Catatan

Tunjukkan catatan dari 2008

Awal Muharam dan rahsianya

Tahukah anda apakah rahsia di sebalik bulan Muharram?
Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

Peristiwa-peristiwa penting:
1. 1 Muharram - Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram - Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.Pada 10…

Jawapan yang tegas...

Seorang teman saya ingin mengesyorkan ayah mertua saya mengambil satu produk baru dalam pasaran yang dikatakan bagus oleh ramai doktor. Saya meminta teman ini berbicara dengan ayah sendiri kerana ini lebih profesional. Selepas berbual melalui telefon pagi ini, ayah mertua saya mengulas apa yang telah dibualkan oleh mereka melalui telefon.

Ayah mertua saya menolak dengan cara lembut dan dengan alasan yang kukuh dan adakala saya sendiri tidak memikirkannya apabila ada teman yang mengesyorkan untuk mencuba sesuatu produk baru.

Antara sebab mengapa ayah mertua saya hanya percaya kepada Shaklee...

1. Produk Shaklee telah berada dalam pasaran selama lebih 50 tahun.

2. Produk Shaklee mempunyai klinikal report dan ini lebih meyakinkan dirinya untuk terus consume. Kebanyakan produk dalam pasaran hari ini hanya mempunyai literature report yang mana ia hanyalah bergantung kepada pendapat dan pandangan beberapa orang doktor dan pakar.

3. Badan manusia yang sihat sangat bergantung kepada asas pemakana…

Anak bujangku...

Imej
Latest picture dua hero ibu...


Walau beza umur mereka 4 tahun tapi nampak macam sama besar...


Pantang nampak camera...


Pandai amik gambar sendiri kan?


Dah tak tahu hala tuju, jadi beginilah...
...

Hadiah untuk ibu

Imej
Tahun ni saya ingin sekali menghadiahkan mak saya beberapa barang yang saya suka jika mak menggunakannya selain dari vitamin. Saya belikan mak Minerels foundation nude dan Minerels conceiler sekali memandangkan saya sendiri sangat berpuashati dengan produk ini. Namun hujung minggu yang lalu saya berkesempatan menjenguk booth perfume Crabtree and Evelyn dekat MidValley , dan siapa sangka saya memborong sehingga beberapa kotak set mandian yang pada saya jika tak beli sekarang pasti rugi. So dapatlah saya belikan hadiah yang lebih proper untuk mak saya yang akan menyambut ulangtahun kelahirannya pada hujung bulan December ini. Alang2 saya juga membelikan set mandian untuk mak Mertua saya yang akan menyambut harijadinya pada hujung bulan January pula. Alhamdulillah saya dapat membeli satu set untuk diri saya sendiri. I love to reward myself.....






Ini hadiah untuk mak saya yang telah dipos, so mak surprise !!!!
For my lovely mother, I love you so Much!


Ini pula untuk mak mertuaku... you are the…

Love Letter

Entah bila kali terakhir saya tulis surat utk abah Addinnasa ye??? Huhuhuhu sendiri pun dah lupa cuma kali terakhir adalah ulang tahun perkahwinan kami yang ke tujuh, itupun mesej ringkas yang penuh makna. Hehehe.
Hmmm, kali ni nak menjawab tag dari Arnie, yang dah tertangguh selama beberapa hari.

Dear Sitilina,

I don't really know how to tell you this, but our affair is over. I think I realized when you put cuffs on me at the mental hospital and I saw you ignore my penpal in Ghana. I'm sure you're cowardly enough to understand how awful I've felt. I'm returning your ring to you, but I'll keep your suicide note as a memory. You should also know that I hate your guts our friendship .

Go burn,
-Anne


So, my turn to passing this tag to:
Yana ( mama ain & Amsyar), Timmy (mama baby faiq), Ida (mama Nazhan), Mama Fawwaz, mama Farhah.



RULES:-Do the "Letter MEME". Tag no less than 5 other people, and leave them a comment, informing them that they have been tagged…

Membayar tag

Imej
Masih teringat -ingat saya hutang dengan kak Ina , selagi tak bayar rasa susah hati pun ada. Sebenarnya memang seronok jawab dan balas2 tag ni. Hmmm... ini dia;


Do you think you're hot?
Hmmm ...hot bila kat sekolah sebab nak minta anak murid behave.

Upload your favourite picture of you!




Why do you like that picture?
Gambar ni je yang ada dalam laptop buat masa ni.

When was the last time you ate pizza ?
Ya Allah, lama dah sampai tak ingat. Sebab dulu kat Miri tak banyak pilihan tapi dah dok KL macam-macam ada.


