianya adalah calcium magnesium dalam formula baru dan wajah yang baru. Tanpa berlengah saya terus membelinya pada hari tersebut. Memandangkan vitamin kalsium kami juga sudah kehabisan maka saya teruskan niat dengan mengambil ostematrix. Dengan mengamalkan pengambilan ostematrix 4 biji sehari alhamdulillah saya dan suami tiada masalah keletihan yang ketara seperti sebelum ini. Bagi suami saya yang banyak travel ke luar negara atas urusan kerja maka sangat penting bagi beliau agar saya membekalkan ostematrix yang mencukupi sepanjang beliau travel.

Saya lebih bertambah bersyukur kerana Allah mengizinkan untuk saya bangun seawal jam 4.30am setiap hari walaupun tidur jam 1am. Seandainya saya tidak uzur, dapatlah saya melakukan solat sunat sebelum saya memulakan jadual harian saya iaitu memasak dan menyiapkan bekal makan tengahari (lunch pack) untuk suami saya makan pejabat.

Saya cuba mencari beberapa info mengenai kepentingan kalsium kepada tubuh sehinggakan ia banyak membantu saya dan suami meneruskan kerja harian tanpa merasa exhausted seperti sebelum ini. Pembinaan darah memerlukan kalsium dan begitu juga dengan urat saraf serta tulang kita. Dengan kalsium yang cukup sistem tubuh kita dapat berfungsi dengan baik dan lancar.

Semalam juga saya menerima mesej dari Laila yang beliau sangat bersyukur sejak mengambil 4 biji ostematrix sehari dapat membantunya menguruskan kedua anaknya dengan baik tanpa keletihan walaupun malam sebelumnya beliau banyak berjaga.
Ramai yang telah mencuba ostematrix dan mengakui keberkesannya ke atas tubuh badan.Benarlah kata orang alah membeli menang memakai!

Sabtu, 15 November 2008

Apa yang lebih mahal?

November 15, 2008 0 Comments
Bersyukur sangat pada Allah , akhirnya sampai juga vitamin yang dah lama tiada stok dalam Shaklee iaitu OmegaGuard( dahulunya Omega 3 complex), vitamin E dan lecitin. Suami saya awal-awal dah bagi tahu bulan ni kami perlu belanja lebih sedikit dari bulan-bulan sebelum ini kerana perlu membeli ketiga-tiga vitamin ini. Ada juga teman yang bertanya mengapa perlu membeli sedangkan kita boleh dapatkan vitamin percuma dari hospital kerajaan tetapi yang pastinya kualiti berbeza. Perbelanjaan bertambah untuk membeli 3 vitamin ini yang harganya hampir mencecah RM280. Jika saya bekerja waktu ini RM280 bukanlah satu angka yang besar tetapi buat masa ini kira besar jugalah kiranya dengan saya yang cuti tanpa gaji. Namun harga ini lebih MURAH jika nak dibandingkan dengan kos pembedahan sakit jantung mahupun kos selepas melalui pembedahan iaitu recovering process.

Suami saya sangat pentingkan kesihatan kerana terdapat beberapa teman yang kami kenali mendapat penyakit seperti sakit jantung, kencing manis dan darah tinggi pada usia yang hampir dengan kami. Ini menjadikan kami lebih komited dengan pengambilan supplement. Mungkin ada sesetengah orang berpendapat alah, kalau masuk hospital sebab sakit jantung atau perlu operate apa perlu kita risau, company tanggung. ING kan ada???? Tetapi mereka ini lupa bahawa kesan pembedahan tidak termasuk dalam tanggungan company. Selepas kita dibedah, bukannya kita dapat berjalan seperti biasa sejurus selepas itu tetapi perlu makan masa agar luka dalam dapat sembuh dengan baik. Doktor Siti ada memberitahu saya bahawa apabila seseorang itu perlu dibedah maka terdapat sebanyak 30,000 sel neuron otak akan mati akibat dari ubat bius yang diambil sebelum pembedahan. Jadi bayangkanlah jika seseorang itu melalui banyak kali pembedahan....seperti saya?




Di sinilah pentingnya peranan supplement seperti lecitin dan omega untuk membaik pulih sel neuron otak yang lain. Selain itu zat supplement ini juga akan meningkatkan kandungan DHA dan omega dalam susu saya untuk anak-anak saya. Jadi duit RM280 itu tidak boleh dibandingkan dengan kualiti susu yang terhasil. Jika kerana RM280 saya terpaksa kurangkan perbelanjaan lain apa salahnya kerana kesihatan itu lebih mahal berbanding dengan harta benda.

Yang saya pasti lecitin bagus untuk otak saya agar lebih banyak mengingat kepada segala yang perlu saya hafal, vit E sangat bagus untuk jantung, kesuburan, kecantikan kulit dan omega bagus untuk ibu yang menyusu seperti saya. Hmmm, akan saya coretkan dalam tulisan akan datang betapa pentingnya omega untuk kita dan seisi keluarga.

Selasa, 11 November 2008

Faktor kegagalan bf???

November 11, 2008 0 Comments
Seronok bila membaca di forum tentang bagaimana nak meningkatkan pengeluaran susu. Banyak petua yang dapat dikongsi bersama. Namun jangan pula kita lupa ada beberapa faktor mengapa sesetengah ibu yang kurang berjaya dalam bf. Maka secara kesimpulannya kita juga perlu tahu apakah punca dan sebab musabab yang boleh menurunkan productivity susu ibu. Setelah membaca dan melalui pengalaman sendiri, saya dapati adakala kita sendiri kurang peka dengan tabiat harian kita. Apa yang dapat saya nyatakan ialah, antara faktor yang boleh menjejaskan pengeluaran susu ibu adalah seperti berikut:

1. Kurang minum air

Badan kita terdiri daripada lebih 70% air. Maka kita perlulah mengekalkan pengambilan air yang banyak dalam kehidupan seharian.Dicadangkan setiap kali selepas penyusuan atau sesi mengepam, kita haruslah meminum segelas air kosong bagi menggantikan air di dalam badan. Indicator yang paling mudah untuk mengetahui sama ada badan kita kekurangan air ialah dengan melihat kepada warna urin kita. Seandainya berwarna kuning pekat maka ia menandakan badan kita kekurangan air dan sebaliknya jika ia berwarna kejernihan menandakan badan mempunyai kuantiti air yang mencukupi. Jangan menjadikan alasan untuk malas ke tandas membuatkan kita kurang minum air, ini kerana kesannya sangat buruk ke atas buah pinggang kita dalam jangka yang panjang.