The last song you listen to?
Salam Sejahtera...dari kumpulan Samudera. Itupun sebab dengar channel sinar dalam kereta.


What are you doing right now besides this ?
Berbalas-balas mesej dengan Azi( ex-classmate kat maktab dulu)

What name would you prefer besides yours?
Tak de laaa

People to tag :
yus_azlan( mama azalea)
syida (mama nabil)
along (mama hafiy & fahry)
imsintan(mama aina&ainin)
Rozamimi( mama syaura & sufia)


Who is no.1
Kenalan dari susuibu.com

No.3 is having relationship wi…

Baby's birth tag

Imej
Ibu kena tag dengan auntie Arnie ibu harith and hannah. Hmmm, seronok jugak buat benda ni... dapat belajar benda baru.




Syukurlah ING yang cover untuk cost hospitality, mana taknya cost untuk deliver Addin almost 10k manakala Nasa lagi mahal sebab ibu kena admit almost 1 month before deliver Nasa, nak avoid history of premature baby macam kes abang Addin.

Dan sekarang... dengan bangganya saya nak tag iena (hehehe dulu panggil kak Iena tapi rupanya sebaya, buat malu jek) dan along. So, rajin2lah menyiapkan tag ni ye. Semoga berjaya!

Bila susu merundum...my checklist.

bohongla kalau ada ibu yang kata susunya sentiasa banyak tanpa terkurang sedikit pun.Sebagai wanita kita sensitif dengan perubahan sekeliling dan perubahan hormon badan kita. Adakala saya sendiri merasakan susu saya seakan merundum. Namun sebagai ibu kepada dua anak, saya jadikan pengalaman anak pertama sebagai lesson learn. Saya ada checklist saya sendiri untuk membetulkan keadaan yang teranjak. Checklist saya berbentuk berikut:

Saya akan pastikan saya bertindak mengikut aturan checklist saya demi memastikan production susu saya kembali normal.

1. Saya akan pastikan saya ambil sarapan pagi, beberapa keping roti dan telur atau dimakan bersama air milo sahaja.
2. Makan supplement asas
3. Minum air sebanyak 1.5 litre antara waktu lunch dan minum petang
4. Makan supplement seperti alfalfa-penggalak susu
5. Makan sedikit untuk minum petang walau sebuku roti cream
6. Minum air 1.5 litre antara tea time kepada dinner
7. Makan malam
8. Makan supplement asas
9. Minum air sebanyak 2.0 litre before tidu…

Saya pun baru tahu...

Imej
I have been driving for nearly 44 years... I would think I should have noticed the little secret on my dashboard that was staring me in the face the whole time...I didn't...and I bet you didn't either...

Have you ever rented or borrowed a car and when arriving at the gas station wondered...mmm, which side is the gas filler cap?
My normal s olution was to stick my hea d out the window, strain my neck and look, try to see in the side mirrors or even get out of the car!
Well ladies and gentlemen, I'm going to share with you my little secret so you will no longer look like Ace Ventura on your way to the gas station or pu t your neck at risk of discomfort or injury.

If you look at your gas gauge, you will see a small icon of a gas pump?
The handle of the gas pump will extend out on either the left or right side of the gas pump?
If your tank is on the left, the handle will be on the left? If your tank is on the right, the handle will be on the right (see photo). It is that simple!

Jerawat, Penyakit dan Detox

Imej
Hari ini saya menonton channel 502 yang bercerita tentang pemakanan homeopati. Dulu saya juga pernah mengambilnya sebelum saya mengenali Shaklee. Namun ada sesuatu yang menarik perhatian saya ialah tentang apa yang cuba disampaikan iaitu pentingnya detox atau pembuangan toksin dari badan untuk mengelakkan penyakit. Teringat saya dengan satu artikel yang pernah saya baca mengenai kepentingan membuang toksin ini. Antaranya ialah sekiranya seseorang itu sangat bermasalah untuk membuang toksin terutamanya dari usus atau buah pinggang kesannya sangat ketara ke atas kesihatan individu tersebut.

Sebenarnya sebelum saya mengenali shaklee saya seorang yang sangat sukar untuk membuang air besar. Adakalanya dua tiga hari baru saya membuang. Kesannya muka saya berjerawat termasuklah jerawat batu yang sangat besar, berkudis, senang demam dan migrain yang teruk. Setelah mengenali Shaklee saya mengambil beberapa supplement untuk membuang toksin iaitu Herb-lax seminggu sekali untuk mencuci usus dan m…

Bagaimana nak dapat semua?

Ada teman bertanya ,"bagaimana nak beli semua vitamin macam you makan?" Sure beribu duit nak belanja kan? Saya pada mulanya ketawa sendiri namun kini baru tergerak hati nak berkongsi bagaimana nak dapat beli semua vitamin yang bagus seperti yang berlambak dirumah saya. Setiap bulan saya akan spend more than RM200 untuk beli vitamin namun ia mengikut kepentingan. Untuk saya contohnya yang paling utama ESP, vitalea, vitamin c, b complex,calcium, vitamin e,zinc, garlic dan omega tidak lupa alfalfa. Bagi suami yang utama, cinch satu canister sebulan (breakfast) dan lecitin serta fiber manakala vitamin lain share sahaja dengan saya. Bukan semua vitamin ini akan habis pada waktu yang serentak kerana kandungan tabs atau caps setiap vitamin adalah berbeda. Maka ianya akan mengambil masa juga untuk kita membuat repeat order. Namun yang penting bagi saya, saya akan pastikan semua vitamin habis tepat pada masanya untuk menandakan kami berdisiplin makan. Dah duduk KL ni dugaan terhadap…

Paling disukai.....

Ada teman bertanya, memandangkan banyak vitamin yang saya consume sehari, pasti ada vitamin favourite saya dan apakah ia? Jawapannya ialah vitamin e. Kerana selama saya makan vitamin E saya lihat kulit saya semakin halus dan tiada berjerawat. Kesan bintik-bintik hitam atau jeragat semakin menghilang. Luka dalam akibat dari beberapa pembedahan yang saya lalui juga mudah baik. Ianya juga membuatkan tubuh saya hangat yang bermaksud tidak mudah sejuk atau sengal walaupun tidur dalam aircond. Seandainya sekali sekala terasa sengal sengal gusi atau urat gusi bengkak, vitamin e adalah jawapan terbaik saya. Ianya juga bagus untuk jantung. Saya penggemar makanan laut yang mana berkolesterol tinggi maka vitamin e menjadi kemestian untuk diambil demi memastikan saya tidak diserang sakit jantung akibat kolesterol tinggi. Hihihihi. Saya juga pastikan suami saya juga makan vitamin e selain vitamin lain kerana saya tidak mahu beliau menerima nasib yang sama seperti beberapa teman seusia dengan belia…

Hajat di hati...

Hajat dihati sangatlah besar...ataupun mungkin satu impian... nak buka kedai online Addin&Nasa. Adakah ianya mustahil bagi ibu yang dah cukup sibuk mengejar Nasa yang dah pandai berjalan? Hmmm...

Berangannya begini, nak buka kedai online Addin&Nasa yang menjual produk Shaklee dengan harga ahli dan memberi servis delivery yang terbaik kepada pelanggan.Mempunyai rekod pelanggan dan memberi consultation percuma untuk semua masalah kesihatan yang ibu belajar sebelum ini. Namun dari sehari ke sehari ianya belum terlaksana memandangkan masa yang sangat cepat berlalu.

Semenjak Nasa dah pandai berjalan, seluruh rumah di tawafnya mengejar atau dikejar bersama abangnya, Addin. Jatuh dan lebam tak usah dicerita, sudah menjadi makanan hariannya. Namun alhamdulillah bersyukur pada Allah Nasa berjalan lebih awal dari umur abangnya mula berjalan. Jika dahulu Addin pandai berjalan tika umurnya sudah mencecah 18 bulan manakala Nasa seawal umurnya 15 bulan. Addin berjalan lewat kerana kelebihann…

Semuanya ada jawapan

Salah satu email yang menarik perhatian saya untuk dikongsi bersama
Kita bertanya, Al-Quran menjawab

JANGAN MENGELUH ............
Kita selalu Bertanya....................dan Al-Quran sudah menjawabnya..................

KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?

QURAN MENJAWAB
'Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' ('I am full of faith to Allah') sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta.'
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

KITA BERTANYA : KENAPA AKU TAK DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?

QURAN MENJAWAB
'Boleh jadi kamu membenci sesua tu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.'
- Surah Al-Baqarah ayat 216

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?

QURAN MENJAWAB
'Allah …

Omega guard....

Size: 30 capsules
Usage per day : 3 capsules

Ingredients: EPA 540mg
DHA 360mg ( Omega sebelum ini mengandungi 235mg DHA)
Omega 3 fatty acids 990 mg( dahulu hanya 195mg omega-3 fatty acid)


Benefits :

Research shows that high of levels ofEPA and DHA Omega-3 fatty acids

-helps reduce the risks of heart disease
-helps retain healthy triglyceride levels
-helps retain normal blood pressure
-support brain, visual and joint function


Bagi ibu yang menyusu sangat digalakkan mengambil omega kerana dapat meningkatkan kandungan DHA dalam susu ibu secara langsung membantu mempertingkatkan lagi hkesihatan jantung dan secara langsung memberi daya ingatan yang baik terhadap ibu dan anak. Ianya juga membantu memecahkan lemak di dalam tubuh kita. Berbaloi makan....