2. Pengambilan ubat-ubatan dan pil perancang

Terdapat beberapa pendapat doktor yang mengatakan pengambilan ubat-ubatan dan pil perangcang pada dos yang rendah tidak menjejaskan produksi susu namun melalui pengalaman saya sendiri ianya menjejaskan walau dalam kuantiti yang sedikit. Ini kerana ubat-ubatan memberi kesan ke atas sel dan sistem badan. Pengambilan pil perancang sebagai contoh boleh menjejaskan perubahan hormon di dalam tubuh dan pengambilannya boleh merosakkan vitamin b yang telah ada di dalam tubuh kita. Kekurangan vitamin b pada tubuh boleh menyebabkan seseorang berada di dalam keletihan,kemurungan dan stress maka lambat laun memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu. Namun berbeza dengan pengambilan vitamin dan pemakanan tambahan kerana ianya merupakan makanan kepada sel dan secara langsung memberi kesan positif kepada sistem tubuh sekiranya di ambil dalam kadar yang betul dan diikuti dengan pengambilan air yang mencukupi.

3. Pengambilan makanan sejuk dan berais.

Bukanlah satu yang tidak dibenarkan sama sekali namun pengambilan sejuk seperti aiskrim dan minuman berais tidak digalakkan. Mungkin boleh sekali sekala dalam kuantiti yang sedikit agar tidak kempunan. Namun jika ianya diambil dalam kadar yang tinggi dan kerap maka ianya akan terus memberi kesan kepada pengeluaran susu ibu.

4. Minuman berkarbonat dan berkafein.

Ramai yang sedar yang minuman berkarbonat dan berkafien adalah tidak baik untuk kesihatan namun ianya sangat diminati. Saya sendiri pernah melalui pengalaman yang teruk sepanjang menyusukan anak di mana saya sangat kerap meminum nescafe yang dimakan bersama biskut cream crackers. Saya mula perasan selepas seminggu, susu saya mula berkurangan dan ditambah dengan sakit gigi yang amat sekali. Setelah merujuk dengan beberapa doktor gigi dan petua orang tua maka saya dapati nescafe itu memberi kesan yang negatif kepada sistem tubuh kita. Sejak dari itu saya tidak lagi mengambil nscafe tetapi sekadar teh sekali sekala.

5. Makanan yang tidak teratur.

Terdapat beberapa ibu yang sering merungut mereka tidak mempunyai masa untuk mempunyai makanan yang teratur. Secara tidak langsung pastinya si ibu akan kekurangan makanan yang seimbang bagi tubuh badannya. Ini pastinya akan memberi kesan yang tidak baik ke atas pengeluaran susu ibu. Walaupun si ibu merasakan ia tetap mempunyai susu yang banyak walau kurang makan kerana ada sesetengahnya memang berniat untuk berdiet menjaga badan namun kita boleh melihat kesannya dalam jangka panjang ia bukannya satu yang berkekalan.

6. Kurang dd (demand) di atas penyusuan@ malas mengepam

Bagi ibu yang tidak bekerja seperti saya tiada masalah untuk menyusukan anak maka badan akan terus generate pengeluaran susu. Tetapi bagi ibu yang bekerja terdapat sesetengah ibu yang mempunyai masalah besar untuk mengepam di pejabat namun ianya sangat penting dalam memastikan agar tubuh kita tahu bahawa masih ada demand ke atas susu ibu. Begitu juga ada petua songsang yang mengajar agar jangan bf anak di waktu malam agar si anak tidak terlalu mengempeng dengan si ibu jika si ibu bekerja. Pada pendapat peribadi saya, waktu penyusuan secara langsung si anak dan si ibu adalah waktu terbaik untuk mengeratkan kasih sayang dua insan ini. Sewaktu itulah digalakkan kita membaca beberapa ayat yang boleh ditiupkan di ubun2 anak kita agar dia menjadi anak yang soleh/solehah, lembut hati ke atas orang tuanya dan etc. Secara ksimpulannya susu akan mula merundum apabila kurang permintaan ke atasnya.

7. Keletihan, stress dan moody.
Ini antara faktor yang boleh menyebabkan pengeluaran susu terbantut dan jika ianya berterusan boleh mengakibatkan susu merundum dengan teruk sekali. So apa yang boleh kita buat untuk kurangkan masalah ini ialah dengan rehat yang mencukupi, pengambilan makanan yang teratur, minum air dengan kuantiti yang mencukupi untuk badan dan akhir sekali pengambilan vitamin juga membantu dalam mengatasi masalah ini dari berterusan.

8. Mind Setting

Fikirkan boleh! Kegagalan kebanyakan berpunca dari dalam diri kita sendiri.Dialog biasa yang kita dengar " Ohhh, saya tak dapat nak teruskan menyusu sebab susu sikit sangat, dan dah kering". Ini semuanya alasan yang nyata. Jika ada kemahuan di situ ada jalan. Jangan sesekali fikirkan kegagalan kerana kegagalanlah yang akan menghampiri tetapi fikirkan kejayaan maka kejayaan yang akan kita perolehi.


Jika ada ibu2 yang mempunyai pengalaman yang boleh menyebabkan susu anda merundum marilah kita kongsikan bersama puncanya agar kejayaan yang diperolehi akan lebih diberkati.

Sabtu, 8 November 2008

Garlic Remedy

November 08, 2008 0 Comments

Saya sangat suka consume garlic Shaklee kerana ia tidak berbau dan menyenangkan bau badan walau berpeluh seharian.Uniknya dengan garlic Shaklee, saya hanya perlu memakan sebanyak 2 biji yang bersamaan dengan satu buku bawang putih asli. Namun bagi mereka yang ingin mencuba secara tradisional, ini lah petuanya.

Subject: Fw: Self Detoxification

Before you go to bed at night, prepare this magic potion: Finely chop or
use the food blender to chop up two cloves of fresh garlic and let it
expose to the air for a few minutes while you wash up your blender or
chopping board.

The chopping releases the enzyme allinase in the garlic. Gather the
chopped garlic on a spoon and swallow it with water.

The garlic will travel your entire digestive tract while you sleep and
scavenge and neutralize all the toxins, carcinogens, harmful bacteria,
fungi, viruses, foreign chemical before they can harm your healthy cells.

Swallowing the chopped garlic will not give you garlic breath, as long as
you don't chew it. You brush your teeth and rinse your mouth before you go
to bed anyway.