Kuantiti vs kualiti

Setiap orang berhak ke atas kesihatannya. Hanya kita sahaja yang tahu menilai harga sebuah kesihatan. Bermula dengan gastrik yang teruk dan saya sendiri yang sudah melalui banyak pembedahan; antaranya appendix, cyst (semasa pregnant Addin), ceasearean 2kali (Addin dan Nasa)dan pembedahan kecil kerana tulang kaki patah. Alhamdulillah saya bersyukur ditemukan dengan vitamin yang tertua dalam sejarah iaitu Shaklee.Saya dapat melaluinya dengan baik sekali.

Tidak dinafikan memang adakala terasa seperti mahalnya vitamin ini dan jika dibeli di farmasi pasti ada yang lebih murah. Tetapi pesan suami saya, yang terbaik itu pastinya berbeza dari yang lain. Duit kita boleh cari tapi nak recover dari kesakitan itu kos yang paling sukar dibayar dengan wang ringgit.

Saya bersyukur kerana telah berkongsi dengan ramai ibu yang melalui c-section melalui process recover dengan begitu lancar sekali di samping dapat menambahkan kualiti susu ibu itu sendiri.

Memang tidak dinafikan banyak vitamin di farmasi d…

Rezeki itu rahsia Allah

Saya baru selesai menyenaraikan semua barang dan keperluan dapur untuk bulan depan yang harus dibeli. Jika nak ikut hanya lojik akal rasanya duit dapur yang diperuntukkan mungkin tidak mencukupi namun saya yakion rezeki anak-anak pasti ada. Alhamdulillah setakat ini mencukupi termasuklah duit untuk membeli vitamin dan makanan tambahan.

Saya sentiasa percaya bahawa anak-anak yang dilahirkan pastinya disertakan dengan rezeki. Jadi sebagai ibu bapa kita harus cuba bagi yang terbaik. Mak saya selalu berpesan jangan berkira dengan anak, jika ada peluang berikan yang terbaik. Namun ini tidak bermakna kita memanjakan mereka dengan harta benda semata-mata. Tetapi pelbagai aspek seperti pelajaran, pemakaian, pemakanan dan segala keperluan lain.

Tertarik saya dengan keluhan hati seorang ibu yang merungut untuk membelikan anaknya vitamin.Adakala kita rasakan untuk membelikan anak kita vitamin c(khas untuk kanak-kanak) yang mungkin berharga RM30 agak mahal, tetapi perasankah kita bila anak kita dem…

Award

Imej
Terima kasih yang tak terhingga kepada ummilna dan sayangibu di atas award yang diberikan. Bersyukur dan terharu dengan hadiah ini.
Saya juga ingin panjangkan award ini kepada

1. kak Ina
2. Intan
3. Arnie
4. Along
5. Syida
6. Zuhaini

serta kepada semua blogger yang tersenarai dalam blog ini....

Family

Nice to share...


I ran into a stranger as he passed by,
'Oh excuse me please' was my reply.


He said, 'Please excuse me too;
I wasn't watching for you.'


We were very polite, this stranger and I.
We went on our way and we said goodbye.


But at home a different story is told,
How we treat our loved ones, young and old.


Later that day, cooking the evening meal,
My son stood beside me very still.


When I turned, I nearly knocked him down.
'Move out of the way,' I said with a frown.


He walked away, his little heart broken.
I didn't realize how harshly I'd spoken.


While I lay awake in bed,
God's still small voice came to me and said,


'While dealing with a stranger,
common courtesy you use,
but the family you love, you seem to abuse.


Go and look on the kitchen floor,
You'll find some flowers there by the door.


Those are the flowers he brought for you.
He picked them himself: pink, yellow and blue.


He stood very quietly not to spoil the surprise,
yo…

Mangatasi Keletihan???

Semasa baru-baru pindah KL last month, suami memang mudah keletihan dengan suasana hidup di KL. Bermula dari pagi bersesak-sesak dengan orang ramai yang berpusu-pusu untuk menaiki lrt sehinggalah waktu sampai ke rumah dalam antara jam7pm sehingga 7.30pm.

Saya meluahkan masalah saya kepada Ida dan bertanyakan apa lagi vitamin yang boleh membantu saya dan suami untuk mengurangkan keletihan. Ida terus menjawab, cubalah makan ostematrix, ianya adalah calcium magnesium dalam formula baru dan wajah yang baru. Tanpa berlengah saya terus membelinya pada hari tersebut. Memandangkan vitamin kalsium kami juga sudah kehabisan maka saya teruskan niat dengan mengambil ostematrix. Dengan mengamalkan pengambilan ostematrix 4 biji sehari alhamdulillah saya dan suami tiada masalah keletihan yang ketara seperti sebelum ini. Bagi suami saya yang banyak travel ke luar negara atas urusan kerja maka sangat penting bagi beliau agar saya membekalkan ostematrix yang mencukupi sepanjang beliau travel.

Saya lebih …

Apa yang lebih mahal?

Imej
Bersyukur sangat pada Allah , akhirnya sampai juga vitamin yang dah lama tiada stok dalam Shaklee iaitu OmegaGuard( dahulunya Omega 3 complex), vitamin E dan lecitin. Suami saya awal-awal dah bagi tahu bulan ni kami perlu belanja lebih sedikit dari bulan-bulan sebelum ini kerana perlu membeli ketiga-tiga vitamin ini. Ada juga teman yang bertanya mengapa perlu membeli sedangkan kita boleh dapatkan vitamin percuma dari hospital kerajaan tetapi yang pastinya kualiti berbeza. Perbelanjaan bertambah untuk membeli 3 vitamin ini yang harganya hampir mencecah RM280. Jika saya bekerja waktu ini RM280 bukanlah satu angka yang besar tetapi buat masa ini kira besar jugalah kiranya dengan saya yang cuti tanpa gaji. Namun harga ini lebih MURAH jika nak dibandingkan dengan kos pembedahan sakit jantung mahupun kos selepas melalui pembedahan iaitu recovering process.

Suami saya sangat pentingkan kesihatan kerana terdapat beberapa teman yang kami kenali mendapat penyakit seperti sakit jantung, kencing m…

Faktor kegagalan bf???

Seronok bila membaca di forum tentang bagaimana nak meningkatkan pengeluaran susu. Banyak petua yang dapat dikongsi bersama. Namun jangan pula kita lupa ada beberapa faktor mengapa sesetengah ibu yang kurang berjaya dalam bf. Maka secara kesimpulannya kita juga perlu tahu apakah punca dan sebab musabab yang boleh menurunkan productivity susu ibu. Setelah membaca dan melalui pengalaman sendiri, saya dapati adakala kita sendiri kurang peka dengan tabiat harian kita. Apa yang dapat saya nyatakan ialah, antara faktor yang boleh menjejaskan pengeluaran susu ibu adalah seperti berikut:

1. Kurang minum air

Badan kita terdiri daripada lebih 70% air. Maka kita perlulah mengekalkan pengambilan air yang banyak dalam kehidupan seharian.Dicadangkan setiap kali selepas penyusuan atau sesi mengepam, kita haruslah meminum segelas air kosong bagi menggantikan air di dalam badan. Indicator yang paling mudah untuk mengetahui sama ada badan kita kekurangan air ialah dengan melihat kepada warna urin kita.…

Garlic Remedy

Imej
Saya sangat suka consume garlic Shaklee kerana ia tidak berbau dan menyenangkan bau badan walau berpeluh seharian.Uniknya dengan garlic Shaklee, saya hanya perlu memakan sebanyak 2 biji yang bersamaan dengan satu buku bawang putih asli. Namun bagi mereka yang ingin mencuba secara tradisional, ini lah petuanya.

Subject: Fw: Self Detoxification

Before you go to bed at night, prepare this magic potion: Finely chop or
use the food blender to chop up two cloves of fresh garlic and let it
expose to the air for a few minutes while you wash up your blender or
chopping board.

The chopping releases the enzyme allinase in the garlic. Gather the
chopped garlic on a spoon and swallow it with water.

The garlic will travel your entire digestive tract while you sleep and
scavenge and neutralize all the toxins, carcinogens, harmful bacteria,
fungi, viruses, foreign chemical before they can harm your healthy cells.

Swallowing the chopped garlic will not give you garlic breath, as long as
you don't chew it. Y…

Harta Wakaf

Syukur ke hadrat Allah s.w.t kerana telah mengizinkan projek kutipan derma untuk membelikan sebuah water filter untuk anak-anak yatim miri (kompleks kebajikan Hamidah) mendapat sambutan yang begitu menggalakkan. Terima kasih kepada semua yang menderma. InsyaAllah pada minggu hadapan saya yakin kutipan pasti mencecah target sebuah filter yang berharga RM1499. Apa yang pasti saya sangat-sangat bersyukur kerana rezeki anak-anak yatim ini dimana filter yang berharga RM2300 kini berharga RM1499. Sudah saya maklumkan kepada pihak pentadbiran Kompleks Kebajikan Hamidah iaitu Puan Hajah Juliyana mengenai perkara ini dan beliau sangat-sangat terharu mendengar berita ini. Beliau yang dijangka akan membawa 6 orang anak-anak yatim yang cemerlang untuk sebuah lawatan ke Kuala Lumpur pada bulan Disember 2008 nanti. InsyaAllah water filter itu akan diserahkan di hadapan anak-anak yatim agar mereka mengetahui betapa ramai insan yang menyayangi mereka walau jauh di mata. Saya berharap agar harta wakaf…