In the morning, drink a big glass of water. Your first bowel movement will
have a strong garlic odor and you will know that the harmful stuff have
been eliminated from your body. Try it, especially if you have had a bad
eating day.

Selasa, 4 November 2008

Harta Wakaf

November 04, 2008 0 Comments
Syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana telah mengizinkan projek kutipan derma untuk membelikan sebuah water filter untuk anak-anak yatim miri (kompleks kebajikan Hamidah) mendapat sambutan yang begitu menggalakkan. Terima kasih kepada semua yang menderma. InsyaAllah pada minggu hadapan saya yakin kutipan pasti mencecah target sebuah filter yang berharga RM1499. Apa yang pasti saya sangat-sangat bersyukur kerana rezeki anak-anak yatim ini dimana filter yang berharga RM2300 kini berharga RM1499. Sudah saya maklumkan kepada pihak pentadbiran Kompleks Kebajikan Hamidah iaitu Puan Hajah Juliyana mengenai perkara ini dan beliau sangat-sangat terharu mendengar berita ini. Beliau yang dijangka akan membawa 6 orang anak-anak yatim yang cemerlang untuk sebuah lawatan ke Kuala Lumpur pada bulan Disember 2008 nanti. InsyaAllah water filter itu akan diserahkan di hadapan anak-anak yatim agar mereka mengetahui betapa ramai insan yang menyayangi mereka walau jauh di mata. Saya berharap agar harta wakaf itu akan dimanfaatkan sepenuhnya bagi anak-anak yatim di Kompleks Kebajikan Hamidah.

Filter itu akan diserahkan bersama senarai penama wakaf yang diamanahkan kepada saya. Kutipan terakhir akan dilakukan pada 8 hb Nov yang beralamat di alamat 47 jalan 1/27d seksyen 6 wangsa maju. Mudah-mudahan Allah merahmati hidup kita di dunia dan di akhirat. InsyaAllah. Ingin juga saya kongsikan bersama apa yang saya fahami dengan pengertian wakaf, namun jika ada yang lebih arif boleh menjelaskan kepada saya dengan lebih lanjut.


Pengertian Wakaf

Wakaf adalah satu ibadah menyerahkan harta yang kita miliki untuk kegunaan umum masyarakat dengan niat sebagai ibadah mendekatkan diri kepada Allah S.W.T.

Wakaf Sebagai Sedekah Jariah

Para ahli fiqh dan ulama' berpendapat, amalan wakaf adalah satu-satunya ibadah yang berbentuk sedekah jariah yang menjanjikan ganjaran pahala yang berkekalan dan mengalir kepada pewakaf hingga ke akhirat, selagi harta tersebut kekal dan dimanfaatkan.

Fadhilat Ibadah Wakaf

Mewakafkan harta adalah merupakan amal jariah yang sangat di tuntut oleh Islam kerana amalan wakaf bukan hanya sebagai satu amalan ibadah sahaja, malahan merupakan satu sistem yang beroperasi untuk menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat Islam melalui konsep pengumpulan harta bersama.

Isnin, 3 November 2008

Alumni Kolej Bestari UM

November 03, 2008 0 Comments

Selepas hampir 7 tahun baru kini bersua kembali dalam majlis Alumni Kolej Kediaman Keempat UM. Ianya bertempat di Kelab Tasik Putrajaya. Mulanya risau juga kalau-kalau sesat maklumlah tak biasa dengan area Putrajaya namun akhirnya sampai jua kami ke sana. Pertemuan sepatutnya pada jam 12pm tetapi atas sebab- sebab teknikal kami sampai pada jam 12.30pm.




Seronoknya bila dapat jumpa senior-senior kolej dulu. Walaupun ramai yang tidak saya kenali kerana jurang umur yang sangat ketara namun masih terdapat senior-senior yang masih mengenali saya. Antara mereka, bekas presiden kolej seperti abg Jalil A. Becker, abg K.A, senior lain abg Yan(Rohaizan), abg Najib and wife, abg Ari, Abbas, Mongkut, pak Tam, abg Mario dan tak lupa kak Mazarina Mokhtar. Secara kebetulan saya dan suami berasal dari kolej yang sama jadi kami tidak mempunyai masalah untuk bersembang dan bertanya khabar mengenai teman yang tidak dapat hadir.




Ianya bukan sekadar pertemuan biasa tetapi senior alumni merancang untuk menubuhkan koperasi kolej kediaman keempat( Bestari) Malaysia Bhd. Ianya bertujuan agar kami semua sepakat untuk menubuhkan satu perniagaan yang berasaskan pertanian seperti penternakan kambing. Memandangkan abg Mario adalah antara mereka yang berjaya dalam bidang ini maka beliau merupakan penasihat untuk perniagaan yang bakal dilaksanakan. Setiap ahli yang berminat perlulah membayar sejumlah wang iaitu sebanyak RM1k sebagai nilai pelaburan minima. Namun tiada had nilai pelaburan yang bermaksud ahli boleh melaburkan sebanyak mana yang dirasakan berbaloi dengan hasil yang diperolehi. Dividen tahunan akan diberi sebanyak 20% dan ianya sedikit sebanyak menarik perhatian kami.


Abg Jalil telah dilantik sebagai Ketua Lembaga Pengarah bagi Koperasi ini. Mesyuarat dijalankan dalam satu jam setengah termasuk dengan penerangan khas oleh ahli Koperasi Malaysia. Bagi semua warga alumni fourth yang tidak berkesempatan untuk menghadirkan diri masih berpeluang menjadi ahli koperasi sekiranya anda berminat. Saya dan suami berharap agar penubuhan koperasi ini akan dapat mengeratkan kekuatan ukhwah sesama alumni.

Hidup 4th College!!!!

Sampai juga Yus….

November 03, 2008 0 Comments
Akhirnya Allah mengizinkan kami bertemu selepas beberapa lama berhubung hanya melalui internet dan handphone semata-mata. Petang sabtu yang lalu, Yus dan suaminya Lan dating bertandang ke teratak kami. Saya yang baru recover dari cirit birit belum bersedia untuk memasak apa-apa pada petang itu. Saya Cuma membeli KFC combo untuk tetamu yang bakal tiba.

Janjinya jam 4 petang tetapi Yus sekeluarga sampai dalam jam 4 lebih. Seronoknya saya melihat perkembangan dua-dua anak Yus. Si kakak dah nampak sedikit berisi berbanding sebelum ini. Manakala si adik Azzalea, ya Allah, Masya Allah sangat berbeza dengan pertama kali saya melihatnya. Dah lah tembam dengan pipinya yang layut di tambah dengan wajahnya seakan-akan anak Cina menjadikannya begitu comel sekali. Saya yakin suami Yus, en. Lan pasti berbangga dengan hasil Shaklee yang di consume oleh isterinya untuk menyusukan anak kecil mereka adalah satu usaha yang tidak sia-sia.