Alumni Kolej Bestari UM

Imej
Selepas hampir 7 tahun baru kini bersua kembali dalam majlis Alumni Kolej Kediaman Keempat UM. Ianya bertempat di Kelab Tasik Putrajaya. Mulanya risau juga kalau-kalau sesat maklumlah tak biasa dengan area Putrajaya namun akhirnya sampai jua kami ke sana. Pertemuan sepatutnya pada jam 12pm tetapi atas sebab- sebab teknikal kami sampai pada jam 12.30pm.




Seronoknya bila dapat jumpa senior-senior kolej dulu. Walaupun ramai yang tidak saya kenali kerana jurang umur yang sangat ketara namun masih terdapat senior-senior yang masih mengenali saya. Antara mereka, bekas presiden kolej seperti abg Jalil A. Becker, abg K.A, senior lain abg Yan(Rohaizan), abg Najib and wife, abg Ari, Abbas, Mongkut, pak Tam, abg Mario dan tak lupa kak Mazarina Mokhtar. Secara kebetulan saya dan suami berasal dari kolej yang sama jadi kami tidak mempunyai masalah untuk bersembang dan bertanya khabar mengenai teman yang tidak dapat hadir.




Ianya bukan sekadar pertemuan biasa tetapi senior alumni merancang untuk menu…

Sampai juga Yus….

Akhirnya Allah mengizinkan kami bertemu selepas beberapa lama berhubung hanya melalui internet dan handphone semata-mata. Petang sabtu yang lalu, Yus dan suaminya Lan dating bertandang ke teratak kami. Saya yang baru recover dari cirit birit belum bersedia untuk memasak apa-apa pada petang itu. Saya Cuma membeli KFC combo untuk tetamu yang bakal tiba.

Janjinya jam 4 petang tetapi Yus sekeluarga sampai dalam jam 4 lebih. Seronoknya saya melihat perkembangan dua-dua anak Yus. Si kakak dah nampak sedikit berisi berbanding sebelum ini. Manakala si adik Azzalea, ya Allah, Masya Allah sangat berbeza dengan pertama kali saya melihatnya. Dah lah tembam dengan pipinya yang layut di tambah dengan wajahnya seakan-akan anak Cina menjadikannya begitu comel sekali. Saya yakin suami Yus, en. Lan pasti berbangga dengan hasil Shaklee yang di consume oleh isterinya untuk menyusukan anak kecil mereka adalah satu usaha yang tidak sia-sia.

Tidak lama selepas itu Marlina juga sempat bertandang ke rumah saya…

Promosi yang ada...

Imej
Ada yang bertanya kepada saya bagaimana untuk mengetahui segala promosi terkini produk Shaklee. Bagi mereka yang ingin tahu, akan saya sertakan dalam blog bagi setiap promosi terkini agar anda tidak terlepas peluang yang ada.



Klik di sini

Mesej seorang sahabat....

Jumaat lalu, sahabat saya Faiz mengirimkan mesej yang membuatkan saya tenang dan rehat seketika. Antara lain, mesejnya berbunyi :


Alihkan matamu ke laut,
Airnya cantik membiru dan penuh ketenangan,
Tetapi hanya Allah sahaja yang tahu rahsia di dalamnya,
Begitulah dengan kehidupan manusia, riang ketawatetapi hanya Allah sahaja yang tahu rahsia kehidupannya.......

Jika kau rasa kecewa pandanglah sungai, airnya tetap mengalir walau berjuta batu yang menghalangnya,
Juka kau rasa sedih,pandanglah ke langit, kau akan sedar bahawa Allah sentiasa bersamamu,
Allah will keep you save within his care my dear friend

Bila engkau memandang segalanya dari Tuhanmu, yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sakit hatimu,yang membuatkan keinginanmu terhalang serta yang menyusahkan hidupmu, pasti DIA akan damaikan hatimu kerana masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia.

Bukan Allah tidak tahu deritanya hidupmu, retaknya hatimu,tetapi itulah yang DIA mahu keran…

Sisipan Raya

Imej
Nasa sedang fikir nak makan apa....