Tidak lama selepas itu Marlina juga sempat bertandang ke rumah saya bersama anak-anak dan suaminya. Sempat juga mereka semua berkenalan. Anak kecil Ina sebaya dengan anak kecil Yus. Ina juga mula consume Shaklee sejak dari dalam pantang lagi. Anak Ina juga comel dengan gaun yang dipakainya. Seronok melihat orang yang ada anak perempuan memandangkan anak-anak saya lelaki semuanya. Hihihihi.

Sayangnya gambar je yang saya lupa nak ambil.... ini bermakna yang pasti boleh buat next gathering.Apa pun yang pasti saya janji dengan Lan, saya akan masak nasi tomato untuk mereka for the next visit. Semoga ukhwah yang terjalin antara kita dan keluarga akan berkeka;an sampai bila-bila. Amin.

Selasa, 28 Oktober 2008

Mesej seorang sahabat....

Oktober 28, 2008 0 Comments
Jumaat lalu, sahabat saya Faiz mengirimkan mesej yang membuatkan saya tenang dan rehat seketika. Antara lain, mesejnya berbunyi :


Alihkan matamu ke laut,
Airnya cantik membiru dan penuh ketenangan,
Tetapi hanya Allah sahaja yang tahu rahsia di dalamnya,
Begitulah dengan kehidupan manusia, riang ketawatetapi hanya Allah sahaja yang tahu rahsia kehidupannya.......

Jika kau rasa kecewa pandanglah sungai, airnya tetap mengalir walau berjuta batu yang menghalangnya,
Juka kau rasa sedih,pandanglah ke langit, kau akan sedar bahawa Allah sentiasa bersamamu,
Allah will keep you save within his care my dear friend

Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu, yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu,yang membuatkan keinginanmu terhalang serta yang menyusahkan hidupmu, pasti DIA akan damaikan hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia.

Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu,tetapi itulah yang DIA mahu kerana DIA tahu hati yang sebeginilah yang selalunya lebih lunak dan mudah untuk diikat dan akrab denganNYA.




Terima kasih sahabat. Kaulah antara sahabatku dunia dan akhirat. Mudah-mudahan kasih sayang dan ukhwah yang terjalin antara kita akan terus berkekalan selagi hayat dikandung badan.

Jumaat, 24 Oktober 2008

Sisipan Raya

Oktober 24, 2008 0 Comments

Nasa sedang fikir nak makan apa....


Inilah gambar yang paling mahal sekali...macam penyerahan mock cheque,hihihi. Bukan senang nak dapat angpau dari uncle Ilan (abah's cousin).

Pandang camera dan senyum.....



Sebahagian dari gambar utama....Addin dan uncle John. Nanti ibu sisipkan gambar utama bila dah dapat gambar dari kamera cik Ara pula.


Nasa dan ibu ambil angin diluar....Nasa dah ngantuk, time to sleep!

Khamis, 23 Oktober 2008

Melamine

Oktober 23, 2008 0 Comments
Kejadian yang menimpa rakyat China telah membuka mata semua orang termasuklah kami. Barulah kita tahu dalam semua susu formula terkandung melamine... dalam kuantiti sedikit dan dibenarkan. Saya bertanya dengan ramai kenalan doktor saya... jika benar dalam susu formula terdapat sedikit kuantiti melamine, tidakkah ini bermakna ada unsur plastik yang dimasukkan ke dalam minuman anak kita? Namun jawab doktor itu, ya namun badan boleh menyingkirkannya kerana ianya kuantiti yang sangat sedikit. Apa yang terjadi di China pengeluar susu itu telah menambahkan unsur melamine dengan kuantiti yang banyak, maka ianya boleh merosakkan fungsi buah pinggang. Seperti yang kita sedia maklum, buah pinggang kita ini ibarat washing machine. Jika kita tahu loading max ialah 10 kg tetapi basuhan kita 15kg, maka lama kelamaan rosaklah fungsi mesin basuh tersebut.

Sejak dari kejadian itu,anak saya Addin yang memang menjadi tabiatnya minum susu 4-5kali sehari telah bertukar tanpa diminta. Sejak kami pulang ke KL, Addin hanya akan minum susu pada waktu pagi sahaja. Pada sebelah petang dia lebih rela memakan roti gardenia atau nasi. Manakala sebelah malamnya juga sangat jarang dia meminta susu sebelum tidur kerana dia lebih suka meneguk air kosong yang saya bekalkan di sebelah katilnya. Bersyukur pada Allah yang meringankan kerisauan di hati saya mengenai susu Addin.

Dek kerana melamine juga saya dan suami bertekad tidak akan menggunakan pinggan mangkuk melamine lagi. Jika dulu, ianya pada saya sangat mudah dengan ada anak kecil maka walau jatuh pinggan takkan pecah. Tetapi kini tidak lagi. Saya telah membuang semua pinggan mangkuk melamine kami. Saya gantikan semuanya dengan pinggan kaca. Saya lebih berpuashati sekarang. Walau kita tak dapat nak avoid semuanya dalam masa serentak tetapi sekurang-kurang mengambil iktibar dari apa yang berlaku.

Hmmm.... kini saya nak cerita bagaimana stressnya saya minggu lepas. KL pula sekarang musim hujan, maka ada beberapa teman yang menasihatkan jika dah menetap di KL seandainya nak berjalan-jalan maka elakkan keluar waktu hujan kerana for sure akan jam sepanjang perjalanan. Memang betul. Ya Allah adakala menititk airmata ini bila kenangkan Miri yang aman dan tenang. Bila bila barang dapur, mak aiiii...harga ikan buat saya terkejut yang amat. Memandangkan ikan tenggiri menjadi favorite kami sekeluarga, maka saya pun membeli 4 keping ikan tenggiri untuk makan dua hari kami. Terkejutnya saya kerana harga ikan itu ialah RM23.42 setelah ditimbang. Jika di Miri, ikan tenggiri seekor sebesar peha Addin baru RM12. Bayangkan betapa bezanya hidup kami sebelum ini. Dua hari lepas saya membeli ikan merah sebanyak 2 keping dan harganya ialah RM23.60. Sampai satu masa saya rasa memang duit dapur saya banyak tertumpu kepada makanan laut ini. Walaupun mahal tetapi terpaksa jua kami melaluinya.

Susu saya tetiba drop sehinggakan Nasa akan merengek pada malam hari. Saya sendiri perasan mungkin kerana makanan saya yang tidak teratur dan emosi yang tidak stabil. Mungkin juga kerana kurang rehat. Nasa pula semakin besar semakin aktif. Walaupun belum pandai berjalan sepenuhnya, tapi hanya memaut kepada semua perabot yang ada, dia sudah boleh berjalan tanpa bertunjit. Nasa juga boleh memanjat dari sofa kepada kerusi massage kami. Yang paling dia enjoy duduk atas u robic abahnya.

Saya muhasabah diri seketika bila melihat susu seolah-olah tak cukup untuk Nasa. Saya mula mengatur semula hidup saya. Saya mencari masa untuk diri saya berehat dan unpack sedikit demi sedikit barang kami. Saya mula makan mengikut waktu seperti di Miri. By 12pm kami dah mula lunch.Jika tidak, lunch saya kekadang sampai jam2 atau 3pm. Saya pastikan vitamin saya banyak seperti dulu, jika tidak saya hanya makan b complex, vitalea, vitamin C dan ESP. Kini saya dah makan semula ostematrix, iron plus c, omega, vitamin E, beta carotene dan semua yng ada dalam almari dapur saya. :)

Memandangkan kami dah ada water filter sendiri, saya lebih kerap minum air. Sangat kerap maklumlah ianya lebih murah berbanding di Miri kami hanya minum RO water yang dibeli dengan harga RM20 sebotol(19 litre).Seronok bila dah mula stabil. Ni yang dapat saya tulis blog seperti dulu. Susu pula dah mula banyak macam dulu. Saya perasan bila saya happy dan tenang, susu saya akan mula banyak macam dulu-dulu. Adakala melimpah-limpah di pipi Nasa dan saya bangga melihatnya.

Benarlah kata orang, wanita ini sangat mudah sensitif... maka kita perlu banyak minum air kosong untuk memastikan badan kita cukup air dan semua pemakanan kita dapat dicernakan dengan baik oleh tubuh. Apa pun saya bersyukur ditemukan dengan superbrand supplement, Shaklee. Ianya membantu dalam menstabilkan emosi saya dan kesihatan saya dan anak2.

Oh ya tetapi ada sesuatu yang menarik dalam hidup saya sejak minggu lepas.Untuk mengelakkan saya bosan di rumah, suami mencadangkan agar saya membuat satu projek dengan anak2 kami di Miri iaitu anak2 yatim Miri. Kami membuat kutipan derma sesama teman untuk membelikan mereka sebuah water filter memandangkan mereka belum ada. Alhamdulillah ramai juga teman yang berminat menderma untuk mewakafkan sebuah water filter untuk anak2 ini.Bagi mereka yang ingin turut serta sangat dialu-alukan. Walau hanya RM10 namun ada bahagian duit kita tersenarai dalam harta wakaf. Alangkah bahagianya hidup ini jika kita mendapat doa dari mereka....

Buat anak-anak ibu yang berada di Kompleks Kebajikan Hamidah, doakan usaha ibu berhasil. Mudah2 an Allah mengizinkan apa yang ibu hajatkan untuk kalian. Walau kita berjauhan namun kalian tetap berada di hati.

Rabu, 22 Oktober 2008

Perkara Ajaib Tersembunyi di Dalam Minda

Oktober 22, 2008 0 Comments
oleh: Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj


1) Tenaga ajaib tersembunyi dalam minda

Percaya atau tidak apabila anda sentiasa memikirkan tentang kenyang, anda tidak akan lapar. Buktinya apabila anda menjalani ibadah puasa, anda tidak berfikir pun tentang makan sepanjang hari, tetapi anda tetap mampu melakukan aktiviti-aktiviti kehidupan sebagaimana biasa. Padahal pada hari-hari biasa, awal pagi lagi anda sudah terasa hendak makan.

Demikianlah apabila anda tidak lansung memikirkan tentang penat, anda akan cergas dan bertenaga sepanjang hari.

Sebaliknya apabila anda mula berkata ”Aku malaslah hari ini”, “Aku boringla hari ni”, anda akan benar-benar malas dan boring. Maka jika anda ingin cemerlang dan berjaya, bijak-bijaklah berhubung dengan imaginasi. Imaginasi boleh menjadikan anda apa sahaja. Daripada sini kita boleh simpulkan, ”Kita sendirilah yang meminta setiap apa yang berlaku pada diri kita.”




2) Berkomunikasi dengan minda ke minda

Apabila anda mengingat seseorang, dan jika ingatan anda itu jujur, ikhlas dan bertanggungjawab, dan tiada sebarang gangguan, anda sebenarnya telah pun menghantar gelombang minda kepada orang itu. Anda mungkin mendapat tindak balas yang menakjubkan.

Jika ingatan anda terhadapnya adalah yang baik-baik, dalam masa yang sama insyaALLAH dia akan mengingat yang baik-baik juga tentang anda. Maka kerana itulah sesekali pada saat-saat tertentu anda terkenangkan seseorang yang telah lama anda tidak temui secara tiba-tiba. Barangkali pada saat itu orang berkenaan sedang memikirkan tentang anda dan gelombang mindanya telah mengembara dan akhirnya sampai kepada anda.

Gelombang yang lemah akan tersasar atau tidak sampai ke matlamat ataupun ghaib begitu sahaja ditelan gelombang-gelombang yang lebih kuat yang sentiasa bersimpang siur. Gelombang minda akan lebih hebat kesannya terhadap mereka yang mempunya jalinan emosi ataupun pertalian darah yang rapat misalnya suami isteri, ibu dan anak, adik beradik kembar dan rakan seiras.

3) Daya magnet dalam fikiran beremosi

Tahukah anda apabila anda membenci seseorang, anda sebenarnya telah pun menarik kebencian orang itu terhadap anda. Fikiran yang beremosi ada daya tarikan bagaikan magnet yang akan menarik sebarang pemikiran yang sealiran.

Sebagaimana gelombang minda tadi, kebencian akan terhasil dalam bentuk gelombang-gelombang negatif yang mengembara dan akhirnya sampai kepada orang yang anda benci itu. Oleh itu, seseorang yang menjadikan imaginasinya sebagai salah satu laluan untuk kejayaan tidak boleh berfikiran negatif. Dia kena berfikiran positif supaya pemikiran yang sama akan dipulangkan kepadanya.