Inilah gambar yang paling mahal sekali...macam penyerahan mock cheque,hihihi. Bukan senang nak dapat angpau dari uncle Ilan (abah's cousin).

Pandang camera dan senyum.....



Sebahagian dari gambar utama....Addin dan uncle John. Nanti ibu sisipkan gambar utama bila dah dapat gambar dari kamera cik Ara pula.


Nasa dan ibu ambil angin diluar....Nasa dah ngantuk, time to sleep!

Melamine

Kejadian yang menimpa rakyat China telah membuka mata semua orang termasuklah kami. Barulah kita tahu dalam semua susu formula terkandung melamine... dalam kuantiti sedikit dan dibenarkan. Saya bertanya dengan ramai kenalan doktor saya... jika benar dalam susu formula terdapat sedikit kuantiti melamine, tidakkah ini bermakna ada unsur plastik yang dimasukkan ke dalam minuman anak kita? Namun jawab doktor itu, ya namun badan boleh menyingkirkannya kerana ianya kuantiti yang sangat sedikit. Apa yang terjadi di China pengeluar susu itu telah menambahkan unsur melamine dengan kuantiti yang banyak, maka ianya boleh merosakkan fungsi buah pinggang. Seperti yang kita sedia maklum, buah pinggang kita ini ibarat washing machine. Jika kita tahu loading max ialah 10 kg tetapi basuhan kita 15kg, maka lama kelamaan rosaklah fungsi mesin basuh tersebut.

Sejak dari kejadian itu,anak saya Addin yang memang menjadi tabiatnya minum susu 4-5kali sehari telah bertukar tanpa diminta. Sejak kami pulang ke K…

Perkara Ajaib Tersembunyi di Dalam Minda

Imej
oleh: Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj


1) Tenaga ajaib tersembunyi dalam minda

Percaya atau tidak apabila anda sentiasa memikirkan tentang kenyang, anda tidak akan lapar. Buktinya apabila anda menjalani ibadah puasa, anda tidak berfikir pun tentang makan sepanjang hari, tetapi anda tetap mampu melakukan aktiviti-aktiviti kehidupan sebagaimana biasa. Padahal pada hari-hari biasa, awal pagi lagi anda sudah terasa hendak makan.

Demikianlah apabila anda tidak lansung memikirkan tentang penat, anda akan cergas dan bertenaga sepanjang hari.

Sebaliknya apabila anda mula berkata ”Aku malaslah hari ini”, “Aku boringla hari ni”, anda akan benar-benar malas dan boring. Maka jika anda ingin cemerlang dan berjaya, bijak-bijaklah berhubung dengan imaginasi. Imaginasi boleh menjadikan anda apa sahaja. Daripada sini kita boleh simpulkan, ”Kita sendirilah yang meminta setiap apa yang berlaku pada diri kita.”




2) Berkomunikasi dengan minda ke minda

Apabila anda mengingat seseorang, dan jika ingatan anda itu j…

Rahsia doa....

Seorang pengarah yang berjaya jatuh di bilik mandi dan akhirnya
stroke.Sudah 7 malam dirawat di Hospital di ruang ICU. Di saat orang-orang
terlelap dalam mimpi malam, dalam dunia roh seorang malaikat menghampiri si
pengarah yang terbaring tak berdaya.


Malaikat memulakan pembicaraan, Kalau dalam waktu 24 jam ada 50 orang
berdoa buat kesembuhanmu, maka kau akan hidup. Dan sebaliknya jika dalam 24
jam jumlah yang aku tetapkan belum terpenuhi, itu berertinya kau akan
meninggal dunia!


Kalau hanya mencari 50 orang, itu sangat mudah.'kata si pengarah ini
dengan yakinnya.


Setelah itu Malaikat pun pergi dan berjanji akan datang 1 jam sebelum
batas waktu yang sudah disepakati.


Tepat pukul 23:00, Malaikat kembali mengunjunginya; dengan bangganya si
pengarah bertanya, Apakah esok pagi aku sudah pulih? Pastilah banyak yang
berdoa buat aku, jumlah pekerja aku punya lebih dari 1000 orang, jadi kalau
hanya mencari 50 orang yang berdoa pasti bukan perkara susah.


Dengan lembut si Malaikat berkata, Anakku, ak…

Rehat sebentar...

Imej
Sleep as much as you can...

Frown when you get upset...

Read books that you enjoy...

Play with simple things...

Do whatever you want whenever you want...

Look for affection when you need it...

Get serious once in a while...

Show some affection...

Get angry once in a while...

Change your look...

Be happy, above all, regardless what your challenges may be...