4) Mengawal minda untuk lebih berjaya


Tiada siapapun yang boleh membuatkan anda marah jka anda sendiri tidak ingin marah. Soal emosi yang tersentuh adalah perasaan yang boleh dikawal jika anda mahu mengawalnya. Jika anda memang tidak mahu marah anda tidak akan marah.

Orang boleh menjadi terlalu sedih kerana dia memberi laluan kepada dirinya untuk berasa sedih. Kesedihan yang melampau-lampau pula bermula daripada emosi yang ditarik-tarik, diiya-iyakan, diransang-ransang dan disungguh-sungguhkan, ibarat api yang dicurahkan petrol ke atasnya. Api akan menyambar hebat padahal jika dibiarkan sahaja, lambat laun ia akan padam sendiri. Kejayaan pertama orang yang berjaya ialah dapat mengawal emosinya.



5) Dua pemikiran dalam masa yang sama

Anda mungkin pernah melihat seseorang yang beremosi pada satu masa tetapi pada masa yang sama bercakap seolah-olah tidak menghadapi sebarang masalah dan ingat, orang ini bukanlah seorang pelakon. Seorang ayah memarahi anaknya dengan kemarahan yang beriya-iya tetapi dalam masa yang sama dia menghadiahkan anda senyuman dan mula bercakap lembut dengan anda. Itu tanda permulaan bagi seorang yang dapat mengawal emosinya. Seorang yang ingin menggapai kejayaan melalui imaginasi perlu lebih pandai mengawal emosi.

6) Minda teransang melalui solat dan doa

Solat itu doa dan doa itu perlu dalam proses kehidupan seseorang manusia. Manusia perlu berdoa untuk menjalinkan hubungan yag erat antara dirinya dengan alam ghaib dan yang terpenting dengan PENCIPTA-nya. Realitinya orang yang sentiasa berdoa dan sentiasa menunaikan solat tepat pada waktunya atau lebih baik pada awal waktu akan dapat membentuk dan meningkatkan kekuatan minda melalui fikiran yang lebih terfokus.

Seorang yang berjaya adalah seorang yang tenang dan ketenangan mutlak ataupun kemuncak bagi ketenangan adalah solat. Hakikat ketenangan tidak ada dalam diri seseorang yang ingkar solat atau tidak pernah berdoa.

Selasa, 21 Oktober 2008

Rahsia doa....

Oktober 21, 2008 0 Comments
Seorang pengarah yang berjaya jatuh di bilik mandi dan akhirnya
stroke.Sudah 7 malam dirawat di Hospital di ruang ICU. Di saat orang-orang
terlelap dalam mimpi malam, dalam dunia roh seorang malaikat menghampiri si
pengarah yang terbaring tak berdaya.


Malaikat memulakan pembicaraan, Kalau dalam waktu 24 jam ada 50 orang
berdoa buat kesembuhanmu, maka kau akan hidup. Dan sebaliknya jika dalam 24
jam jumlah yang aku tetapkan belum terpenuhi, itu berertinya kau akan
meninggal dunia!


Kalau hanya mencari 50 orang, itu sangat mudah.'kata si pengarah ini
dengan yakinnya.


Setelah itu Malaikat pun pergi dan berjanji akan datang 1 jam sebelum
batas waktu yang sudah disepakati.


Tepat pukul 23:00, Malaikat kembali mengunjunginya; dengan bangganya si
pengarah bertanya, Apakah esok pagi aku sudah pulih? Pastilah banyak yang
berdoa buat aku, jumlah pekerja aku punya lebih dari 1000 orang, jadi kalau
hanya mencari 50 orang yang berdoa pasti bukan perkara susah.


Dengan lembut si Malaikat berkata, Anakku, aku sudah berkeliling mencari
suara hati yang berdoa buatmu tapi sampai saat ini baru 3 orang yang berdoa
buatmu, sementara waktumu tinggal 60 minit lagi. Rasanya mustahil kalau
dalam waktu dekat ini ada 50 orang yang berdoa buat kesembuhanmu.


Tanpa menunggu reaksi dari si pengarah, si malaikat menunjukkan layar
besarberupa TV siapa 3 orang yang berdoa buat kesembuhannya. Di layar itu
terlihat wajah duka dari sang isteri, di sebelahnya ada 2 orang anak kecil,
putera puterinya yang berdoa dengan khusuk dan nampak ada titisan air mata
di pipi mereka.


Kata Malaikat, Aku akan memberitahukanmu, kenapa Tuhan rindu memberikanmu
kesempatan kedua? Itu kerana doa isterimu yang tidak putus-putus berharap
akan kesembuhanmu.


Kembali terlihat dimana si isteri sedang berdoa jam 2:00 subuh, Tuhan, aku
tahu kalau selama hidupnya suamiku bukanlah suami atau ayah yang baik! Aku
tahu dia sudah mengkhianati pernikahan kami, aku tahu dia tidak jujur dalam
kerjanya, dan kalaupun dia memberikan sumbangan, itu hanya untuk popularity
dan menaikkan namanya saja untuk menutupi perbuatannya yang tidak benar
dihadapanMu. Tapi Tuhan, tolong pandang anak-anak yang telah Engkau berikan
pada kami, mereka masih memerlukan seorang ayah. Hambamu ini tidak mampu
membesarkan mereka seorang diri.


Dan setelah itu isterinya berhenti berkata-kata tapi air matanya semakin
deras mengalir di pipinya yang kelihatan cengkung karena kurang rehat.
Melihat peristiwa itu, tampa terasa, air mata mengalir di pipi pengarah
ini. Timbul penyesalan bahwa selama ini bahawa dia bukanlah suami yang
baik. Dan bukan ayah yang menjadi contoh bagi anak-anaknya. Malam ini dia
baru menyadari betapa besar cinta isteri dan anak-anak padanya.


Waktu terus berlalu, waktu yang dia miliki hanya 10 minit lagi, melihat
waktu yang makin sempit semakin menangislah si pengarah ini,penyesalan yang
luar biasa. Tapi waktunya sudah terlambat ! Tidak mungkin dalam waktu 10
minit ada yang berdoa 47 orang!


Dengan sedihnya dia bertanya, Apakah diantara pekerjaku, kaum
kerabatku,teman kerja ku, teman organisasiku tidak ada yang berdoa buatku?
Jawab si Malaikat, Ada beberapa yang berdoa buatmu.Tapi mereka tidak
ikhlas. Bahkan ada yang mensyukuri penyakit yang kau derita saat ini. Itu
semua karena selama ini kamu mementingkan diri, sombong, mengainaya
pekerja, kejam, ego dan bukanlah pihak atasan yang baik. Bahkan kau sanggup
memecat pekerja yang tidak bersalah dan yang tidak setimpal dengan
kesalahannya.. Si pengarah tertunduk lemah, dan pasrah kalau malam ini
adalah malam yang terakhir buat dia. Tapi dia minta waktu sesaat untuk
melihat anak dan si isteri yang setia menjaganya sepanjang malam.


Air matanya tambah deras, ketika melihat anaknya yang sulung tertidur di
kerusi hospital dan si isteri yang kelihatan lelah juga tertidur di kerusi
sambil memangku si bongsu. Ketika waktu menunjukkan pukul 24:00, tiba-tiba
si Malaikat berkata, Anakku, Tuhan melihat air matamu dan penyesalanmu!!
Kau tidak jadi meninggal,karena ada 47 orang yang berdoa buatmu tepat jam
24:00.


Dengan hairan dan tidak percaya, si pengarah bertanya siapakah yang 47
orang itu. Sambil tersenyum si Malaikat menunjukkan suatu tempat yang
pernah dia kunjungi bulan lalu.


Bukankah itu Pusat Asuhan Anak Yatim? kata si pengarah perlahan. Benar
anakku, kau pernah memberi bantuan bagi mereka beberapa bulan yang
lalu,walau aku tahu tujuanmu saat itu hanya untuk mencari populariti saja
dan untuk menarik perhatian kerajaan dan pelawat luar negeri.


Pagi tadi , salah seorang anak pusat asuhan tersebut membaca di surat
khabar bahawa seorang pengarah terkena stroke dan sudah 7 hari di ICU.
Setelah melihat gambar di surat khabar dan yakin kalau orang yang sedang
koma adalah kamu, orang yang pernah menolong mereka dan akhirnya anak-anak
yatim pusat asuhan sepakat berdoa buat kesembuhanmu.


Doa sangat besar kuasanya. Kita malas. Tidak ada waktu. Beban untuk berdoa
bagi orang lain. Ketika kita mengingat seorang sahabat lama/keluarga, kita
fikir itu hanya kebetulan saja padahal seharusnya kita berdoa bagi dia.
Mungkin saja pada saat kita mengingatnya dia dalam keadaan memerlukan doa
dari orang-orang yang mengasihi dia.


Disaat kita berdoa bagi orang lain, kita akan mendapatkan kekuatan baru
dan kita boleh melihat kemuliaan Tuhan dari peristiwa yang terjadi.


Hindarilah perbuatan menyakiti orang lain... Sebaliknya perbanyaklah berdoa
buat orang lain.


Kerana pahlawan sejati, bukan dilihat dari kekuatan fizikal dan
hartanya,tapi dari kekuatan hatinya. Katakan ini dengan perlahan, 'Ya TUHAN
saya mencintai-MU dan memerlukan- MU, datang dan terangilah hati kami
sekarang...!!!'

Jumaat, 17 Oktober 2008

Rehat sebentar...

Oktober 17, 2008 0 Comments
Sleep as much as you can...

Frown when you get upset...

Read books that you enjoy...

Play with simple things...

Do whatever you want whenever you want...

Look for affection when you need it...

Get serious once in a while...

Show some affection...

Get angry once in a while...

Change your look...

Be happy, above all, regardless what your challenges may be...


These are only to show you how strong we can be and overcome them...

Nak hilangkan jeragat....

Oktober 17, 2008 0 Comments
Ada seorang teman bertanya kepada saya apakah vitamin yang benar-benar membantu menghilangkan jeragat dan parut hitam pada kulit. Sebenarnya terdapat banyak vitamin yang membantu menjadikan seseorang itu sihat dan secara langsung akan kelihatan cantik dan berseri. Vitamin yang saya maksudkan ialah ESP, vitalea(multivitamin Shaklee known as killer product) , b complex, vitamin C, zinc, beta carotene dan vitamin E. Sekali pandang memang nampak banyak namun bagi saya yang memang makan kesemua yang dinyatakan tidaklah hairan jika seseorang pakar kecantikan mengesyorkan beberapa jenis vitamin yang penting untuk kulit. Namun bagi anda yang pastinya mempunyai budget yang tersendiri, anda boleh mulakan dengan mengambil ESP dan vitalea terlebih dahulu. Mungkin selepas sebulan anda boleh menambah perlahan-lahan dengan vitamin lain yang dinyatakan.

Ada yang mendakwa mengambil vitamin yang banyak akan menyebabkan kesan jangka panjang yang negatif tetapi perlu kita ingat ianya mungkin berlaku ke atas mereka yang mengamalkan pengambilan vitamin sintetik (yang ada silika gel). Jadi jangan mudah membuat kesimpulan jika ilmu yang ada adalah dari cerita teman yang juga kurang ilmunya. Ramai teman saya diluar yang suka membuat kesimpulan hasil dari cerita dan gosip kawan mereka berbanding membaca bulu-buku yang berkaitan dengan vitamin, ubat-ubatan dan pemakanan. Saya sendiri masih membaca berulang-ulang kali sesuatu buku sebelum membuat kesimpulan sendiri agar ilmu yang saya tulis dan kongsikan bersama bukanlah dari ilmu songsang....

Khamis, 16 Oktober 2008

Ohhh Kuala Lumpur

Oktober 16, 2008 0 Comments
Walaupun sudah setengah bulan hidup di Kuala Lumpur tapi saya masih belum boleh adapt dengan suasana di sini. Masih teringat saya pada Sabtu yang lepas di mana mak mertua saya membuat rumah terbuka pada waktu tengahari memandangkan sebelah petang dan malamnya kami mempunyai kenduri tahlil bersama seluruh ahli keluarga.

Urusan rumah saya di Melawati hanya selesai pada hari tersebut pada jam 1.45pm di mana proses terakhir melengkapkan rumah dengan pintu grill. Kebiasaannya kami hanya mengambil masa maksimum untuk ke rumah mak di Rawang Perdana dalam 20 minit tetapi kerana hari Sabtu hari tu hujan lebat maka traffic menjadi slow yang amat sehinggakan kami sampai rumah mak selepas 1 jam setengah berada dalam kereta. Ya Allah bosannya!!! Tak ada rezeki saya untuk berjumpa dengan kak Sara pada hari itu. Bukan niat saya untuk menjemput dengan ajak-ajak ayam atau tidak ikhlas tetapi kerana urusan rumah Melawati yang tertunda menyebabkan kami tidak bermalam di rumah mak pada malam sebelumnya. Sepatutnya grill rumah di pasang pada hari Jumaat namun kerana hari hujan grill yang perlu dicat tidak dapat dilakukan. Sebab itulah kami sendiri datang ke rumah mak sangat lewat dari jangkaan kami.