These are only to show you how strong we can be and overcome them...

Nak hilangkan jeragat....

Ada seorang teman bertanya kepada saya apakah vitamin yang benar-benar membantu menghilangkan jeragat dan parut hitam pada kulit. Sebenarnya terdapat banyak vitamin yang membantu menjadikan seseorang itu sihat dan secara langsung akan kelihatan cantik dan berseri. Vitamin yang saya maksudkan ialah ESP, vitalea(multivitamin Shaklee known as killer product) , b complex, vitamin C, zinc, beta carotene dan vitamin E. Sekali pandang memang nampak banyak namun bagi saya yang memang makan kesemua yang dinyatakan tidaklah hairan jika seseorang pakar kecantikan mengesyorkan beberapa jenis vitamin yang penting untuk kulit. Namun bagi anda yang pastinya mempunyai budget yang tersendiri, anda boleh mulakan dengan mengambil ESP dan vitalea terlebih dahulu. Mungkin selepas sebulan anda boleh menambah perlahan-lahan dengan vitamin lain yang dinyatakan.

Ada yang mendakwa mengambil vitamin yang banyak akan menyebabkan kesan jangka panjang yang negatif tetapi perlu kita ingat ianya mungkin berlaku ke a…

Ohhh Kuala Lumpur

Walaupun sudah setengah bulan hidup di Kuala Lumpur tapi saya masih belum boleh adapt dengan suasana di sini. Masih teringat saya pada Sabtu yang lepas di mana mak mertua saya membuat rumah terbuka pada waktu tengahari memandangkan sebelah petang dan malamnya kami mempunyai kenduri tahlil bersama seluruh ahli keluarga.

Urusan rumah saya di Melawati hanya selesai pada hari tersebut pada jam 1.45pm di mana proses terakhir melengkapkan rumah dengan pintu grill. Kebiasaannya kami hanya mengambil masa maksimum untuk ke rumah mak di Rawang Perdana dalam 20 minit tetapi kerana hari Sabtu hari tu hujan lebat maka traffic menjadi slow yang amat sehinggakan kami sampai rumah mak selepas 1 jam setengah berada dalam kereta. Ya Allah bosannya!!! Tak ada rezeki saya untuk berjumpa dengan kak Sara pada hari itu. Bukan niat saya untuk menjemput dengan ajak-ajak ayam atau tidak ikhlas tetapi kerana urusan rumah Melawati yang tertunda menyebabkan kami tidak bermalam di rumah mak pada malam sebelumnya. S…

Raya dan pindah...

Alhamdulillah kami telah selamat sampai ke Kuala Lumpur pada 1 Oktober yang lalu. Ianya merupakan hari terakhir kami di Miri dan hari pertama hidup baru i Kuala Lumpur. Memang meletihkan dengan barang sebanyak 100kg di bawa bersama dari Miri. Kami beraya di rumah mamatok dan ayahtok Addin dan Nasa di Rawang seterusnya pulang ke Muar pada hari raya ketiga.

Kini kami telah pulang ke Kuala Lumpur semula menguruskan semua barang dan perkakas rumah. Nasib baik ada helper yang dapat menolong saya unpack semua barang dari kotak.Lega sedikit rasanya. Kini tinggal nak menguruskan beberapa perkara kecil seperti install Astro disc, laminating floor dan water hitter.

Walaupun jauh di sudut hati saya,saya mahu pulang semula ke Miri tetapi saya terpaksa juga terima hakikat bahawa kami terpaksa memulakan hidup baru di Kuala Lumpur. Saya yakin pasti ada hikmah yang terbaik aturan Allah untuk kami sekeluarga dipindahan ke Kuala Lumpur.

Ada beberapa keping gambar raya yang belum sempat saya masukkan dal…

Saat dahi tidak lagi menyentuh Sejadah....

Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan!
> Berwudhu'lah kamu sebelum kamu diwudhu'kan!
> Bersolatlah kamu sebelum kamu disolatkan!
> Tutuplah rambutmu sebelum rambutmu ditutupkan!
> Dengan kain kafan yang serba putih!
> Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih....
> Walaupun orang yang hadir itu merintih....
>
> Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai....
> Lalu dilaksanakanlah solat Jenazah
> Dengan empat kali takbir dan satu salam
> Berserta Fatihah, Selawat dan doa....
> Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu Kifayah
>
> Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus....
> Segala dosa meninggalkan solat sepanjang hidup?
> Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk dan sujud....
> Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput?
>
> Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian....
> Justeru ku menyeru sekelian Muslimin dan Muslimat....
> Usunglah dirimu ke tikar Solat....
> Sebelum kamu diusung ke liang lahad....
> …