Ramai antara sahabat handai mak ayah yang tidak dapat hadir kerana traffic yang sangat teruk. Bagi mereka yang sudah biasa dengan hidup di bandar metropolitan, ianya bukanlah perkara baru, tetapi bagi saya yang sudah menetap lama di bandar yang jauh perbezaan cara hidup pasti merasa asing dengan perubahan hidup yang dilalui. Bukan pilihan kami untuk menetap di Kuala Lumpur namun aturan Yang Maha Esa yang pastinya lebih mengetahui hikmah mengapa kami dipindahkan.

“Ya Allah, Dengan NamaMu yang Maha Besar lagi Maha Agung, aku panjatkan doa padaMu agar Kau bukakan pintu hikmah buat kami atas segala aturanMu buat kami dan keluarga kami. Jangan Engkau biarkan kami kepada diri kami walau seketika cuma…. Berikan kami petunjuk dan taufiq serta hidayahMu dalam apa jua yang kami lakukan. Lapangkanlah rezeki kami sempena hijrah kami ini Ya Allah. Berikan kami kebahagiaan hidup di dunia dan akhirat serta peliharalah kami dari api nerakaMu yang amat azab.”

Buat kak Sara, sekali lagi saya mohon maaf kerana tidak dapat bertemu pada hari Sabtu yang lalu. InsyaAllah seandainya ada rezeki semoga Allah menemukan kita pada masa yang telah ditentukan, aturan yang Maha Esa. Wallahu alam.

Rabu, 8 Oktober 2008

Raya dan pindah...

Oktober 08, 2008 0 Comments
Alhamdulillah kami telah selamat sampai ke Kuala Lumpur pada 1 Oktober yang lalu. Ianya merupakan hari terakhir kami di Miri dan hari pertama hidup baru i Kuala Lumpur. Memang meletihkan dengan barang sebanyak 100kg di bawa bersama dari Miri. Kami beraya di rumah mamatok dan ayahtok Addin dan Nasa di Rawang seterusnya pulang ke Muar pada hari raya ketiga.

Kini kami telah pulang ke Kuala Lumpur semula menguruskan semua barang dan perkakas rumah. Nasib baik ada helper yang dapat menolong saya unpack semua barang dari kotak.Lega sedikit rasanya. Kini tinggal nak menguruskan beberapa perkara kecil seperti install Astro disc, laminating floor dan water hitter.

Walaupun jauh di sudut hati saya,saya mahu pulang semula ke Miri tetapi saya terpaksa juga terima hakikat bahawa kami terpaksa memulakan hidup baru di Kuala Lumpur. Saya yakin pasti ada hikmah yang terbaik aturan Allah untuk kami sekeluarga dipindahan ke Kuala Lumpur.

Ada beberapa keping gambar raya yang belum sempat saya masukkan dalam blog. InsyaAllah sehari dua nanti akan saya sertakan gambar terbaru Addin dan Nasa sepanjang musim raya ini.

Selasa, 30 September 2008

Saat dahi tidak lagi menyentuh Sejadah....

September 30, 2008 0 Comments
Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan!
> Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan!
> Bersolatlah kamu sebelum kamu disolatkan!
> Tutuplah rambutmu sebelum rambutmu ditutupkan!
> Dengan kain kafan yang serba putih!
> Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih....
> Walaupun orang yang hadir itu merintih....
>
> Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai....
> Lalu dilaksanakanlah solat Jenazah
> Dengan empat kali takbir dan satu salam
> Berserta Fatihah, Selawat dan doa....
> Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah
>
> Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus....
> Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup?
> Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud....
> Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput?
>
> Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian....
> Justeru ku menyeru sekelian Muslimin dan Muslimat....
> Usunglah dirimu ke tikar Solat....
> Sebelum kamu diusung ke liang lahad....
> Menjadi makanan cacing dan mamahan ulat!
>
> Iringilah dirimu ke masjid....
> Sebelum kamu diiringi ke Pusara!
> Tangisilah dosa-dosamu di dunia....
> Kerana tangisan tidak berguna lagi di alam baqa'!
>
> Sucikanlah dirimu sebelum kamu disucikan!
> Sedarlah kamu sebelum kamu disedarkan.. ..
> Dengan panggilan 'Izrail yang menakutkan!
> Berimanlah kamu sebelum kamu ditalkinkan!
> Kerana ianya berguna untuk yang tinggal....
> Bukan yang pergi!
>
> Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan!
> Namun ketika itu istighfar tidak menyelamatkan!
>
> Ingatlah di mana saja kamu berada....
> Kamu tetap memijak bumi Tuhan!
> Dan dibumbungi dengan langit Tuhan!
> Serta menikmati rezeki Tuhan!
> Justeru bila Dia menyeru,....
> Sambutlah seruan-Nya Sebelum Dia....
> memanggilmu buat kali yang terakhirnya!
> Ingatlah kamu dahulu hanya....
> setitis air mani yang tidak bererti!
>
> Lalu menjadi segumpal darah!
> Lalu menjadi seketul daging!
> Lalu daging itu membaluti tulang!
> Lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti....
>
> Ingatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu....
> Yang kalau jatuh ke tanah Ayam tak patuk itik tak sudu!
> Tapi Allah mengangkatmu ke suatu mercu....
> Yang lebih agung dari malaikat!
>
> Lahirmu bukan untuk dunia....
> Tapi gunakanlah ia buat melayar bahtera akhirat!
>
> Sambutlah seruan 'Hayya 'alas Solaah'....
> Dengan penuh rela dan bersedia!
> Sambutlah seruan 'Hayya 'alal Falaah'....
> Jalan kemenangan akhirat dan dunia!
>
> Ingatlah yang kekal ialah amal....
> Menjadi bekal sepanjang jalan!
> Menjadi teman di perjalanan.. ..
> Guna kembali ke pangkuan Tuhan!
>
> Pada hari itu tiada berguna....
> Harta, tahta dan putera....
> Isteri, kad kredit dan kereta....
> Kondominium, saham dan niaga....
> Kalau dahi tak mencecah sejadah di dunia!!!
>
> " Saling berpesan-pesan untuk kearah kebaikkan"

Euphoria Shaklee Malaysia

Euphoria Shaklee Malaysia